Sonntag, 21. Juli 2013

Holunderblütensirup - Сироп от бъз

Holunderblütensirup
Сироп от бъз

ganz einfach, perfekt und schnell
много просто, перфектно и бързо

Zutaten für 2 Liter:
1 kg
Zucker
2 Liter
Wasser
4 Stck.
Zitronen, unbehandelt
30-40 Stck.(ca. 210-230 g)
Holunderblütendolden
40 g
Zitronen - Säure
 
Zubereitung:
Zunächst die Holunderblütendolden gut ausschütteln um kleine Insekten zu entfernen.
Nicht zu empfehlen ist es sie zu waschen, dabei geht der Blütenstaub und damit das Aroma verloren.
Die groben Stiele der Holunderblüten mit einer Schere abschneiden, da diese bitter schmecken.

Den Zucker und 2 Liter Wasser aufkochen, bis der Zucker aufgelöst ist.
Die Zitrone waschen, abtrocknen und in Scheiben schneiden.
Zitronenscheiben und Blüten in eine große Schüssel geben und mit dem Zuckersirup übergießen.
Den Ansatz für den Holdunderblütensirup mit einem Tuch abdecken und 2 Tage bei Zimmertemperatur ziehen lassen.
Den Holdunderblütensirup durch ein Tuch abseihen und die Zitronensäure (zur Konservierung) einrühren.
In saubere Flaschen füllen, gut verschließen und kühl aufbewahren.
Mit Sekt oder Mineralwasser 1: 4 verdünnt ist es ein herrlicher Durstlöscher.
Gutes Gelingen.
 
Möchtet ihr immer auf dem neuesten Stand sein? - Dann folgt mir auf Facebook und verpasst kein Rezept mehr.





Продукти за 2 литра:
1 кг
захар
2 л
вода
4 бр.
лимони
30-40 бр. (около 210-230 гр.)
съцветия бъз
40 г
лимонтузу
Начин на приготвяне:
Цветовете на бъза се почистват добре върху бяла салфетка за да не остане някое насекомо.
Не ви препоръчвам да ги миете, защото по този начин се губи прашеца и аромата.

Изрежете грубите стебла от цветовете бъз с ножица, защото са горчиви.
Сложете на котлона тенжера с 2 литра вода да заври, добавете захарта и оставете да ври, докато захарта се разтвори напълно.
Измийте лимоните, подсушете ги и ги нарежете на шайби.
В голяма купа сложете цветовете от бъза, лимоновите кръгчета,а след това ги залейте със захарният сироп.
Покрийте купата с кърпа и я оставете за 2 дни на стайна температура да кисне.
Прецедете готовия сироп през кърпа,а след това разбъркайте
лимонтузуто до пълното му разтваряне.
Налейте сиропа в чисти бутилки,затварете ги добре и ги съхранявайте на хладно.
Сервирайте го разреден с шампанско или минерална вода 1: 4.
Сиропа от бъз е чудесно питие срещу жажда.
Успех!
 
Ако Ви е харесало това кулинарно предложение, натиснете бутона Like на страничката ми във Facebook, за което предварително ви благодаря!




4 Kommentare:

  1. Това не е Бъз!!!
    Нарича се Свирчовина и е дърво, а Бъз-ето е храст! Това няма плодове, а Бъз-ето има! Само защото си приличат цветовете им, не означава, че може някой да си слага име каквото му харесва!!!

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Това е черен бъз (Sambucus nigra) или свирчовина, наистина е дърво, нали сама съм брала цветовете!
      Това дърво е от семейството на бъза, през пролетта цъфти, а по късно края на август стават малки черни плодове и могат да се берат, от тях също се приготвя сироп и е даже по полезен.
      Знаете ли защо се нарича свирчовина, защото клоните на дървото имат мека сърцевина и след като се отрежат могат да се направят свирки.
      Приятна вечер!

      Löschen
  2. Цветовете с горещия сироп ли се заливат, или се изчаква да изстине? И да, това е БЪЗ :)

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Да Еми, цветовете се заливат с горещия сироп!
      Приятна вечер!

      Löschen

Über deinen Kommentar würde ich mich freuen
Geri