Dienstag, 29. Januar 2013

Kirschmichel - Киршмихел

  schnelle und günstige Süßspeise

бърз и евтин десерт



Eines unseres Lieblingsgerichte, bei dem ich unsere alten Brötchen immer aufarbeiten kann.
So werden die alten Brötchen zu einer superleckeren Süßspeise
Искам да споделя едно любимо наше ястие, с което употребявам винаги нашите стари хлебчета.
Така старите хлебчета за превръщат в един супер вкусен десерт.

Rezept für 6 Personen:
1 Glas (720 ml)
Sauerkirschen
250 g
Weißbrot -oder Brötchen, altbacken
450 ml
Milch
50 g
Schlagsahne
75 g
Butter
1 Päckchen.
Vanillezucker
75 g
Zucker
4 Stck.
Eier
25 g
brauner Zucker
25 g
Gehobelte Mandeln
1 TL
Puderzucker
Für die Vanillesoße:
500 ml
Milch
2 Stck.
Eigelb
25 g
Zucker
25 g
Speisestärke
1 Stck.
Vanilleschote

Zubereitung:
Die Kirschen in einem Sieb gut abtropfen lassen.
Brot oder Brötchen würfeln (ca. 1 x 1 cm).
450 ml Milch, Sahne, Butter, Vanillezucker und 75 g Zucker erhitzen und über die Brotwürfel gießen. Ca. 20 Minuten ziehen lassen.
Vanilleschote längs halbieren und das Mark herauskratzen.
Beides mit 400 ml Milch aufkochen.
Speisestärke, übrige Milch und restlichen Zucker glatt rühren.
Vanillemilch damit binden.
Schote herausnehmen.
Eigelbe verquirlen, mit 4 EL heißer Soße verrühren und in die restliche Soße rühren.
Abkühlen lassen.
 
4 Eier trennen.
Brotmischung verkneten und Eigelbe unterkneten.
4 Eiweiß steif schlagen und portionsweise unterheben.
Abwechselnd mit Kirschen in eine gefettete, mit Semmelbröseln ausgestreute Form geben.

 
Mit braunem Zucker und Mandeln bestreuen.
Im vorgeheizten Backofen ca. 35 Minuten backen (E-Herd 200º, Umluft 180º).
Mit Puderzucker bestäuben und mit Vanillesoße servieren.
Tipp:
Wenn man keine Mandeln hat, kann man auch 4 Tropfen Buttermandelöl in die Teigmischung geben.



Möchtet ihr immer auf dem neuesten Stand sein? - Dann folgt mir auf Facebook und verpasst kein Rezept mehr.


Киршмихел е един традиционнен и любим немски десерт на някои федерални провинций в Германия,който  се сервира предимно в Бавария и Баден-Вюртемберг.
Cъстои се основно от стари бели хлебчета или хляб, които се обработват заедно с масло, мляко, яйца и захар и се превръщат в тесто.
Тестото се смесва с череши или вишни и се пече във фурната. Ванилия, канела, бадеми и карамфил може да се използват като подправки.
Киршмихел се сервира топъл, а в много семейства се сервира и като основно ястие.
Продукти за 6 човека:
1 бур. компот (720 мл)
вишни или череши ( пресни)
250 г
сух бял хляб или сухар
450 мл.
мляко
50 г
сметана
75 г
масло
1 пакетче
ванилова захар
75 г
захар
4 бр.
яйца
25 г
кафява захар
25 г
филирани бадеми
1 ч. л.
пудра захар
Ванилов сос:
500 мл.
мляко
2 бр.
жълтъци
25 г
захар
25 г
царевично нишесте
1 бр.
ванилия

Начин на приготвяне:
Черешите или вишните отцеждате добре в гевгир.
Старият хляб нарязвате на кубчета (около 1 х 1 см).
Затопляте 450 мл. мляко, сметана, масло, ванилия и 75 гр. захар до разтопяването на захарта.
Затоплената смест изсипвате върху нарязания хляб на кубчета.
Около 20 минути оставяте да поеме.
Ваниловата шушулка цепвате на половина по дължина и изстъргвате ваниловият екстрат
400 мл мляко заедно с ваниловия екстрат и ванилова шушулка слагате да заври.
Царевично нишесте разбърквате гладко с останалото мляко и останалата захар и внимателно на тънка струя прибавяте към заврялото ванилово мляко.
Отстранете ваниловата шушулка от млякото.
Жълтъците разбърквате с 4 супени лъжици топъл сос и прибавяте към останалият сос.
Оставяте да се охлади.
Разделете яйцата.
Готвата хлебна смес разбърквате добре с 4 жълтъка.
Белтъците разбивате на пяна и внимателно прибавяте към сместа.
В една подмазана и поръсена с галета форма редувате тесто и череши.
Поръсете със кафява захар и бадеми. и печете в предварително загрята фурна около 35 минути, до златиста коричка (електрическа фурна 200 °, вентилатор 180 º ).
Поръсете готовият Киршмихел с пудра захар и сервирайте с топъл ваниов сос.

Съвет:
Ако не разполагате с бадеми, можете да замените с 4 капки бадемово масло, като ги прибавите в тестото.

Ако Ви е харесало това кулинарно предложение, натиснете бутона „Like” на страничката ми във Facebook, за което предварително ви благодаря!!


Kommentare:

  1. bellissime le tue ricette e bellissimo il tuo blog! ti seguo! :) se vuoi, passa anche da me!
    ti aspetto qui:
    http://ildiariodellamiacucina.blogspot.it/

    e qui:
    http://letortedianna.blogspot.it/

    AntwortenLöschen
  2. Geri, много ми хареса рецептата, макар и трудно да я разбрах чрез преводача :) Но се ориентирах за идеята. Много апетитно изглежда и ти благодаря за споделената рецепта! Поздрави и хубав ден!

    AntwortenLöschen
  3. Elti,
    nyma izobshto da syjelyvash, ako go probvash, shte se radvam da go napravish i da spodelish nali ti e haresal. Neshto, ako ne ti e jasno v rezeptata moga da ti go preveda na tvoya Email. Syjelyvam, che v momenta nymam bg. klaviatura za da gi prevejdam rezeptite.
    Priyatna vecher ti jelaya s mn usmivki!

    AntwortenLöschen
  4. Супер е ! Много хубава рецепта ! Сега идват и черешите , сигурно ще може да се направи и с пресни :) ! Благодаря , за отзивчивостта ,Гери ! Прегръдка ! Хубава вечер !

    AntwortenLöschen
  5. Естественно Ив,че може и с пресни череши да се приготви!
    Прегръдка и спокойна нощ!

    AntwortenLöschen
  6. Прекрасно десертче!Поздравления,Гени!

    AntwortenLöschen

Über deinen Kommentar würde ich mich freuen
Geri

Top Food-Blogs Kochrezepte Basar -teilen,inspirieren,stöbern,entdecken- immer Freitag bis Sonntag - tobias kocht! Kuechenplausch Köstlich & Konsorten
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly