Auberginen
Stifado
Стифадо с патладжани
Schmeckt
himmlisch
невероятно
вкусно
Zutaten
für 2 Personen:
2
|
Auberginen,
in Würfel geschnitten (ca. 900 g)
|
4
|
Zwiebeln,
in Ringe geschnitten( ca. 300 g)
|
400
g
|
gehackte
Tomaten (aus der Dose)
|
150
ml
|
trockener
Rotwein
|
1
Stange
|
Zimt
|
4
TL
|
Aceto
Balsamico oder Rotweinessig
|
1
EL
|
Puderzucker oder Zuckerersatz (Xucker)
|
½
Bund
|
Thymian,
frisch gehackt
|
½
Bund
|
Oregano,
frisch gehackt
|
ca.
100 g
|
Olivenöl
|
nach
Gusto
|
Salz
und Pfeffer
|
200
g
|
Feta
|
Zubereitung:
Ofen
auf
180
Grad Ober- und Unterhitze vorheizen.
Die Auberginen in etwa 2 cm große Würfel schneiden, auf einem mit Backpapier ausgelegtem Backblech ausbreiten, mit etwas Olivenöl besprenkeln und rösten, bis sie leicht braun werden(ca. 20-30 Minuten ).
Die Zwiebeln grob hacken und in einer ofenfesten Form mit 4-6 EL Olivenöl ca. 15 Minuten bei milder Hitze anbraten bis sie glasig werden.
Sobald sie leicht braun sind, karamelisieren Sie sie mit dem Puderzucker.
Die Temperatur hochschalten und mit Rotwein ablöschen und die Tomaten darunter rühren.
Die Mischung schmecken Sie mit Salz, Pfeffer, dem Aceto Balsamico und den Kräutern ab.
Anschließend die Auberginen unterrühren, die Zimtstange dazu geben.
Einen Deckel auflegen und die Form im vorgeheizten Backofen bei 180 Grad Ober- und Unterhitze für ca. 1-1,5 Stunden backen ( aufpassen, dass das Stifado nicht anbrennt, deshalb rühren Sier ab und zu mal um und kontrollieren Sie, ob noch genug Flüssigkeit im Gefäß ist ).Normalerweise müsste es ausreichen.
Ca. 10-15 Minuten vor Ende der Garzeit legen Sie den in Würfel geschnittenen Feta darauf und lassen ihn anschmelzen.
Das Stifado wird mit Weiß- oder Fladenbrot serviert.
Die Auberginen in etwa 2 cm große Würfel schneiden, auf einem mit Backpapier ausgelegtem Backblech ausbreiten, mit etwas Olivenöl besprenkeln und rösten, bis sie leicht braun werden(ca. 20-30 Minuten ).
Die Zwiebeln grob hacken und in einer ofenfesten Form mit 4-6 EL Olivenöl ca. 15 Minuten bei milder Hitze anbraten bis sie glasig werden.
Sobald sie leicht braun sind, karamelisieren Sie sie mit dem Puderzucker.
Die Temperatur hochschalten und mit Rotwein ablöschen und die Tomaten darunter rühren.
Die Mischung schmecken Sie mit Salz, Pfeffer, dem Aceto Balsamico und den Kräutern ab.
Anschließend die Auberginen unterrühren, die Zimtstange dazu geben.
Einen Deckel auflegen und die Form im vorgeheizten Backofen bei 180 Grad Ober- und Unterhitze für ca. 1-1,5 Stunden backen ( aufpassen, dass das Stifado nicht anbrennt, deshalb rühren Sier ab und zu mal um und kontrollieren Sie, ob noch genug Flüssigkeit im Gefäß ist ).Normalerweise müsste es ausreichen.
Ca. 10-15 Minuten vor Ende der Garzeit legen Sie den in Würfel geschnittenen Feta darauf und lassen ihn anschmelzen.
Das Stifado wird mit Weiß- oder Fladenbrot serviert.
Продукти
за 2 порции:
2 бр.
|
патладжана,
нарязани на кубчета (около 900 грама)
|
4 бр.
|
лук,
нарязан на шайби (около 300 грама)
|
1
пръчка
|
канела
|
балсамов
оцет или винен оцет
|
|
мащерка,
прясна нарязана
|
|
½
връзка
|
риган,
прясно нарязан
|
зехтин
|
|
на
вкус:
|
сол
и черен пипер
|
200
г
|
фета
сирене
|
Начин
на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса.
Нарежете патладжаните на кубчета около 2 см., разстилете ги в тава за печене покрита с кухненска хартия, поръсете ги със зехтин и ги сложете в загрятата фурна за около 20-30 Минути докато хванат златиста коричка.
Запържете нарязанияг на шайби лук с 4-6 супени лъжици зехтин на слаб огън за около 15 минути, докато стане прозрачен. Като започне да хваща златиста коричка го поръсете с пудрата захар за да се кармелизира.
Увелечете температурата на котлона и прибавете червеното вино, а след като заври добавете и доматите.
Посолявате на вкус със солта, черния пипер, балсамовият оцет и билките.
Добавете към сместа патладжаните и канелата.
Похлупете съда за печене и го сложете в загрятата на 180 градуса за около 1-1,5 часа. (внимавайте да не загори стифадото, затова от време на време може да проверявайте дали има достатъчно течност в съда като го поклащате). По принцип трябва да има достатъчно.
Прибл. 10-15 минути преди края на печенето добавете нарязаното на кубчета сирене и го оставете да се стопи.
Сервирайте стифадото с бял хляб или пита.
Да ви е сладко!
Загрейте фурната на 180 градуса.
Нарежете патладжаните на кубчета около 2 см., разстилете ги в тава за печене покрита с кухненска хартия, поръсете ги със зехтин и ги сложете в загрятата фурна за около 20-30 Минути докато хванат златиста коричка.
Запържете нарязанияг на шайби лук с 4-6 супени лъжици зехтин на слаб огън за около 15 минути, докато стане прозрачен. Като започне да хваща златиста коричка го поръсете с пудрата захар за да се кармелизира.
Увелечете температурата на котлона и прибавете червеното вино, а след като заври добавете и доматите.
Посолявате на вкус със солта, черния пипер, балсамовият оцет и билките.
Добавете към сместа патладжаните и канелата.
Похлупете съда за печене и го сложете в загрятата на 180 градуса за около 1-1,5 часа. (внимавайте да не загори стифадото, затова от време на време може да проверявайте дали има достатъчно течност в съда като го поклащате). По принцип трябва да има достатъчно.
Прибл. 10-15 минути преди края на печенето добавете нарязаното на кубчета сирене и го оставете да се стопи.
Сервирайте стифадото с бял хляб или пита.
Да ви е сладко!
Гери, прелестна презентация на едно от любимите ястия! Хубав четвъртък!
AntwortenLöschenМмм,ухае много апетитно тук,Гери!Чудесно предложение за лятото!С пожелание за хубави почивни дни!
AntwortenLöschenБлагодаря ви, Роси и Игличе, радвам се, че ви допада, а ако го опитате изобщо няма да съжелявате!
AntwortenLöschenПоздрави и хубави почивни дни!