Couscoussalat mit Avocado und Erdbeeren
Салата с кускус, авокадо и ягоди
als herzhafte Beilage geeignet oder ein schnelles Hauptgericht, lässt sich prima variieren
подходяща като гарнитура или бързо основно ястие,
може да се варира с продуктите
Der Salat ist nicht nur ein ideales Sommergericht, sondern passt auch perfekt zum Blogevent der Herzensköchin von Karola, die anlässlich ihres 1-jährigen Blogbestehens feiert.
Zutaten für 2 Portionen:
125 g
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Couscous
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150 ml
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Wasser
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3 EL
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Öl
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1 EL
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Butter
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1 Stck.
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kleine Zwiebel
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1 Stck.
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Karotte
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1 Stck.
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Knoblauchzehe
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30 g
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Mix Kerne (Sonnen-, Kürbis- und Pinienkerne)
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1 Stck.
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reife Avocado (ca. 250 g)
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100 g
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Erdbeeren
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1 EL
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Zucker
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1 Bund
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Petersilie
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1 Stck.
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Bio-Zitrone
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Salz, Pfeffer, Chili
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Zubereitung:
150 ml Wasser zusammen mit 1 EL Öl und 1 TL Speisesalz in einem Topf zum Kochen bringen.
Den Topf vom Herd nehmen, Couscous vorsichtig einrühren, 2 Minuten zugedeckt quellen lassen.
1-2 haselnussgroße Butterstücke untermischen und mit einer Gabel lockern.
In der Zwischenzeit die Zwiebel und den Knoblauch schälen und fein würfeln.
Die Karotte schälen, waschen und ebenfalls in kleine Würfel schneiden.
Die Kerne in einer Pfanne ohne Fett goldbraun rösten und herausnehmen.
In einer Pfanne 1 EL Öl erhitzen die Zwiebeln darin anschwitzen, nach ca. 2–3 Minuten, die Karotte und den Knoblauch dazugeben und ca. 2 Minuten weiter dünsten.
Das Gemüse mit 1 EL Zucker bestreuen und hell karamellisieren lassen.
Vom Herd nehmen, mit Salz und Pfeffer würzen und abkühlen lassen (10 min. reichen).
Die Zitrone heiß waschen, abtrocknen und die Schale abreiben,halbieren und auspressen.
Die Zitronenschale und den -saft, Salz, Pfeffer, 1 Prise Zucker verrühren und 1 EL Öl darunter schlagen.
Die Petersilie waschen, trocken schütteln, Blätter abzupfen und fein schneiden.
Die Erdbeeren waschen, putzen und klein schneiden.
Die Avocado halbieren, entsteinen und das Fruchtfleisch aus der Schale lösen und klein schneiden.
Alle Salatzutaten und Zitronenvinaigrette in einer Schüssel vermischen und etwas ziehen lassen.
Nochmals mit Salz und Pfeffer abschmecken und anrichten.
Wer es schärfer mag, kann gerne noch getrocknete Chilis dazugeben.
Lasst es euch schmecken.
Den Topf vom Herd nehmen, Couscous vorsichtig einrühren, 2 Minuten zugedeckt quellen lassen.
1-2 haselnussgroße Butterstücke untermischen und mit einer Gabel lockern.
In der Zwischenzeit die Zwiebel und den Knoblauch schälen und fein würfeln.
Die Karotte schälen, waschen und ebenfalls in kleine Würfel schneiden.
Die Kerne in einer Pfanne ohne Fett goldbraun rösten und herausnehmen.
In einer Pfanne 1 EL Öl erhitzen die Zwiebeln darin anschwitzen, nach ca. 2–3 Minuten, die Karotte und den Knoblauch dazugeben und ca. 2 Minuten weiter dünsten.
Das Gemüse mit 1 EL Zucker bestreuen und hell karamellisieren lassen.
Vom Herd nehmen, mit Salz und Pfeffer würzen und abkühlen lassen (10 min. reichen).
Die Zitrone heiß waschen, abtrocknen und die Schale abreiben,halbieren und auspressen.
Die Zitronenschale und den -saft, Salz, Pfeffer, 1 Prise Zucker verrühren und 1 EL Öl darunter schlagen.
Die Petersilie waschen, trocken schütteln, Blätter abzupfen und fein schneiden.
Die Erdbeeren waschen, putzen und klein schneiden.
Die Avocado halbieren, entsteinen und das Fruchtfleisch aus der Schale lösen und klein schneiden.
Alle Salatzutaten und Zitronenvinaigrette in einer Schüssel vermischen und etwas ziehen lassen.
Nochmals mit Salz und Pfeffer abschmecken und anrichten.
Wer es schärfer mag, kann gerne noch getrocknete Chilis dazugeben.
Lasst es euch schmecken.
Необходими продукти за 2 порции:
125 г
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кускус
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150 мл.
|
вода
|
3 с. л.
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олио
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1 с. л.
|
масло
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1 малка глава
|
кромид лук
|
1 бр.
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морков
|
1 скилидка
|
чесън
|
30 г
|
микс семена- (слънчоглед, тиквени, и кедрови семки)
|
1 бр.
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узряло авокадо (250 г)
|
100 г
|
ягоди
|
1 с. л.
|
захар
|
1 връзка
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магданоз
|
1 бр.
|
био лимон
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на вкус:
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сол, черен пипер и лют червен пипер семена
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Начин на приготвяне:
Сипете водата в тенджера заедно с 1 супена лъжица олио и 1 чаена лъжичка сол и оставете на котлона да заври.
Свалете тенджера от котлона, изсипете внимателно кускуса, разбъркайте и оставете да престои похлупен за около 2 минути, за да набъбне.
След това добавете 1-2 парченца колкото лешник масло, разбъркайте и разрохкайте с вилица кускуса, за да поеме маслото.
През това време, обелете лука и чесъна и ги нарежете на ситно.
Обелете, измийте и нарежете на малки кубчета моркова.
Нарежете домата, краставицата и чушката на кубчета, а маслините и магданоза - на ситно.
В тиган без мазнина препечете до златисто семената и ги оставете настрани да се охладят.
Загрейте една супена лъжица олио в тигана, сотирайте лука за около 2-3 минути, прибавете моркова и чесъна и задушете за още 2 минути.
Поръсете зеленчуците с 1 супена лъжица захар и оставете да се карамелизират до златисто.
Свалете тигана от огъня, подправете със сол, черен пипер и оставете да се охлади (10 мин. са достатъчни).
Измийте лимона с гореща вода, подсушете, настържете кората, разрежете го на половина и изстискайте сока.
Смесете лимоновата кора, сока, солта, черния пипер, 1 щипка захар и накрая добавете 1 супена лъжица олио и разбъркайте.
Измийте магданоза, подсушете, накъсайте листата и ги нарежете на ситно.
Измийте, почистете и нарежете ягодите.
Разрежете авокадото на половината, извадете костилката и нарежете вътрешноста на малки парченца.
Свалете тенджера от котлона, изсипете внимателно кускуса, разбъркайте и оставете да престои похлупен за около 2 минути, за да набъбне.
След това добавете 1-2 парченца колкото лешник масло, разбъркайте и разрохкайте с вилица кускуса, за да поеме маслото.
През това време, обелете лука и чесъна и ги нарежете на ситно.
Обелете, измийте и нарежете на малки кубчета моркова.
Нарежете домата, краставицата и чушката на кубчета, а маслините и магданоза - на ситно.
В тиган без мазнина препечете до златисто семената и ги оставете настрани да се охладят.
Загрейте една супена лъжица олио в тигана, сотирайте лука за около 2-3 минути, прибавете моркова и чесъна и задушете за още 2 минути.
Поръсете зеленчуците с 1 супена лъжица захар и оставете да се карамелизират до златисто.
Свалете тигана от огъня, подправете със сол, черен пипер и оставете да се охлади (10 мин. са достатъчни).
Измийте лимона с гореща вода, подсушете, настържете кората, разрежете го на половина и изстискайте сока.
Смесете лимоновата кора, сока, солта, черния пипер, 1 щипка захар и накрая добавете 1 супена лъжица олио и разбъркайте.
Измийте магданоза, подсушете, накъсайте листата и ги нарежете на ситно.
Измийте, почистете и нарежете ягодите.
Разрежете авокадото на половината, извадете костилката и нарежете вътрешноста на малки парченца.
В голяма купа смесете всички продукти,
залейте ги със лимоновия винегрет, разбъркайте и оставете за малко да поеме подправките.
Преди сервиране опитайте салатата и подправете, ако е необходимо със сол и черен пипер.
Преди сервиране опитайте салатата и подправете, ако е необходимо със сол и черен пипер.
Ако обичате лютиво, може да добавите сушена люта чушка.
Добър апетит!
Couscous-Salat mit Erdbeeren und Avocado eine tolle Kombination, danke für deinen zweiten Beitrag
AntwortenLöschenDie Kombination ist echt genial ... vielen Dank für dein Rezept zum VeggiDay ;o)
AntwortenLöschenLG Kerstin