Sonntag, 19. April 2020

Bulgarisches Osterbrot (Kosunak) - Великденски козунак 2020


Traumhaftes Rezept, ist zwar etwas aufwendiger, lohnt sich aber auf jeden Fall!
Разкошна рецепта с отличен резултат!


Zutaten für 4 Stück:

260 ml
lauwarme Milch
14 g oder 1 Würfel
Trocken- oder Frischhefe
300 g
Zucker
1 Pck.
Zitronenschale oder Vanillezucker
6 Stck.
Eiweiß, Zimmertemperatur
4 Stck.
Eigelb, Zimmertemperatur
1 Prise
Salz
1100 – 1200 g
gesiebtes Mehl, Typ 405
260 g
Schweineschmalz, Zimmertemperatur
2 Stck.
Eigelb zum Bestreichen
50 g
Zucker zum Bestreuen
50 g
Mandelblättchen zum Bestreuen

Zubereitung:

Die Frischhefe in die lauwarme Milch bröseln, den Zucker dazugeben und verrühren.
Die Hefemasse mit 2 - 3 Esslöffeln Mehl bestreuen, mit Stretchfolie oder Tuch abdecken und etwa 15 bis 20 Minuten gehen lassen, bis sich das Volumen verdoppelt hat (bei Verwendung von Trockenhefe, entfällt dieser Vorgang).
In eine große Schüssel die aktivierte Hefe zusammen mit dem Eiweiß, mit dem Eigelb (ohne die beiden Eigelbe zum Bestreichen), Salz, Zucker, Zitronenschalen oder Vanille geben.
Alles gut durchrühren.
Unter ständigem rühren, nach und nach das gesiebte Mehl einrieseln lassen.
Weiterrühren, bis sich der Teig auch vom Schüsselrand löst und eine Kugel entsteht (Dauer ca. 10 Min.).Es entsteht ein weicher, aber nicht klebriger Teig, der sich sehr angenehm anfühlt.
Etwas Schweineschmalz in den Händen verreiben und den Teig damit weiterkneten. Den Vorgang wiederholen, bis das ganze Schweineschmalz eingearbeitet ist (Dauer ca. 20 Min.)
Den Teig auf die Arbeitsfläche geben, etwas dehnen und wieder zusammenfalten. Den Vorgang ein paar Mal wiederholen.
Den Teig danach in die Schüssel zurückgeben, abdecken und 1 - ½ Stunden gehen lassen, bis er sich mindestens verdoppelt hat.
Den gegangen Teig in vier Portionen aufteilen.
Aus jeder Portion 4 Teigstränge formen.
Wer das Kosunak mit Füllung möchte, muss die Füllung auf die Teigstränge geben und zusammenfalten.
Aus den Teigsträngen den einen lockeren Zopf formen und in die eingefettete und bemehlte Backform geben (füllt die Form in etwa zu ⅓ aus).
Die Form abdecken und gehen lassen, bis der Teig die Form gefüllt hat.
Mit dem verquirlten Eigelb bestreichen, mit Zucker und/oder Mandelblättchen bestreuen.
Im vorgeheiztem Backofen bei 170 °С erst einmal für ca. 25 Minuten backen.
Anschließend die Brote mit Alufolie bedecken (damit die Oberfläche nicht schwarz wird) und weitere 15 Minuten backen.
Nach dem Backen aus der Form nehmen und auf einem Kuchengitter abkühlen lassen.
Viel Spaß beim Nachbacken und lasst es euch schmecken!

Hier gibt’s noch weitere tolle Rezepte für Kosunak:


Es lohnt sich einen Blick auf diese Produkte zu werfen:



Wenn Euch das Rezept gefallen hat, würde ich mich auf euren Kommentar und einen Like auf meiner Facebook-Seite freuen.









Необходими продукти за 4 козунака:

260 мл
хладко прясно мляко
14 г или 1 кубче
суха мая или прясна мая
300 г
захар
1 пакетче
настъргана кора от лимон или ванилия
6 бр.
белтъци със стайна температура
4 бр.
жълтъци със стайна температура
1 щипка
сол
1100 – 1200 г
пресято брашно
260 г
свинска мас със стайна температура
2 бр.
жълтъци за намазване
50 г
захар за поръсване
50 г
бадемови люспи за поръсване

Начин на приготвяне:

Надробете прясната мая в хладкото прясно мляко, сложете 1 супена лъжица от захарта, разбъркайте.
Посипете сместа със 2 – 3 супени лъжици от брашното, покрийте със стреч фолио или кърпа и оставете на топло да удвои обема си, за около 15-20 минути.
Ако използвате суха мая не трябва да е активирате предварително.
В голяма купа смесете активираната мая с белтъците, жълтъците (без двата жълтъка за намазване), солта, захарта, настърганата лимонова кора или ванилия.
Разбъркайте и започнете да добавяте на части от пресятото брашно.
След като тестото стане достатъчно гъсто започнете да го замествате с ръце, докато тестото се отлепи от купата и се оформи като топка в средата (около 10 минути).
Получава се много меко и приятно на пипане, не лепнещо тесто.
След това започнете да измесвате тестото с разтопената свинска мас, като добавяте по-малко.
Намазнете си ръцете в мазнината, месете, тупкайте леко тестото върху плота, разтеглете, сгънете и намазнете ръцете отново, продължете така, докато се поеме мазнината от тестото.
Това се прави за да се получат конците на козунака. Измесването на тестото продължава около 20 минути!
Изсипете готовото тесто на мазен плот и с мазни ръце го сгънете няколко пъти (при натискане с пръст, влъдбнатинката бързо се възстановява).
Сложете го отново в купата, покрийте със стреч фолио или с кърпа и оставете да втаса, за около 1- 1½ часа, докато удвои обема си.
След като е втасало тестото го разделете на толкова части в зависимост от броя и големината на козунаците.
Аз изплетох всичките четири козунака с по четири плитки (преди да изплетете фитилите ги усучете хубаво, ако желаете плънка е сложете във фитилите, затворете фитила и тогава го усучете), аз ги направих този път без плънка.
Ако обичате по-сладки козунаци, моят съвет е да сложите сладка плънка, а не да увеличавате захарта, защото голямото количество захар в тестото го прави по-сбито и тежко!
Колкото повече усуквате фитилите, толкова повече стават козунаците на конци.
Сплетете всеки козунак с оформените увити фитили на хлабава плитка.
Сложете всеки сплетен козунак в намазнен и поръсен с брашно съд за печене (трябва да заема 1/3) и ги оставете отново да втасат.
Когато съдът е почти изпълнен, намажете втасалите козунаци с разбитите два жълтъка и поръсете със захар и бадемови люспи по желание.
Печете в загряна на 170°-180°С фурна за около 25 минути.
След това покрийте козунаците с алуминиево фолио и допечете за още 15 минути.
Не се притеснявайте да отваряте фурната и да проверяверявате готовността с дървена клечка.
Охладете изпечените козунаци на решетка и се насладете на чудесния вкус и аромат!
Честито Възкресение, бъдете здрави и благословени!
Да ви е сладко!


Вижте и други страхотни рецепти за козунаци:









Ако Ви е харесало това кулинарно предложение, натиснете бутона „Like” на страничката ми във Facebook, за което предварително ви благодаря!



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

Über deinen Kommentar würde ich mich freuen
Geri