Mittwoch, 24. Februar 2016

Lebkuchen-Parfait mit Glühwein-Sabayon - Парфе с меденки и сос Сабайон с ароматно вино

Lebkuchen-Parfait mit Glühwein-Sabayon
Парфе с меденки и сос Сабайон с ароматно вино

Bezauberndes und feines Dessert für alle Leckermäuler
Истински шедьовър на сладкарското изкуство.


 

Zutaten für 6 Personen:

Für das Parfait:
75 g
Lebkuchen (Elisenlebkuchen ohne Schokolade) oder andere Kekse
2 Blatt
Gelatine
1 Stck.
Vanilleschote
3 Stck.
Eigelb
40 g
Puderzucker
2 EL
250 g
Sahne
Für das Glühwein-Sabayon
3 Stck.
Eigelb
70 g
Puderzucker
160 ml
guter Glühwein

Zubereitung:
Für das Parfait:

Die Lebkuchen auf einer Gemüsereibe grob raffeln oder in feine Würfel schneiden.
Gelatine in kaltem Wasser einweichen.
Das Mark der Vanilleschote ausstreichen.
Die Eigelbe, den Puderzucker und das Vanillemark, über einem heißen Wasserbad cremig schlagen.
Kirschwasser erwärmen. Gelatine ausdrücken, im Kirschwasser auflösen und unter die Ei-Zucker-Masse rühren.
Die Schüssel in Eiswasser stellen und die Masse schlagen, bis sie kalt ist.
Sahne steif schlagen und zusammen mit den Lebkuchenwürfeln unter die Eimasse heben. Eine kleine Backform (ca. 20x11 cm Länge, ersatzweise Kastenform oder kleine Förmchen) mit Frischhaltefolie auslegen.
Die Parfait Masse einfüllen und über Nacht einfrieren.
Für das Sabayon:

Eigelbe, Puderzucker und Glühwein in einer Schüssel verrühren und über einem heißen Wasserbad, für ca. 10 - 12 Minuten cremig schlagen, bis das Sabayon max. 80 °C erreicht hat.
Anschließend das Sabayon über einem kalten Wasserbad kalt schlagen.
Lebkuchen-Parfait etwas antauen lassen, aus der Form stürzen und in Portionsstücke schneiden.
Mit dem Sabayon anrichten.
Lasst es euch schmecken!

Diese oder gleichwertige Produkte wurden bei diesem Rezept verwendet:

       


Möchtest du immer auf dem neuesten Stand sein? - Dann folgt mir auf Facebook und verpasst kein Rezept mehr.


Необходими продукти за 6 порции:
за парфето:
75 г
меденки или други сладки, бисквити по ваш избор
2 листа
желатин
1 бр.
ванилова шушулка
3 бр.
жълтъка
40 г
пудра захар
2 с. л.
черешова ракия
250 г
течна сметана
за соса:
3 бр.
жълтъка
70 г
пудра захар
160 мл.
червено вино с подправки (канела, анасон, карамфил и т. н.)

Начин на приготвяне:
За парфето:

Настържете на едро ренде меденкити или ги нарежете на малки кубчета.
Накиснете листата желатин в студена вода.
Разрежете по дължина ваниловата шушулка и изтържете ваниловия екстрат.
Смесете в метална купа жълтъците, пудрата захар и ваниловия екстрат.
Сложете купата върху съд с вряща вода (купата не бива да докосва врящата вода!).
Бъркайте жълтъците непрекъснато, докато сместа се сгъсти.
Загрейте черешовата ракия в малък съд.
Изстискайте желатина от водата и го разтворете в затоплената ракия, изсипете го към сгъстената яйчена смес и разбъркайте ритмично.
След това сложете купата веднага в по голяма купа с ледена вода и бъркайте, докато сместа се охлади.
Разбийте сметаната и заедно с нарязаните меденки ги прибавете към охладената яйчена смес и разбъркайте с лъжица.
Изсипете сместа в покрита правоъгълна форма със стреч фолио (с около 20x11 см дължина) или в купички за крем карамел.
Сложете формата или купичките във фризера за една нощ.
За соса:
В метална купа се смесват виното, захарта и жълтъците.
По същия начин както при парфето, поставете купата на водна баня (тенджера с гореща вода, върху която купата може да се закрепи) и разбивайте с помощта на тел, докато сместа достигне 80°C, стане пухкава и изсветлее (на среден огън, около 10-12 минути).
След това отстранете соса от огьня и го охладете по същия начин като парфето в купа с лед и студена вода, като разбърквате.
Преди сервиране изкарайте парфето няколко минути по рано за да се по отпусне,а след това го нарежете на шайби и го сервирайте заедно със соса.
Да ви е сладко!



Ако Ви е харесало това кулинарно предложение, натиснете бутона „Like” на Facebook в ляво!





Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

Über deinen Kommentar würde ich mich freuen
Geri

Top Food-Blogs Kochrezepte Basar -teilen,inspirieren,stöbern,entdecken- immer Freitag bis Sonntag - tobias kocht! Kuechenplausch Köstlich & Konsorten
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly