Das ist mein Beitrag zum Topfbrot (BBD#63 Topfbrot - bread in a pot). Ich bedanke mich bei Sandra, die diesen Event in ihrem Blog from-Snuggs-Kitchen organisiert. Mit diesem Event schafft sie die Möglichkeit, für alle die gerne Brot backen, viele neue Rezepte zu finden.
425 g | Mehl (Typ 405) |
1/4 TL | Trockenhefe oder frische Hefe (21 g) |
2 TL | Salz |
200 ml | Wasser |
100 ml | Bier (bei mir Pils) |
1EL | Weißweinessig |
zum Bestäuben: | etwas Mehl |
Zubereitung:
Alle Zutaten miteinander vermischen und zu einer Kugel formen. In eine Schüssel geben, mit Frischhaltefolie bedecken und den Teig 8-18 Stunden in der Küche gehen lassen.
Zwei Stunden vor dem Backen die Teigkugel auf einer bemehlten Oberfläche durchkneten, mindestens 10 mal, es kann aber sicherlich auch öfter sein.
Wieder zu einer Kugel formen und auf Backpapier in eine Schale legen und wieder mit Frischhaltefolie abdecken.
Den Backofen auf 200°C vorheizen, dabei einen schweren Topf mit Deckel, in dem später das Brot gebacken wird, miterwärmen.
Die Teigkugel dann mit dem Backpapier in den Topf legen, mit etwas Mehl bestäuben und den Deckel auflegen.
Die Temperatur auf 175 °C reduzieren und das Brot für 30 Minuten backen. Dann den Deckel abnehmen und weitere 20 Minuten backen.
Heraus kommt ein wundervoll fluffiges Brot, garantiert!
Lasst es Euch schmecken!
Zwei Stunden vor dem Backen die Teigkugel auf einer bemehlten Oberfläche durchkneten, mindestens 10 mal, es kann aber sicherlich auch öfter sein.
Wieder zu einer Kugel formen und auf Backpapier in eine Schale legen und wieder mit Frischhaltefolie abdecken.
Den Backofen auf 200°C vorheizen, dabei einen schweren Topf mit Deckel, in dem später das Brot gebacken wird, miterwärmen.
Die Teigkugel dann mit dem Backpapier in den Topf legen, mit etwas Mehl bestäuben und den Deckel auflegen.
Die Temperatur auf 175 °C reduzieren und das Brot für 30 Minuten backen. Dann den Deckel abnehmen und weitere 20 Minuten backen.
Heraus kommt ein wundervoll fluffiges Brot, garantiert!
Lasst es Euch schmecken!
Продукти:
425 г
|
бяло брашно
|
¼ ч. л. | |
2 ч. л. |
сол
|
200 мл
|
хладка вода
|
100 мл
|
бира
|
1 с. л. |
бял винен оцет
|
Начин на приготвяне:
Смесете всички съставки в една голяма купа, разбъркайте докато се образува лепкаво тесто и оформете сместа на топка.
Покрийте купата с прозрачно фолио и оставете тестото да втасва на стайна температура от 8 до 18 часа.
Два часа преди печене премесете тестото върху набрашнена кухненска повърхност с малко брашно най-малко10 пъти, но може и повече.
Оформете тестото отново на топка и го поставете върху хартия за печене в голяма
купа.
Покрийте купата отново с фолио и оставете тестото да втасва за още 2 часа.
Загрейте фурната на 200 ° C.
Сложете тенжерата заедно с капака (в която по-късно ще печете хляба) във фурната
да се загрее на същите градуси.
Когато изваждате тенжерата от фурната, внимавайте да не се изгорите.
Поставете втасалото тесто заедно с хартията в загрятата тенджера и го поръсете с малко брашно.
Похлупете тенжерата ( внимавайте капака е горещ) и е сложете във фурната.
Намалете температурата на 175 ° С и печете хляба в продължение на 30 минути.
След това махнете капака и печете хляба за още 20 минути.
Смесете всички съставки в една голяма купа, разбъркайте докато се образува лепкаво тесто и оформете сместа на топка.
Покрийте купата с прозрачно фолио и оставете тестото да втасва на стайна температура от 8 до 18 часа.
Два часа преди печене премесете тестото върху набрашнена кухненска повърхност с малко брашно най-малко10 пъти, но може и повече.
Оформете тестото отново на топка и го поставете върху хартия за печене в голяма
купа.
Покрийте купата отново с фолио и оставете тестото да втасва за още 2 часа.
Загрейте фурната на 200 ° C.
Сложете тенжерата заедно с капака (в която по-късно ще печете хляба) във фурната
да се загрее на същите градуси.
Когато изваждате тенжерата от фурната, внимавайте да не се изгорите.
Поставете втасалото тесто заедно с хартията в загрятата тенджера и го поръсете с малко брашно.
Похлупете тенжерата ( внимавайте капака е горещ) и е сложете във фурната.
Намалете температурата на 175 ° С и печете хляба в продължение на 30 минути.
След това махнете капака и печете хляба за още 20 минути.
Hallo Geri, ich freue mich, dasss Dir mein Topfbrot-Rezept gefällt! Kathrin vom clubzimmer
AntwortenLöschenDanke Kathrin, für das tolle Rezept.
LöschenLG
Geri
Много ми хареса и ще го пробвам, но имам два въпроса. "Лепкаво тесто" означава ли, че не се меси като традиционния хляб, а само се бърка с лъжица или миксер? Или все пак се меси? И дали вместо тенджера може да се използва глинен гювеч? Предварително благодаря! Хубав ден! Милена
AntwortenLöschenРадвам се, че ти е допаднала тази рецепта, Милена!
AntwortenLöschen- В началото когато смесваш всички продукти (с ръка) се получава рядко тесто, затова написах "Лепкаво тесто" и не е нужно да се меси, а само го оформяш на топка.
- След втасването на тестото (8 до 18 часа) се меси като традиционния хляб върху набрашнен плот.
- Относно глинения гювеч е добра идея, но трябва да го сложиш в студена фурна и тогава да загрееш фурната на 200 ° C за да не се пукне!
Ще се радвам да го приготвиш този хляб и да споделиш нали ти е харесал!
Не отнема време за приготвяне, а е дълго чакането, но си заслужава!
Надявам се, че ти отговорих на всички въпроси.
Ако те интересува още нещо с удоволствие ще ти отговоря!
Спокойна нощ и сладки сънища !
Гери
Ein No Knead Brot mit etwas Bier - eine schöne Variante.
AntwortenLöschenVielen Dank für Deine Teilnahme beim BBD #63 :D
Ja, probier es mal aus - es schmeckt gut.
AntwortenLöschenDas zweite Brot habe ich eben auch noch gepostet.
Vielen Dank für deine Aufmerksamkeit.
LG
Geri
Danke fürs Mitbacken! Würde mich freuen, wenn du auch beim nächsten BBD wieder dabei bist!
AntwortenLöschenJa, gerne - wenn ich es rechtzeitig erfahre, damit ich Zeit habe ein, zwei Brote zu Backen und zu posten.
AntwortenLöschen