Donnerstag, 26. Juni 2014

Cottage Pie (Hackfleisch-Kartoffelstock-Pie) Котидж пай (селски пай)

Cottage Pie (Hackfleisch-Kartoffelstock-Pie)
Котидж пай (селски пай)


ein einfaches schmackhaftes gutbürgerliches Ofengericht

ein echter Gaumenschmaus!

Истинска наслада за небцето!


Garten-Koch-Event Juni: Erbsen [30.06.2014]Dieses Gericht nimmt am Blog-Event Erbsen vom Gärtnerblog teil.

Zutaten für 8 Personen:

500 g
Hackfleisch vom Rind
1 kg
mehlig kochende Kartoffeln
300 ml
Fleischbrühe
1 Stck.
Zwiebeln
2 Stck.
klein gehackten Knoblauchzehen
1 Bund
in feine Ringe geschnitten Frühlingszwiebeln
1 EL
Tomatenmark
2 Stck.
in dünne Scheiben geschnitten Möhren
100 g
junge Erbsen
150 g
Käse geraspelt (Cheddar, Edamer, Gouda)
100 ml
trockener Rotwein
150 ml
Sahne oder Milch
1-2 EL
Butter
etwas
Öl
½ TL
Zimt
etwas
Muskatnuss
1 Stck.
Lorbeerblatt

Salz und Pfeffer
Zubereitung:
Das Öl in einer Pfanne erhitzen und die Zwiebel darin braten, bis sie leicht glasig ist.
Dann die Hälfte des Knoblauchs dazu geben und alles unter ständigem Rühren etwa 2-3 Minuten anbraten bis die Zwiebel vollständig glasig ist.
Nun die Hälfte der Frühlingszwiebeln dazugeben und etwa eine halbe Minute heiß anbraten, da sie sonst ihre Farbe verlieren und matschig werden.
Das Hackfleisch in einer zweiten Pfanne anbraten, bis es nur noch an wenigen Stellen rosa ist.
Hierbei sollten das Hackfleisch regelmäßig gewendet werden und immer mit dem Pfannenwender "zerhackt" werden, bis es sich in viele kleine Hackfleisch-Flocken zerteilt hat.
Das fertig angebratene Fleisch nun in die Pfanne mit den Zwiebeln geben.
Dann mit dem Rotwein ablöschen.
Die Hitze etwas zurücknehmen, um dem Rotwein durch ständiges Rühren zu reduzieren, bis seinen Alkohol verdampft ist und nur noch der eigentliche Weingeschmack zurückbleibt. Den richtigen Zeitpunkt erkennt man am Geruch, wenn der Dampf weniger scharf in der Nase ist. Nun mit Pfeffer und Salz würzen, aber sparsam mit Salz, da der Käse für das Überbacken sowie die Fleischbrühe schon salzig sind.
Den Zimt und das Lorbeerblatt dazugeben, mit der Fleischbrühe aufgießen und dann noch die Karotten, die Erbsen und das Tomatenmark hinzufügen.
Damit es später keine Hackfleischsuppe wird, muss für einen gelungenen Cottage Pie, die Flüssigkeit nun unter gelegentlichem Rühren um die Hälfte reduziert werde.
Nun die Kartoffeln schälen und in reichlich Salzwasser 20 bis 25 Minuten gar kochen.
Die Kartoffeln abgießen und im Topf belassen.
Die Kartoffeln zerkleinern und nach und nach Butter dazugeben und zu einem Brei stampfen.
In einem kleinen Topf die Sahne erhitzen, bis sie leicht zu köcheln beginnt (Vorsicht: Kocht leicht über!).

Den Muskat, Salz, Pfeffer, den restlichen Knoblauch sowie den Rest der Frühlingszwiebeln dazugeben und 1 Minute aufkochen lassen.
Den Topf vom Feuer nehmen und den Inhalt über die zerdrückten Kartoffeln gießen und die Mischung bis zur gewünschten Konsistenz stampfen.
In einer ausreichend großen Auflaufform die Hackfleischmischung verteilen und mit dem Kartoffelpüree bedecken und mit dem geriebenen Käse bestreuen.
In der Mitte des auf 120°C vorgeheizten Ofens 2-3 Stunden goldbraun und knusprig backen.
Danach abkühlen lassen.
Tipp:
  • Lassen Sie den Cottage Pie über Nacht im Kühlschrank ziehen, damit sich der Geschmack voll entfalten kann. Außerdem geliert der Bratensaft über Nacht und zieht zum großen Teil wieder in das Fleisch, was zum Vorteil hat, dass man schöne feste Stücke herausschneiden kann.
Lasst es euch schmecken!


Продукти за 8 души:

500 г.
телешка кайма
1 кг.
картофи
300 мл.
телешки бульон
1 бр.
кромид лук, нарязан на ситно
2 скилидки
чесън, нарязани на ситно
1 връзка
пресен лук, нарязан на колелца
1 с. л.
доматено пюре
2 бр.
моркова , нарязани на колелца
1 ч. л.
смлян кимион
100 г.
пресен или замразен грах
150 г.
настърган кашкавал
100 мл.
сухо червено вино
150 мл.
сладкарска сметана или прясно мляко
1-2 с. л.
масло
2 с. л.
олио
½ ч. л.
канела
щипка
индийско орехче
1 бр.
дафинов лист
на вкус:
сол, чер пипер

Начин на приготвяне:
Загрейте олиото в дълбок тиган и задушетете лука съвсем леко.
След това добавете половината от нарязания чесън и запържете в продължение на още 2-3 минути, докато лука стане напълно прозрачен, като разбърквате непрекъснато.
Прибавете и половина от нарязаните колелца пресен лук и ги оставете да се задушат за около половин минута, в противен случай ще загубят цвета си и ще станат на каша.
В друг тиган запържете каймата, така че, на няколко места да е още розова.
Разбърквайте е постоянно с шпатула, докато се раздроби и стане на трохи, а след това е прибавете към запържения лук. Разбъркайте всичко добре и прибавете червеното вино.
Намалете котлона, при постоянно бъркане, оставете да поври малко, докато се изпари алкохола и остане само вкуса на вино. Това ще го разберете по миризмата от виното, когато парата е по-малко осезаема за носа.
Подправете с черен пипер, но внимателно със солта, тъй като сиренето и бульона са също солени.
Добавете канелата и дафиновия лист, изсипете бульона и прибавете също морковите, граха и доматеното пюре.
За да не ви се получи по-късно супа, оставете да къкри, докато течността се редуцира наполовина, като от време на време разбърквате.
През това време си обелете картофите и ги сварете в силно подсолена вода, докато омекнат за около 20 - 25 минути.
След това изсипете водата и оставете само картофите в тенджерата.
Раздробете картофите, добавете постепенно маслото и продължавайте да ги мачкате докато станат на каша.
Отделно загрейте сметаната в малка тенджера, докато започне леко да къкри (Внимавайте да не изкипи!).
Добавете индийското орехче, солта, черния пипер, останалия чесън и пресен лук и варете в продължение на 1 минута.
Свалете тенджерата от котлона, изсипете сместа в картофената каша и намачкайте сместа до желаната консистенция.
В достатъчно голяма тавичка изсипете на дъното сместа с каймата, върху нея разстилете картофеното пюре, а най-отгоре разпределете настъргания кашкавал.
Печете в предварително загрята на 120 ° C фурна, на средната шина за около 2-3 часа до зачервяване и получаване на хрупкава коричка.
След това го оставете да се охлади.
 
Съвет:
  • Ако имате възможност оставете Котидж пай да престои една нощ в хладилника, за да дадете възможност на ароматите да се поемат напълно. Освен това желирания сос, който е отпуснала каймата по време на печенето до голяма степен през нощта се поема отново от нея, така че имате предимство да отрежете и поднесете красиви „тортени“ парчета.
Да ви е сладко!


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Geri

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