Eiweiß-Zebrakuchen
Белтъчен „Зебра“ кекс
Ideal, wenn man viel Eiweiß übrig hat!
Чудесна идея за останали белтъци!
Zutaten:
6 Stck. (200 g)
|
Eiweiß
|
1 Prise
|
Salz
|
120 g
|
Zucker
|
150 g
|
gesiebtes Mehl
|
1/2 Pck.
|
Backpulver
|
50 ml
|
Milch
|
3 EL
|
weiche Butter
|
1/2 TL
|
Vanilleextrakt
|
1 TL
|
Kakao
|
30 g
|
Zartbitterschokolade
|
zum Bestreuen
|
Puderzucker
|
Zubereitung:
Das Eiweiß zusammen mit dem Salz mit dem Mixer auf niedriger Stufe schlagen.
Nach und Nach die Geschwindigkeit erhöhen und dabei den Zucker und das Vanillextrakt einrieseln lassen, bis das Eiweiß steif geschlagen ist.
Die weiche Butter dazugeben und mit der Hand unterrühren.Nach und Nach die Geschwindigkeit erhöhen und dabei den Zucker und das Vanillextrakt einrieseln lassen, bis das Eiweiß steif geschlagen ist.
Das Backpulver in der Milch auflösen und zum Eiweiß geben.
Zum Schluss noch das gesiebte Mehl dazugeben und mit einem Löffel von unten nach oben verrühren, bis eine homogene Masse entsteht.
Die fertige Masse in drei Portionen teilen.
In einen Teil die geschmolzene Schokolade, in den zweiten den Kakao geben. Die Dritte Portion bleibt weiß.
Die Backform mit Backpapier auslegen.
Je einen Esslöffel von den Teigportionen übereinander in die Mitte der Backform geben.
Solange weitermachen, bis der Teig aufgebraucht ist, er verläuft von selbst auf die Seiten.
Im vorgeheiztem Backofen bei 180 °С für ca. 30 - 40 Min. backen (Stäbchenprobe).
Nach dem Backen auf einen Kuchengitter auskühlen lassen.
Mit Puderzucker bestreuen und servieren.
Viel Spaß beim Nachbacken.
Es lohnt sich einen Blick auf diese Produkte zu werfen:
Wenn Euch das Rezept gefallen hat, würde ich mich auf euren Kommentar und einen Like auf meiner Facebook-Seite freuen.
6 бр. (200 г)
|
белтъка
|
щипка
|
сол
|
120 г
|
захар
|
150 г
|
пресято брашно
|
½ пакетче
|
бакпулвер
|
50 мл.
|
прясно мляко
|
3 с. л.
|
масло
|
½ ч. л.
|
екстракт от ванилия
|
1 ч. л.
|
какао
|
30 г
|
черен шоколад
|
за поръсване
|
пудра захар
|
Начин на приготвяне:
Първоначално разбийте на бавно темпо белтъците със солта, постепенно увеличете скороста.
След това прибавете постепенно захарта, ванилията и продължавайте да разбивате до получаване на твърд сняг.
Прибавете мекото масло и разбъркайте на ръка, без миксер.
Разтворете в прясното мляко бакпулвера и го изсипете към белтъчната смес.
Накрая прибавете пресятото брашно, разбъркайте със силиконова шпатула от долу на горе, до получаването на хомогенна смес.
Разделете сместа на 3 части.
В една част добавете разтопения шоколад, в другата какаото, а третата е оставете бяла.
Покрийте формата за печене с хартия.
Започнете да изсипвате по средата на формата, по 1 с. л. от всяка смес (една върху друга).
Редувайте докато свършат и трите части.
Печете в загряна на 180 °С фурна за около 30 - 40 минути (Направете проба с дървена клечка!).
Извадете кекса от формата и го оставете да се охлади върху решетка.
Поръсете по желание с пудра захар и поднесете.
Да ви е сладко, гответе с усмивка и удоволствие!
Първоначално разбийте на бавно темпо белтъците със солта, постепенно увеличете скороста.
След това прибавете постепенно захарта, ванилията и продължавайте да разбивате до получаване на твърд сняг.
Прибавете мекото масло и разбъркайте на ръка, без миксер.
Разтворете в прясното мляко бакпулвера и го изсипете към белтъчната смес.
Накрая прибавете пресятото брашно, разбъркайте със силиконова шпатула от долу на горе, до получаването на хомогенна смес.
Разделете сместа на 3 части.
В една част добавете разтопения шоколад, в другата какаото, а третата е оставете бяла.
Покрийте формата за печене с хартия.
Започнете да изсипвате по средата на формата, по 1 с. л. от всяка смес (една върху друга).
Редувайте докато свършат и трите части.
Печете в загряна на 180 °С фурна за около 30 - 40 минути (Направете проба с дървена клечка!).
Извадете кекса от формата и го оставете да се охлади върху решетка.
Поръсете по желание с пудра захар и поднесете.
Да ви е сладко, гответе с усмивка и удоволствие!
Ако Ви е харесало това кулинарно предложение, натиснете бутона „Like” на страничката ми във Facebook, за което предварително ви благодаря!
Гери,
AntwortenLöschenмного красив зебра - кекс, чудесна идея да оползотворим белтъците останали при приготвяне на майонеза.Честит и весел празник 8 - ми март !
Поздрави !
Благодаря, честит празник и на тебе Ели,
Löschenжелая ти много усмивки, незабравими мигове, днес ... утре ... и така през цялата година!
Поздрави и прегръдки!