Einfach, aber trotzdem einfach genial
обикновен, но въпреки това гениален
Zutaten
für 2 Portionen:
4
Stck.
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Feigen
|
100
g
|
Quark
|
25
g
|
Butter,
zerlassen
|
3
EL
|
Brauner
Rohrzucker
|
½
TL
|
Vanille,
gemahlene
|
1
TL
|
Orangen-
oder Zitronenschale, unbehandelt
|
1
Stck.
|
Eigelb
|
1
TL
|
Speisestärke
|
1
|
Eiweiß
|
1
Prise
|
Salz
|
1
Prise
|
Zimt
|
nach
Belieben:
|
Puderzucker
oder Zimt
|
Zubereitung:
Den Backofen auf 220°C vorheizen.
Die Feigen waschen und von den Stielansätzen befreien.
Die Früchte vierteln und mit 1EL braunem Zucker kurz karamellisieren, leicht mit Zimt bestreuen und in eine große oder 2 kleine Auflaufformen setzen und je nach Geschmack evtl. noch mit Mandelblättchen bestreuen.
Das Ei trennen.
Den Backofen auf 220°C vorheizen.
Die Feigen waschen und von den Stielansätzen befreien.
Die Früchte vierteln und mit 1EL braunem Zucker kurz karamellisieren, leicht mit Zimt bestreuen und in eine große oder 2 kleine Auflaufformen setzen und je nach Geschmack evtl. noch mit Mandelblättchen bestreuen.
Das Ei trennen.
Quark,
Eigelb, zerlassene Butter, 1 EL Zucker, Speisestärke und Orangen-
oder Zitronenschale cremig rühren.
Das Eiweiß mit der Prise Salz steif schlagen und 1 EL Zucker einrieseln lassen und zu steifem Schnee 1 - 2 Minuten schlagen.
Das steif geschlagene Eiweiß vorsichtig mit einem Kochlöffel unter den Quark heben.
Die Quarkcreme mit einem Löffel über die Feigen löffeln.
Im vorgeheizten Ofen auf der mittleren Schiene 10 - 15 Minuten überbacken (keine Umluft!).
Nach Belieben mit etwas Puderzucker oder Zimt bestäuben und servieren.
Gutes Gelingen.
Das Eiweiß mit der Prise Salz steif schlagen und 1 EL Zucker einrieseln lassen und zu steifem Schnee 1 - 2 Minuten schlagen.
Das steif geschlagene Eiweiß vorsichtig mit einem Kochlöffel unter den Quark heben.
Die Quarkcreme mit einem Löffel über die Feigen löffeln.
Im vorgeheizten Ofen auf der mittleren Schiene 10 - 15 Minuten überbacken (keine Umluft!).
Nach Belieben mit etwas Puderzucker oder Zimt bestäuben und servieren.
Gutes Gelingen.
4
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пресни
големи смокини
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100
гр.
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извара
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25
гр.
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масло,
меко
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кафява
захар
|
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настъргана
ванилия
|
|
1
ч.л.
|
настъргана
кора от портокал или лимон
|
1
|
жълтък
|
1
ч.л.
|
нишесте
|
1
|
белтък
|
1
щипка
|
сол
|
1
щипка
|
канела
|
на
вкус:
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пудра
захар или канела за поръсване
|
Измийте смокините и ги почистете от дръжките.
Нарежете плодовете на четвъртинки и ги карамелизирайте за кратко с 1 суп. лъж. кафява захар, поръсете ги леко с канела и ги поставете в подходящ съд за печене или в 2 малки купички.
По желание може да ги поръсите с белини бадеми.
С бъркалка разбийте жълтъка с 1 супена лъжица захар, прибавете изварата, разтопеното масло, нишестето и портокаловата или лимонова кора до кремаво.
Разбийте всичко добре до кремообразна, хомогенна смес.
Разбийте белтъка с щипка сол на сняг, добавете останалата 1 супена лъжица захар в купата и продължете 1 - 2 минути да разбивате докато получите меки връхчета.
Смесете внимателно разбития белтък с крема от извара и разбъркайте за кратко.Разпределете сместа с една лъжица върху смокините.
Изпечете в предварително загрятата фурна на средна шина за 10-15 минути (без обдухване!) до порозовяване.
Поръсете по желание с пудра захар или канела и сервирайте.
Да ви е сладко!
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Geri