Dreikönigskuchen
Питка за Богоявление
Schmeckt super zum Frühstück!
Нещо изключително вкусно за закуска!
Die liebe Melli von der „Tomateninsel“ startet das neue Jahr in ihrem Buchstabenevent mit dem „D“. Deshalb passt dieser Kuchen auch hervorragend zu ihrem Blogevent.
Zutaten:
500 g
|
Mehl
|
½ Würfel (ca. 20 g)
|
Hefe oder 1 Pck. Trockenhefe
|
250 ml
|
lauwarme Milch
|
50 g
|
Zucker
|
1 TL
|
Salz
|
50 g
|
weiche Butter
|
1 Stck.
|
Ei
|
80 g
|
Rosinen
|
1 Stck.
|
Mandelkern als König
|
zum Bestreichen:
|
|
1 Stck.
|
Eigelb
|
1 EL
|
Milch
|
zum Verzieren
|
Mandelblättchen, Hagelzucker oder Zucker
|
Zubereitung:
Für den Vorteig die Hefe in lauwarmer Milch zerbröckeln, mit dem Zucker verrühren und für ca. 15 Minuten gehen lassen.
Mehl und Salz mischen und in eine große Schüssel sieben, in die Mitte eine
Mulde eindrücken.Das Milch-Hefe-Gemisch zum Mehl in die Mulde geben.
Das Ei und die zimmerwarme Butter dazugeben und alles gut verrühren und zu einem geschmeidigen Teig verkneten.
Dann die Rosinen dazugeben und ebenfalls gut unter den Teig kneten.
Den Teig mit einem feuchten Küchentuch zudecken und an einem warmen Ort ca. 2 Stunden aufgehen lassen, bis sich das Volumen verdoppelt hat.
Vom Teig 8 Portionen von je ca. 80 g entnehmen und Kugeln daraus formen.
In eine Kugel den Mandelkern (König) einkneten.
Aus dem restlichen Teig eine große Kugel formen, in die Mitte auf ein mit Backpapier belegtes Blech legen.
Die kleinen Kugeln in gleichmäßigem Abstand rund um die große Kugel anordnen.
Dazu die Klebestellen mit etwas Wasser bepinseln, damit sie später besser halten.
Alles abdecken und bei Zimmertemperatur nochmals ca. 30 Min. aufgehen lassen.
Währenddessen den Backofen auf 180 °C vorheizen.
Eigelb mit Milch verquirlen und kurz vor dem Backen den Königskuchen damit bestreichen.
Nach Wunsch noch mit Mandelblättchen, Hagelzucker oder Zucker bestreuen.
In der unteren Hälfte des Ofens ca. 30-40 Minuten backen (Zahnstocherprobe).
Herausnehmen, auf einem Gitter auskühlen lassen.
Wer den König in seinem Stück hat, darf einen Tag lang König in der Familie sein.
Viel Spaß beim Nachbacken!
Es lohnt sich einen Blick auf diese Produkte zu werfen:
Möchtet ihr immer auf dem neuesten Stand sein? - Dann folgt mir auf Facebook und verpasst kein Rezept mehr.
Необходими продукти:
500 г
|
брашно
|
½ кубчета (около 20 г)
|
мая или 1 пакетче суха мая
|
250 мл.
|
хладко прясно мляко
|
50 г
|
захар
|
1 ч. л.
|
сол
|
50 г
|
меко масло
|
1 бр.
|
яйце
|
80 г
|
стафиди
|
1 бр.
|
бадемова ядка
|
за намазване:
|
|
1 бр.
|
жълтък
|
1 с. л.
|
прясно мляко
|
за украса:
|
бадемови люспи, едра или нормална захар
|
Начин на приготвяне:
Надробете маята в хладкото мляко, добавете захарта, разбъркайте и оставете да шупне за около 15 минути.
Смесете брашното със солта, пресейте ги в голяма купа и в центъра направете “ кладенче“.
Изсипете в кладенчето шупналата мая, чукнете яйцето, добавете мекото масло, разбъркайте и омесете добре, до получаването на гладко и еластично тесто.
Накрая смесете стафидите с тестото.
Покрийте тестото с влажна кърпа и го оставете на топло място да втаса за около 2 часа, докато удвои обема си.
Отделете от тестото 8 парчета, всяко парче по 80 г и ги оформете на топки.
В една от топките сложете цялата бадемова ядка.
Оформете останалото тесто на голяма топка и го сложете във средата на застланата с хартия тава от фурната.
Наредете около голямата топка малките топки с малко разстояние между тях.
С четка с малко вода намажете разстоянието, там където се слепват топките, за да се залепят по-добре и да се запази формата на питката.
Покрийте отново оформената питка и е оставете на стайна температура да втаса, за около 30 минути.
В това време загрейте фурната на 180 ° C.
Преди печене разбийте жълтъка с млякото и намажете питката.
По желание поръсете с бадемови люспи, едра или нормална захар.
Печете в долната половина на фурната за около 30-40 минути (направете проба с клечка за зъби).
Извадете и оставете да изстине върху решетка.
Не забравяйте, че на който се падне бадема ще царува в семейството за един ден!
Да ви е сладко, много усмивки и настроение!
Смесете брашното със солта, пресейте ги в голяма купа и в центъра направете “ кладенче“.
Изсипете в кладенчето шупналата мая, чукнете яйцето, добавете мекото масло, разбъркайте и омесете добре, до получаването на гладко и еластично тесто.
Накрая смесете стафидите с тестото.
Покрийте тестото с влажна кърпа и го оставете на топло място да втаса за около 2 часа, докато удвои обема си.
Отделете от тестото 8 парчета, всяко парче по 80 г и ги оформете на топки.
В една от топките сложете цялата бадемова ядка.
Оформете останалото тесто на голяма топка и го сложете във средата на застланата с хартия тава от фурната.
Наредете около голямата топка малките топки с малко разстояние между тях.
С четка с малко вода намажете разстоянието, там където се слепват топките, за да се залепят по-добре и да се запази формата на питката.
Покрийте отново оформената питка и е оставете на стайна температура да втаса, за около 30 минути.
В това време загрейте фурната на 180 ° C.
Преди печене разбийте жълтъка с млякото и намажете питката.
По желание поръсете с бадемови люспи, едра или нормална захар.
Печете в долната половина на фурната за около 30-40 минути (направете проба с клечка за зъби).
Извадете и оставете да изстине върху решетка.
Не забравяйте, че на който се падне бадема ще царува в семейството за един ден!
Да ви е сладко, много усмивки и настроение!
Ако Ви е харесало това кулинарно предложение, натиснете бутона „Like” на страничката ми във Facebook, за което предварително ви благодаря!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen
Über deinen Kommentar würde ich mich freuen
Geri