Spinatrisotto mit Gorgonzola
Ризото със спанак и горгонзола
Voll lecker einfach nur genial!
Неустоимо вкусно ястие!
Zutaten für 4 Portionen:
400 g
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Blattspinat, frisch oder tiefgekühlt
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400 g
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Risottoreis, Arborio oder Milchreis
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1 Stck.
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Zwiebel
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2 Stck.
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Knoblauchzehen
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ca. 800 ml
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Gemüsebrühe
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50 ml
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Weißwein
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4 EL
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Olivenöl
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150 g
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Gorgonzola (oder ein anderer Edelpilzkäse)
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nach Gusto
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Salz und Pfeffer aus der Mühle
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nach Gusto
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frisch geriebenen Parmesan
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Zubereitung:
Den frischen Spinat verlesen, waschen und mit kochendem Salzwasser kurz blanchieren.
Danach den Spinat gut trocknen und grob hacken.
Die Zwiebel und den Knoblauch schälen und beides fein hacken.
In einem größeren Topf Olivenöl erhitzen und die Zwiebel darin bei schwacher Hitze anschwitzen.
Den Risottoreis und den Knoblauch dazu geben und ebenfalls andünsten, bis die Körner glasig sind.
Mit den Weißwein ablöschen und aufkochen lassen. Gemüsebrühe auf separater Platte warm halten.
Nach und nach 1 Kelle heiße Gemüsebrühe angießen und zugedeckt bei schwacher bis mittlerer Hitze etwa 20 Minuten quellen lassen. Dabei immer wieder umrühren.
Das Risotto muss leicht cremig sein, die Körner sollen jedoch noch Biss haben.
Die abgekühlten Spinatblätter unter das Risotto rühren.
Den frisch geriebenen Parmesan ebenfalls unterheben und mit Pfeffer aus der Mühle würzen.
Das Risotto vom Herd nehmen und in Stücke geschnittene Gorgonzola vorsichtig unterrühren.
Nach Belieben mit Salz und Pfeffer nochmal abschmecken.
Zum Servieren kann man das Risotto nochmals mit etwas frisch geriebenen Parmesan bestreuen und sofort servieren.
Viel Spaß beim Nachkochen!
Danach den Spinat gut trocknen und grob hacken.
Die Zwiebel und den Knoblauch schälen und beides fein hacken.
In einem größeren Topf Olivenöl erhitzen und die Zwiebel darin bei schwacher Hitze anschwitzen.
Den Risottoreis und den Knoblauch dazu geben und ebenfalls andünsten, bis die Körner glasig sind.
Mit den Weißwein ablöschen und aufkochen lassen. Gemüsebrühe auf separater Platte warm halten.
Nach und nach 1 Kelle heiße Gemüsebrühe angießen und zugedeckt bei schwacher bis mittlerer Hitze etwa 20 Minuten quellen lassen. Dabei immer wieder umrühren.
Das Risotto muss leicht cremig sein, die Körner sollen jedoch noch Biss haben.
Die abgekühlten Spinatblätter unter das Risotto rühren.
Den frisch geriebenen Parmesan ebenfalls unterheben und mit Pfeffer aus der Mühle würzen.
Das Risotto vom Herd nehmen und in Stücke geschnittene Gorgonzola vorsichtig unterrühren.
Nach Belieben mit Salz und Pfeffer nochmal abschmecken.
Zum Servieren kann man das Risotto nochmals mit etwas frisch geriebenen Parmesan bestreuen und sofort servieren.
Viel Spaß beim Nachkochen!
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400 г
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пресен или замразен спанак
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400 г
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късозърнест ориз (арборио) или друг вид объл ориз с по-високо съдържание на нишесте
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1 глава
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лук
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2 скилидки
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чесън
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около 800 мл.
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зеленчуков бульон
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50 мл.
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бяло вино
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4 с. л.
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зехтин
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150 г
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горгонзола или високомаслено синьо сирене
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на вкус:
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сол и чер пипер
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на вкус:
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прясно настърган пармезан
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Начин на приготвяне:
Почистете, измийте и бланширайте за кратко във вряща подсолена вода пресния спанак.
След това отцедете добре спанака и го нарежете на едро.
Обелете и нарежете на ситно лука и чесъна.
В голяма тенджера с дебело дъно сгорещете зехтина и задушете лука на слаб огън.
Добавете ориза, чесъна и задушете докато зърната на ориза станат прозрачни.
Изсипете виното и бъркайте, докато поеме.
На друг котлон сложете бульонът да заври и го оставете да къкри.
При непрекъснато бъркане, на слаб до умерен огън, прибавете постепенно врящия зеленчуков бульон, черпак по черпак, докато се поеме цялата течност за около 20 минути.
Ризотото трябва да бъде леко кремообразно, но зърната да са още „аденте“ (цяли, но не разкашкани).
Прибавете нарязания спанак и го разбъркайте внимателно с ориза.
След това разбъркайте настъргания пармезан и овкусете с прясно смлян черен пипер.
Махнете ризотото от котлона и разбъркайте внимателно, нарязаното на парчета синьо сирене.
Опитайте и овкусете отново, ако е необходимо със сол и черен пипер.
Сервирайте веднага, по желание може да поръсите с малко прясно настърган пармезан.
Да ви е сладко!
След това отцедете добре спанака и го нарежете на едро.
Обелете и нарежете на ситно лука и чесъна.
В голяма тенджера с дебело дъно сгорещете зехтина и задушете лука на слаб огън.
Добавете ориза, чесъна и задушете докато зърната на ориза станат прозрачни.
Изсипете виното и бъркайте, докато поеме.
На друг котлон сложете бульонът да заври и го оставете да къкри.
При непрекъснато бъркане, на слаб до умерен огън, прибавете постепенно врящия зеленчуков бульон, черпак по черпак, докато се поеме цялата течност за около 20 минути.
Ризотото трябва да бъде леко кремообразно, но зърната да са още „аденте“ (цяли, но не разкашкани).
Прибавете нарязания спанак и го разбъркайте внимателно с ориза.
След това разбъркайте настъргания пармезан и овкусете с прясно смлян черен пипер.
Махнете ризотото от котлона и разбъркайте внимателно, нарязаното на парчета синьо сирене.
Опитайте и овкусете отново, ако е необходимо със сол и черен пипер.
Сервирайте веднага, по желание може да поръсите с малко прясно настърган пармезан.
Да ви е сладко!
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Geri