Dienstag, 14. April 2020

Osterbrot (Kosunak) 2020 - Пухкави козунаци на конци


Das ist ein bulgarisches Osterbrot und ein gigantisch gutes Rezept!
Меки, пухкави, вълшебни козунаци с мнооого конци!

Zutaten für 3 Formen 11x30 cm und 3 Formen 11x20 cm:

Für den Teig:
8 Stck.
Eier, Zimmertemperatur
280 g
Zucker
1 Würfel.
Frischhefe
250 ml
lauwarme Milch
280 g
Joghurt, Zimmertemperatur
250 ml
lauwarmes Wasser
5 EL (60 g)
Öl
250 g
Schweineschmalz
2 Stck.
Zitronen - den Abrieb davon
2 Pck.
Vanillezucker
½ TL
Salz
1800 g
gesiebtes Mehl, Typ 405
Für die Füllung:
300 g
Lukum, klein gewürfelt
300 g
Rosinen (in warmem Wasser eingeweicht)
1 Stck.
Ei zum Bestreichen

Zubereitung:
In einer Schüssel die Hefe einbröseln, mit der lauwarmen Milch übergießen, vom Zucker 2 EL dazugeben und alles verrühren.
Mit 2 EL vom Mehl bestreuen, mit einem Küchentuch oder Frischhaltefolie abdecken und für ca. 10 - 15 Min. gehen lassen.
Die Eier trennen.
Die Eiweiße mit ca. 5 EL vom Zucker vermengen und zu einer cremigen Masse verrühren.
In einer großen Schüssel die Eigelbe zusammen mit dem restlichen Zucker, dem Vanillezucker und den geriebenen Zitronenschalen vermengen.
Das Öl, Joghurt, das lauwarme Wasser, die gegorene Hefe und die geschlagenen Eiweiße dazugeben und alles verrühren.
Nach und nach das gesiebte Mehl zusammen mit dem Salz und immer wieder gut vermengen, bis der Teig dick ist.
Danach weiter das Mehl dazugeben und mit den Händen weiterkneten, bis ein weicher und leicht klebriger Teig entsteht.
Anschließend das Schweineschmalz einarbeiten. Dazu etwas immer etwas Schweineschmalz in die Hände nehmen und einkneten, den Teig auch ab und zu auf die Arbeitsplatte schlagen. - Immer so weiter machen, bis das ganze Schweineschmalz verarbeitet ist (Dauer ca. 20 Min.). Der Teig soll, weich, fluffig und elastisch werden - die Konsistenz in etwas wie ein Ohrläppchen und auf der Oberfläche Bläschen bilden.
Den Teig mit einem Küchentuch oder einer Frischhaltefolie abdecken und ca. 1 - 1 ½ Std. gehen lassen, bis sich der Teig verdoppelt hat.
Den fertigen Teig in die Anzahl der gewünschten Osterbrote teilen (ich habe daraus 3 große und 3 mittlere Brote gebacken).
Jede Portion nochmal in 3 gleichmäßigeTeile teilen.
Daraus mit den Händen 3 Stränge formen, etwas platt drücken und mit der gewünschten Füllung bestreuen (ich habe je zwei mit Lukumi und einen Strang mit Rosinen bestreut). Danach wieder zusammenklappen.
Für alle anderen Brote, den Vorgang wiederholen.
Jeden vorbereiteten Strang noch etwas zusammenrollen und anschließen aus den 3 Strängen das Brot flechten.
Das geflochtene Brot in eine ausgefettete und bemehlte Form geben.
Die Brote in der Form abdecken und nochmals gehen lassen, bis sich der Teig wieder verdoppelt hat.
Vor dem Backen noch mit dem verquirlten Ei bestreichen und mit reichlich Zucker bestreuen.
Im vorgeheiztem Backofen bei 170 °С für 25 - 30 Minuten backen. Danach mit Alufolie bedecken und weiter 10 Min. backen.
Ich habe die 6 Brote auf zweimal gebacken, weil nur 3 Formen in den Backofen passten.
Nach dem Backen ca. 10 Min. in der Form kühlen lassen. Danach auf ein Kuchengitter stürzen und auskühlen lassen (in der Form fängt das Brot zu schwitzen an und wird feucht).
Viel Spaß beim Nachbacken und lasst es euch schmecken!

Es lohnt sich einen Blick auf diese Produkte zu werfen:



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Необходими продукти:

За тестото:
8 бр.
яйца на стайна температура
280 г
захар
1 кубче
мая
250 мл
хладко прясно мляко
1 ч. ч. (280 г)
кисело мляко на стайна температура
250 мл
хладка вода
5 с. л. (60 г)
олио
250 г
свинска мас
2 бр.
лимона, само кората, настъргана на ситно
2 пакетчета
ванилова захар
½ ч. л.
сол
1800 г
пресято бяло брашно
За плънката:
300 г
локум, нарязан на малки кубчета
300 г
стафиди (накиснати с топла вода)
за поръсване
захар
1 бр.
яйце за намазване

Начин на приготвяне:
В дълбок съд надробете маята, изсипете хладкото прясно мляко, добавете 2 с. л. от захарта и разбъркайте.
Посипете сместа с 2 с. л. от брашното, покрийте със стреч фолио или кърпа и оставете настрани за около 10 - 15 минути, докато шупне маята.
Разделете яйцата.
Разбийте белтъците с около 5 с. л. от захарта, до кремообразна смес.
В голяма купа разбийте жълтъците с останалата захар, ваниловата захар и настърганата лимонова кора.
Добавете олиото, киселото мляко, хладката вода, шупналата мая, разбитите белтъци, разбъркайте.
Започнете да добавяте към сместа постепенно от смесеното със солта пресято брашно.
Първоначално разбърквайте със силиконова бъркалка или лъжица.
След като тестото стане достатъчно гъсто и бъркането с лъжица започне да ви затруднява, продължете замесването на тестото с ръце.
Добавяйте по малко от брашното, до получаването на меко и много леко лепнещо тесто.
След това започнете да измесвате тестото с разтопената свинска мас, като добавяте по-малко.
Намазнете си ръцете в мазнината, месете, тупкайте леко тестото върху плота, разтеглете, сгънете и намазнете ръцете отново, продължете така до изчерпване на мазнината.
Измесването на тестото продължава около 20 минути!
Трябва да получите съвсем меко, пухкаво и еластично тесто, като възглавничката на ухото ви и докато го измесвате трябва да се образуват по повърхността мехурчета.
Покрийте тестото със стреч фолио или с кърпа и оставяте да втаса, докато удвои обема си, за около 1- 1½ часа.
Разделете втасалото тесто на толкова части в зависимост от броя и големината на козунаците.
От тази доза направих 3 голими козунака за форма 11x30 см. и 3 малки козунака за форма 11x20 см.
Аз разделих тестото за всеки козунак на три еднакви части.
С помощта на ръцете разтеглете всяка част на фитил, след това го притиснете с дланите, за да го сплескате.
Отгоре разпределете стафидите, нарязания локум или пълнеж по желание.
Съберете двата края на фитила, да се слепят за да не излезе плънката.
По същия начин оформете останалите два фитила.
След като и трите фитила са готови ги усучете (колкото повече ги усуквате, толкова повече стават на конци).
Сплетете ги хлабаво на плитка и поставете в намазнената и поръсена с брашно форма за печене.
По същият начин оформих и останалите козунаци.
Оставете оформените козунаци отново да втасат, до увеличаване на обема си.
След това ги намажете отгоре с разбитото яйце и поръсете обилно със захар.
Печете в предварително загряна фурна на 170 °С за около 25-30 минути, след това покрийте с алуминиево фолио и печете още 10 минути.
Оставете изпечените козунаци за 10 минути във формата, след това ги извадете от нея и ги оставете върху решетка, да се охладят напълно.
Да ви е сладко!






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Geri