Saftiger veganer Schokokuchen
Сочен шоколадов кекс-веган
einfach phantastisch
просто фантастичен
Mit diesem Rezept nehme ich heute wieder am Tiefreitag von Katharina teil.
220 g
|
Weizenmehl
|
200 g
|
Zucker
|
40 g
|
ungesüßtes Kakaopulver
|
1 TL (5 g)
|
Natron / Speisesoda
|
½ TL
|
Salz
|
240 ml
|
kaltes Wasser
|
1 Päckchen
|
Vanillezucker
|
80 ml
|
geschmacksneutrales Öl (Raps- oder Sonnenblumenöl)
|
1 TL
|
Apfelessig
|
nach Wunsch:
|
Puderzucker zum Besteuben
|
Zubereitung:
Den Backofen auf 180 º C Ober-/Unterhitze vorheizen.
Eine Springform gut einölen.
Das Mehl und das Kakaopulver in die Rührschüssel sieben.
Den Zucker, den Vanillezucker, das Natron und das Salz ebenfalls dazu geben und gut vermischen.
Dann in der Mitte eine kleine Mulde formen und dort hinein den Essig, das Öl, und das Wasser geben.Eine Springform gut einölen.
Das Mehl und das Kakaopulver in die Rührschüssel sieben.
Den Zucker, den Vanillezucker, das Natron und das Salz ebenfalls dazu geben und gut vermischen.
Mit einem Löffel oder mit dem Schneebesen (nicht mit dem Handmixer) rasch verrühren, bis alle Zutaten feucht sind.
Den Teig in die Form füllen und auf mittlerer Schiene im Ofen ca. 30-35 Minuten backen.
Der Kuchen ist fertig gebacken, wenn man ein Zahnstocher die Mitte hinein sticht und er sauber herauskommt.
Aus dem Ofen nehmen und in der Form 10-15 min abkühlen lassen. Danach aus der Form entfernen und auf dem Kuchenrost komplett auskühlen lassen.
Die Menge kann für größere Formen auch gut verdoppelt werden!
Der Kuchen geht super toll auf und ist fünf Tage lang saftig!
Lasst es euch schmecken!
Möchtet ihr immer auf dem neuesten Stand sein? - Dann folgt mir auf Facebook und verpasst kein Rezept mehr.
Da die SchokoladenFee ihren zweiten Blog-Geburtstag feiert und zu einer Party einlädt, bringe ich diesen Schokoladenkuchen mit:-)
Необходими продукти за форма (20-22 см. Ø) или (20х20 см.):
220 г
|
пшеничено брашно
|
200 г
|
захар
|
40 г
|
неподсладено какао на прах
|
1 ч. л. (5 г)
|
сода бикарбонат
|
½ ч.л.
|
сол
|
240 мл.
|
студена вода
|
1 пакетче
|
ванилия или ванилова захар
|
80 мл.
|
олио (слънчогледово или рапица)
|
1 ч. л.
|
ябълков оцет
|
по желание
|
пудра захар за поръсване
|
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 °C.
Намаслете формата за печене.
В голяма купа пресейте брашно и какаото.
Добавете захарта, ванилията, содата, солта и разбъркайте добре.
Направете в средата на сухата смес кладенче и сипете оцета, олиото и водата.
С лъжица или бъркалка (не с миксер) разбъркайте бързо всички съставки за да се смесят.
Изсипете сместа във формата и печете на средната скара във фурната за около 30-35 минути.
Пробвайте със забодена клечка в средата на кекса, трябва да излезе суха, без полепнали трохи.
Изкарайте сладкиша от фурната и го оставете за около 10-15 минути във формата, после го извадете от формата и го оставете напълно да изстине върху решетка.
За стандартна форма за печене (Ø 26) трябва да удвоите продуктите.
Кекса е супер и до пет дни си остава страхотно сочен!
Да ви е сладко!
Намаслете формата за печене.
В голяма купа пресейте брашно и какаото.
Добавете захарта, ванилията, содата, солта и разбъркайте добре.
Направете в средата на сухата смес кладенче и сипете оцета, олиото и водата.
С лъжица или бъркалка (не с миксер) разбъркайте бързо всички съставки за да се смесят.
Изсипете сместа във формата и печете на средната скара във фурната за около 30-35 минути.
Пробвайте със забодена клечка в средата на кекса, трябва да излезе суха, без полепнали трохи.
Изкарайте сладкиша от фурната и го оставете за около 10-15 минути във формата, после го извадете от формата и го оставете напълно да изстине върху решетка.
За стандартна форма за печене (Ø 26) трябва да удвоите продуктите.
Кекса е супер и до пет дни си остава страхотно сочен!
Да ви е сладко!
Ако Ви е харесало това кулинарно предложение, натиснете бутона „Like” на страничката ми във Facebook, за което предварително
ви благодаря!!
Uii das sieht ja wirklich sehr schokoladig aus! :) Danke für deinen Beitrag, ich speichere dich gleich ab! :)
AntwortenLöschenLG,
Alexandra
Такъв шоколадов кекс си правя от години, Весе, но без да използвам оцет и пудра захар. Казвам му "Лениво брауни". И мога да потвърдя, че се запазва сочен и много вкусен 4-5 дни - ако не се е изял дотогава де......... :))). Даже, колкото повече престоява, по-вкусен става, кой знае защо.
AntwortenLöschenВсички , които са заинтересовани от рецептата, смело да го правят. Струва си!
Поздрави!