Milchreis mit Erdbeeren und Orangensauce
Мляко с ориз с ягоди и портокалов сос
Zutaten
für 4 Personen:
500
g
|
Erdbeeren,
frisch
|
160
g
|
Milchreis
|
500
ml
|
Milch oder Sojamilch
|
200
ml
|
Orangensaft
|
60
g
|
Zucker
|
4
EL
|
Mandelblättchen
|
2
TL
|
Speisestärke
|
1
Päckchen
|
Vanillezucker
|
2
EL
|
Schmand
|
20
g
|
Butter
|
1
Prise
|
Salz
|
Zubereitung:
Den Milchreis mit Milch und 1 Prise Salz aufkochen lassen und bei geringer Hitze zugedeckt 20 Minuten köcheln lassen und gelegentlich umrühren.
150 ml Orangensaft aufkochen.
50 ml Orangensaft mit der Stärke und einem Esslöffel Zucker verrühren, in den kochenden Saft geben und erneut unter Rühren aufkochen.
In eine Schüssel füllen und das Ganze abkühlen lassen.
Die Erdbeeren vom Grün befreien, halbieren und mit der abgekühlten Orangensauce vermischen.
Die Mandeln in einer Pfanne ohne Fett goldgelb rösten.
Den fertig gegarten Milchreis vom Herd nehmen und den restlichen Zucker, den Vanillezucker, den Schmand und die Butter unterrühren.
In Dessertschälchen füllen und die Erdbeeren sowie die Mandeln darüber geben.
Den Milchreis mit Milch und 1 Prise Salz aufkochen lassen und bei geringer Hitze zugedeckt 20 Minuten köcheln lassen und gelegentlich umrühren.
150 ml Orangensaft aufkochen.
50 ml Orangensaft mit der Stärke und einem Esslöffel Zucker verrühren, in den kochenden Saft geben und erneut unter Rühren aufkochen.
In eine Schüssel füllen und das Ganze abkühlen lassen.
Die Erdbeeren vom Grün befreien, halbieren und mit der abgekühlten Orangensauce vermischen.
Die Mandeln in einer Pfanne ohne Fett goldgelb rösten.
Den fertig gegarten Milchreis vom Herd nehmen und den restlichen Zucker, den Vanillezucker, den Schmand und die Butter unterrühren.
In Dessertschälchen füllen und die Erdbeeren sowie die Mandeln darüber geben.
Tipp:
- Wenn der Milchreis kocht, noch keinen Zucker reingeben, weil er sonst nicht richtig durchgekocht wird. Den Zucker immer erst am Ende dazugeben, wenn der Milchreis gekocht ist!
- Wenn die Milch in den Topf zum Kochen gegeben wird, den Rand des Kochtopfs einfetten, dann kann sie nicht überkochen.
Möchtet ihr immer auf dem neuesten Stand sein? - Dann folgt
mir auf Facebook und verpasst kein Rezept mehr.
Продукти за
4 души:
500
г
|
ягоди,
пресни
|
160
г
|
ориз
|
500
мл.
|
прясно
мляко
|
200
мл.
|
|
60
г
|
захар
|
обелени
бадеми
|
|
нишесте
|
|
1
пак.
|
|
2
с. л.
|
заквасена
сметана
|
20
г
|
масло
|
1
щипка
|
сол
|
Начин
на приготвяне:
Слагаме прясното мляко с ориза и 1 щипка сол на котлона да заври, похлупваме и оставяме да къкри на слаб огън около 20 минути като периодично разбъркваме.
В малка тенджера изсипваме 150 мл портокалов сок и го оставяме да заври.
С останалия 50 мл портокалов сок разтваряме нишестето заедно с 1 супена лъжица захар, прибавяме към врящия портокалов сос, разбъркваме непрекъснато, докато сместа още веднъж заври.
Изсипваме соса в купа и го оставяме настрани да се охлади.
Почистваме ягодите, нарязваме ги на половинки и ги смесваме с охладения портокалов сос.
Препичаме бадемите в тиган без мазнина до златисто жълто.
Оттегляме сварения ориз от котлона, прибавяме останалата захар, ваниловата захар, заквасената сметана, маслото и разбъркваме.
Разпределяме ориза в десертни купички и гарнираме отгоре с ягоди и бадеми.
Съвет:
Слагаме прясното мляко с ориза и 1 щипка сол на котлона да заври, похлупваме и оставяме да къкри на слаб огън около 20 минути като периодично разбъркваме.
В малка тенджера изсипваме 150 мл портокалов сок и го оставяме да заври.
С останалия 50 мл портокалов сок разтваряме нишестето заедно с 1 супена лъжица захар, прибавяме към врящия портокалов сос, разбъркваме непрекъснато, докато сместа още веднъж заври.
Изсипваме соса в купа и го оставяме настрани да се охлади.
Почистваме ягодите, нарязваме ги на половинки и ги смесваме с охладения портокалов сос.
Препичаме бадемите в тиган без мазнина до златисто жълто.
Оттегляме сварения ориз от котлона, прибавяме останалата захар, ваниловата захар, заквасената сметана, маслото и разбъркваме.
Разпределяме ориза в десертни купички и гарнираме отгоре с ягоди и бадеми.
- Не прибавяйте никога захарта преди да е сварен ориза, защото ориза няма да се свари добре.
Захарта винаги се прибавя в края, когато оризът вече е сварен! - За да не ви изкипи млякото от тенжерата, намажете с масло или мазнина ръба на тенжерата (отгоре).
Да ви е сладко!
Ако Ви е харесало това кулинарно предложение, натиснете бутона „Like” на страничката ми във Facebook, за което предварително ви благодаря!
Как различно и невероятно изглежда един толкова познат десерт като мляко с ориз!! Прекрасно предложение е твоето Гери, но сега надявам се ще приемеш и моето - да отговориш на десет въпроса от играта на блогърите! Поздрави и прекрасен ден!!
AntwortenLöschenБлагодаря ти Руми за коментара!
AntwortenLöschenОтносно тази игра с въпроси не ми е ясен регламента,какво и къде точно трябва да направя, иначе нямам нищо напротив да участвам!
Прегръдки и поздрави!
das sieht köstlich aus!
AntwortenLöschenDas sieht nicht nur so aus, es schmeckt auch so wie es aussieht :-)
Löschen