Grießpudding
Грис-пудинг
Ein beliebtes Dessert aus einem alten Kochbuch!
Любим десерт от стара готварска книга с превъзходен вкус!
Ich nehme mit diesem Beitrag an der Blogparade “Kochbuchpatenschaft” von Küchenatlas teil.
500 ml
|
Мilch
|
50 g
|
Zucker
|
1 Stck.
|
Zimtstange
|
einige Tropfen
|
Zitronenaroma
|
50 g
|
Grieß
|
1-2 Stck.
|
Eier, getrennt
|
1 EL
|
Milch oder Wasser
|
nach Belieben:
|
gedünstetes Obst (Kompott) oder Fruchtsaft
|
Für Kompott:
|
(ich habe mich für Zwetschgenkompott entschieden)
|
500 g
|
Pflaumen oder Zwetschgen
|
75 ml
|
Rotwein (alternativ Wasser)
|
75 g
|
Zucker
|
1 Pck.
|
Vanillezucker
|
½ TL
|
Zimt
|
Zubereitung:
Nach Originalrezept:
Man bringt die Milch mit Zucker und Gewürzen zum Kochen, streut unter Rühren den Grieß ein und läßt ihn 8 -10 Minuten quellen:
In den heißen Brei rührt man das mit Milch verquirlte Eigelb, unterzieht den Eierschnee und füllt den Pudding in eine Glasschale oder Sturzform.
Man reicht gedünstetes Obst (Kirschen, Aprikosen) oder Fruchtsaft dazu.
Man bringt die Milch mit Zucker und Gewürzen zum Kochen, streut unter Rühren den Grieß ein und läßt ihn 8 -10 Minuten quellen:
In den heißen Brei rührt man das mit Milch verquirlte Eigelb, unterzieht den Eierschnee und füllt den Pudding in eine Glasschale oder Sturzform.
Man reicht gedünstetes Obst (Kirschen, Aprikosen) oder Fruchtsaft dazu.
Die Pflaumen bzw. Zwetschgen waschen, entkernen und vierteln.
Anschließend mit Rotwein (oder Wasser), Zucker, Vanillinzucker und Zimt zugedeckt zum Kochen bringen. Die Früchte bei kleiner Flamme ca. 8 - 10 Minuten kochen (dabei aber nicht durchrühren), bis die Pflaumen weich sind.
Lasst es euch schmecken.
Anschließend mit Rotwein (oder Wasser), Zucker, Vanillinzucker und Zimt zugedeckt zum Kochen bringen. Die Früchte bei kleiner Flamme ca. 8 - 10 Minuten kochen (dabei aber nicht durchrühren), bis die Pflaumen weich sind.
Lasst es euch schmecken.
Möchtet ihr immer auf dem neuesten Stand sein? - Dann folgt
mir auf Facebook und verpasst kein Rezept mehr.
500 мл.
|
прясно мляко
|
50 г
|
захар
|
1 бр.
|
пръчка канела
|
няколко капки
|
лимонова арома или настъргана лимонова кора
|
50 г
|
грис
|
1-2 бр.
|
яйца
|
1 с. л.
|
прясно мляко или вода
|
по желание:
|
компот или сок от любими плодове
|
за компота:
|
|
500 г
|
сини сливи или сливи
|
75 мл.
|
червено вино или вода
|
75 г
|
захар
|
1 пакетче
|
ванилова захар
|
½ ч. л.
|
канела
|
Начин на приготвяне:
Това е рецептата за компот от сини сливи или сливи:
В малка тенджерка, кипнете млякото със захарта и подправките.
След като заври, добавете постепенно гриса като непрекъснато разбърквате.
Отдръпнете го от котлона и го оставете настрани за около 8 - 10 минути, докато гриса се сгъсти.
След това разбъркайте в топлия грис разбитите жълтъци с мляко и разбитите на сняг белтъци.
Изсипете пудинга в стъклени купички или десертни форми (предварително се намокрят със студена вода, за да се извади по-лесно десерта).
Може да сервирате пудинга както топъл, така и студен, украсен с компот от плодове или плодов сок (на нас ни е най-вкусно с компот от сини сливи).
След като заври, добавете постепенно гриса като непрекъснато разбърквате.
Отдръпнете го от котлона и го оставете настрани за около 8 - 10 минути, докато гриса се сгъсти.
След това разбъркайте в топлия грис разбитите жълтъци с мляко и разбитите на сняг белтъци.
Изсипете пудинга в стъклени купички или десертни форми (предварително се намокрят със студена вода, за да се извади по-лесно десерта).
Може да сервирате пудинга както топъл, така и студен, украсен с компот от плодове или плодов сок (на нас ни е най-вкусно с компот от сини сливи).
Това е рецептата за компот от сини сливи или сливи:
Измийте сливите, отстранете костилките, нарежете ги на четвъртини и ги сложете в една тенджерка.
След това ги залейте с червеното вино (или водата), добавете захарта, ваниловата захар и пръчката канела.
Захлупете тенджерата и ги оставете да кипнат, след това намалете котлона и ги оставете да къкрят на слаб огън за 8-10 минути (без да разбърквате), докато сливите омекнат, но останат цели.
Да ви е сладко!
След това ги залейте с червеното вино (или водата), добавете захарта, ваниловата захар и пръчката канела.
Захлупете тенджерата и ги оставете да кипнат, след това намалете котлона и ги оставете да къкрят на слаб огън за 8-10 минути (без да разбърквате), докато сливите омекнат, но останат цели.
Да ви е сладко!
Ако Ви е харесало това кулинарно предложение,
натиснете бутона „Like” на страничката ми във Facebook, за което предварително ви благодаря!
Vielen Dank für Deinen Beitrag - der Vierte - unglaublich :D
AntwortenLöschenAuch ich danke Dir für diesen Beitrag! Ich mag Grieß sehr gerne :)
AntwortenLöschenGLG Jette