eine leckere Beilage zum Braten - für alle, die Rotkohl lieben
вкусна топла гарнитура към всички печени месни ястия
вкусна топла гарнитура към всички печени месни ястия
Zutaten für 4 Portionen :
ca. 500 g
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Rotkohl frisch (Blaukraut)
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200 g
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Geschälter säuerliche Äpfel (z. B. Braeburn oder Boskop) grob geraspelt oder in kleine gewürfelt
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250 ml
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Rotwein (alternativ Johannisbeersaft oder Apfelsaft)
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250 ml
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Geflügelbrühe
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1
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Geschälte Zwiebel
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2 EL
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Gänseschmalz oder Schweineschmalz
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2 EL
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Zucker
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2 EL
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Rotweinessig oder Himbeeressig
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2 EL
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Speisestärke oder Mehl
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4
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Wacholderbeeren
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4
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Pimentkörner
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4
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Gewürznelken
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1 Stange
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Zimt
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1
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Lorbeerblatt
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2 EL
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Johannisbeergelee oder Wildpreiselbeeren (im Glas)
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Salz und Pfeffer
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Zubereitung:
Vom Rotkohl die äußeren Blätter entfernen, längs vierteln und den Strunk keilförmig herausschneiden.
Rotkohl quer in feine Streifen schneiden.
Schmalz in einem Topf erhitzen und Zucker darin leicht karamellisieren lassen.
Rotkohl und Äpfel zugeben und unter Rühren 2 Minuten dünsten.
Mit Essig (um die Farbe zu erhalten), Salz und Pfeffer würzen.
Die Nelken in die Zwiebel stecken und die restlichen Gewürze in Teeei oder Teebeutel geben und in den Kohl legen.
Die Brühe zugießen, einen Deckel auflegen und etwa 30-45 Minuten bei milder bis mittlerer Hitze weich schmoren und gelegentlich umrühren.
Die Stärke mit 2 EL Wasser verrühren und in den Kohl rühren oder mit Mehl auf den Kohl bestäuben, gut verrühren und den Rotwein zugießen. Alles noch mal durchkochen, bis das Kraut weich ist.
Am Ende der Kochzeit den Rotkohl mit 2 EL schwarzem Johannisbeergelee abschmecken (verleiht dem Kohl eine süßliche Würze, Glanz und hebt den Geschmack).
Gewürzzwiebel, Lorbeerblatt und das Teeei oder den Teebeutel mit den Gewürzen entfernen und gegebenenfalls nochmals mit Salz und Pfeffer nachwürzen.
Rotkohl ist eine typische Beilage zu Rouladen, Schmorbraten, Schweinebraten, Pute-, Ente- oder Gänsebraten, Maroni oder mit gefüllten Pfannkuchen.
Rotkohl quer in feine Streifen schneiden.
Schmalz in einem Topf erhitzen und Zucker darin leicht karamellisieren lassen.
Rotkohl und Äpfel zugeben und unter Rühren 2 Minuten dünsten.
Mit Essig (um die Farbe zu erhalten), Salz und Pfeffer würzen.
Die Nelken in die Zwiebel stecken und die restlichen Gewürze in Teeei oder Teebeutel geben und in den Kohl legen.
Die Brühe zugießen, einen Deckel auflegen und etwa 30-45 Minuten bei milder bis mittlerer Hitze weich schmoren und gelegentlich umrühren.
Die Stärke mit 2 EL Wasser verrühren und in den Kohl rühren oder mit Mehl auf den Kohl bestäuben, gut verrühren und den Rotwein zugießen. Alles noch mal durchkochen, bis das Kraut weich ist.
Am Ende der Kochzeit den Rotkohl mit 2 EL schwarzem Johannisbeergelee abschmecken (verleiht dem Kohl eine süßliche Würze, Glanz und hebt den Geschmack).
Gewürzzwiebel, Lorbeerblatt und das Teeei oder den Teebeutel mit den Gewürzen entfernen und gegebenenfalls nochmals mit Salz und Pfeffer nachwürzen.
Rotkohl ist eine typische Beilage zu Rouladen, Schmorbraten, Schweinebraten, Pute-, Ente- oder Gänsebraten, Maroni oder mit gefüllten Pfannkuchen.
Tipp:
- Der Rotkohl schmeckt besonders gut am nächsten Tag und Reste lassen sich super einfrieren!
Alternativ: den heißen Rotkohl in Schraubverschluss-Gläser füllen und auf den Kopf stellen - abkühlen lassen, dadurch entsteht ein Vakuum wie beim Einkochen und der Rotkohl lässt sich so noch wochenlang aufbewahren. - Das klassische Rezept ist mit Johannisbeergelee, aber wer andere Geleereste im Kühlschrank hat, kann selbstverständlich auch diese verwenden.
Продукти за 4 порции:
500 гр.
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червено зеле
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200 гр.
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обелени кисели ябълки, едро настъргани или нарязани на малки кубчета
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250 мл.
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червено вино (евeнтуално сок от касис или ябълков сок)
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250 мл.
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пилешки или телешки бульон
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1 глава
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обелен лук
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2 с. л.
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гъша или свинска мас
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2 с. л.
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захар
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2 с. л.
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2 с. л.
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нишесте или брашно
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4 зърна
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хвойна
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4 зърна
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бахар
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4 зърна
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карамфил
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1 пръчка
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канела
|
1
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дафинов лист
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2 с. л.
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желе от френско грозде или боровинки
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на вкус:
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сол и смлян черен пипер
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Начин на приготвяне:
Отстранете външните листа на зелето, разрежете го на четвъртини, отстранете кочана и нарежете зелето на тънки ивици.
Загрейте мазнината в тенджера и карамелизирайте захарта в нея.
Добавете зелето и ябълките и ги задушете за около 2 минути, като се разбърква.
Прибавете оцетът (за да запазите цвета на зелето), подправете се със сол и смлян черен пипер и разбъркайте внимателно.
Отстранете външните листа на зелето, разрежете го на четвъртини, отстранете кочана и нарежете зелето на тънки ивици.
Загрейте мазнината в тенджера и карамелизирайте захарта в нея.
Добавете зелето и ябълките и ги задушете за около 2 минути, като се разбърква.
Прибавете оцетът (за да запазите цвета на зелето), подправете се със сол и смлян черен пипер и разбъркайте внимателно.
Забодете зърната от карамфила в лука, останалите подправи сложете в пликче за чай и добавете всичко към зелето.
Прибавете бульона, похлупете тенджерата и оставете зелето да къкри на среден огън за около 30-45 минути като от време
на време го разбърквате.
Смесете нишестето с 2 супени лъжици студена вода, разбъркайте сместа в зелето, ако използвате брашно го поръсете
върху зелето и го оставете да попие в зелето.
Разбъркайте зелето добре, изсипете червеното вино, похлупете и оставете да поври, докато зелето омекне (около 10 тина минути).
Разбъркайте зелето добре, изсипете червеното вино, похлупете и оставете да поври, докато зелето омекне (около 10 тина минути).
Накрая добавете към зелето желето или мармалада (плодовата киселинност на желето придава чудесния сладък аромат
и красив блясък на зелето).
Разбъркайте, отстранете лука и пакетчето с подправки и овкусете отново, ако е необходимо, със сол и черен пипер.
Червеното зеле е типична топла немска гарнитура към телешки рулади, задушено, печено свинско, пуйка, патица, дивеч или гъска (виж рецептата) или с палачинки, кестени и др.
Червеното зеле е типична топла немска гарнитура към телешки рулади, задушено, печено свинско, пуйка, патица, дивеч или гъска (виж рецептата) или с палачинки, кестени и др.
Съвет:
- Червеното зеле може да го приготвите един ден по - рано, защото е още по-вкусно на следващия ден, както и остатъка от зелето може да го замразите в камерата или в буркани да го съхраните (докато е още топло да ги затворите и обърнете), защото е страхотна гарнитура към всички печени меса и много вкусна!
- Ако имате други желета или мармалади в къщи, може да използвате тях , но класическата немска рецепта е с френско грозде (черен касис) или боровинки.
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Geri