unglaublich aromatisch und verdammt lecker
невероятно ароматно и божествено вкусно
125 g
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Bulgur
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90 ml (6 EL)
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Olivenöl
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2 Zehen
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kleingeschnittenen Knoblauch
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2 mittelgroße
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feingehackte Zwiebeln
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1 grüne
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feingehackte Chili
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500 g
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Hackfleisch
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1 TL
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gemahlenen Piment
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1 TL
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gemahlenen Zimt
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1 TL
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gemahlenen Koriander
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2 EL
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grob gehackten Koriander
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60 g
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Pinienkerne
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3 EL
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grobgehackte Petersilie
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2 EL
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Mehl
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nach Geschmack
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Salz und schwarzen Pfeffer
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50 ml
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Sesampaste (Tahin) (gibt es hier)
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50 ml
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heißes Wasser
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2 EL
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Zitronensaft
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1 TL
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Zubereitung:
Den Backofen auf 180 °C vorheizen.
Die Form mit Backpapier auslegen.
Den Bulgur in eine Schüssel geben und mit 200 ml kochendem Wasser übergießen und 30 Minuten quellen lassen.
4 EL Olivenöl in einer Pfanne erhitzen und den Knoblauch, die Zwiebeln und den Chili bei mittlerer Hitze andünsten.
Aus der Pfanne nehmen, und auf höchster Stufe das Hackfleisch scharf anbraten, bis es krümelig ist.
Wieder das angebratene Gemüse dazugeben und mit allen Gewürzen abschmecken (von den Pinienkernen und der Petersilie nur die Hälfte verwenden) und noch ein paar Minuten köcheln lassen, dass sich die Gewürze entfalten können.
Die Form mit Backpapier auslegen.
Den Bulgur in eine Schüssel geben und mit 200 ml kochendem Wasser übergießen und 30 Minuten quellen lassen.
4 EL Olivenöl in einer Pfanne erhitzen und den Knoblauch, die Zwiebeln und den Chili bei mittlerer Hitze andünsten.
Aus der Pfanne nehmen, und auf höchster Stufe das Hackfleisch scharf anbraten, bis es krümelig ist.
Wieder das angebratene Gemüse dazugeben und mit allen Gewürzen abschmecken (von den Pinienkernen und der Petersilie nur die Hälfte verwenden) und noch ein paar Minuten köcheln lassen, dass sich die Gewürze entfalten können.
Der Bulgur sollte zwischenzeitlich das gesamte Wasser aufgenommen haben. Jetzt noch das Mehl, 1 EL Öl, etwas Salz und eine Prise schwarzen Pfeffer nach Geschmack dazugeben.
Mit den Händen verkneten, so dass eine elastische, teigartige Masse entsteht.
Den gemischten Bulgur auf den Boden der Kuchenform drücken und gleichmäßig auslegen.
Obenauf die fertig gekochte Hackfleischmischung geben und ebenfalls etwas andrücken und ca. 20 Minuten backen, bis das Fleisch eine appetitliche Bräune erreicht hat.
In der Zwischenzeit die Tahinsoße zubereiten.
Den Tahin mit dem Zitronensaft, 50 ml heißem Wasser und einer Prise Salz vermischen.
Das fertige Hackfleischgericht aus dem Ofen nehmen und mit der Tahinsoße übergießen und mit den restlichen Pinienkernen und Petersilie bestreuen und nochmals in den Backofen geben, bis die Pinienkerne goldgelb sind.
Aus dem Ofen nehmen und etwas abkühlen lassen.
Mit Sumach bestreuen und 1 EL Olivenöl darübergeben und servieren.
Dazu passt sehr gut Salat.
Mit den Händen verkneten, so dass eine elastische, teigartige Masse entsteht.
Den gemischten Bulgur auf den Boden der Kuchenform drücken und gleichmäßig auslegen.
Obenauf die fertig gekochte Hackfleischmischung geben und ebenfalls etwas andrücken und ca. 20 Minuten backen, bis das Fleisch eine appetitliche Bräune erreicht hat.
In der Zwischenzeit die Tahinsoße zubereiten.
Den Tahin mit dem Zitronensaft, 50 ml heißem Wasser und einer Prise Salz vermischen.
Das fertige Hackfleischgericht aus dem Ofen nehmen und mit der Tahinsoße übergießen und mit den restlichen Pinienkernen und Petersilie bestreuen und nochmals in den Backofen geben, bis die Pinienkerne goldgelb sind.
Aus dem Ofen nehmen und etwas abkühlen lassen.
Mit Sumach bestreuen und 1 EL Olivenöl darübergeben und servieren.
Dazu passt sehr gut Salat.
Dieses tolle Rezept fand ich im Buch „Jerusalem-Kochbuch“ von Yotam Ottolenghi
Einige dieser im Rezept genutzten Zutaten und viele weitere tolle und leckere Produkte, findet Ihr in meinem kleinen Shop.
Folgt mir auf Facebook und verpasst kein Rezept mehr.
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Необходими продукти за форма с 20 см Ø:
125 г
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булгур
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90 мл. (6 с. л.)
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зехтин
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2 скилидки
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ситно нарязан чесън
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2 средни глави
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ситно нарязан лук
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1 зелено
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чили (люта чушка)
|
500 г
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кайма смес
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1 ч. л.
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стрит бахар
|
1 ч. л.
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канела на прах
|
1 ч. л.
|
кориандър на прах
|
2 с. л.
|
нарязан на едро пресен кориандър
|
60 г
|
кедрови ядки
|
3 с. л.
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нарязан на едро пресен магданоз
|
2 с. л.
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брашно
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на вкус
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сол и черен пипер
|
50 мл.
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сусамов тахан
|
50 мл.
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топла вода
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2 с. л.
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лимонов сок
|
1 ч. л.
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сумак
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Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса.
Покрийте форма със свалящ ринг с хартия за печене.
Накиснете булгура в 200 мл. вряла вода и го оставете да набъбне за 30 минути.
В голям тиган на средна температура загрейте четири супени лъжици зехтин и запържете нарязаните на ситно чесън, лук и люта чушка, докато омекнат.
Извадете от тигана запържените зеленчуци, увеличете котлона на висока температура и запържете каймата за около 5 минути, до златисто кафяво като разбърквате.
Върнете отново зеленчуците в тигана, разбъркайте и овкусете с подправките - нарязания на едро пресен кориандър и магданоз, сол, черен пипер, бахар, канела, кориандър на прах и половината кедрови ядки (другата половина запазете за края).
Задушете сместа за още няколко минути, за да се овкуси добре от подправките.
Добавете към набъбналия булгур 2 с. л. брашно, 1 с. л. зехтин, ¼ ч. л. сол, щипка черен пипер и разбъркайте с ръце, до получаването на плътна и лепкава маса.
Изсипете булгурента смес в покритата с хартия форма, притиснете и заравнете добре.
Разпределете равномерно отгоре плънката от кайма и натиснете надолу.
Печете в продължение на 20 минути, докато каймата се запече и хване апетита коричка.
През това време си подгответе соса за заливката:
Смесете в купичка сусамовия тахан, лимоновия сок, 50 мл вода и щипка сол.
Извадете ястието от фурната, разпределете равномерно соса и поръсете с останалите кедрови ядки и магданоз.
Върнете ястието във фурната за още 10 минути, докато кедровите ядки получат златист цвят.
Извадете и оставете да се охлади.
Преди сервиране поръсете ястието със сумак и го полейте със струя зехтин.
Поднесете със салата.
Да ви е сладко!
Покрийте форма със свалящ ринг с хартия за печене.
Накиснете булгура в 200 мл. вряла вода и го оставете да набъбне за 30 минути.
В голям тиган на средна температура загрейте четири супени лъжици зехтин и запържете нарязаните на ситно чесън, лук и люта чушка, докато омекнат.
Извадете от тигана запържените зеленчуци, увеличете котлона на висока температура и запържете каймата за около 5 минути, до златисто кафяво като разбърквате.
Върнете отново зеленчуците в тигана, разбъркайте и овкусете с подправките - нарязания на едро пресен кориандър и магданоз, сол, черен пипер, бахар, канела, кориандър на прах и половината кедрови ядки (другата половина запазете за края).
Задушете сместа за още няколко минути, за да се овкуси добре от подправките.
Добавете към набъбналия булгур 2 с. л. брашно, 1 с. л. зехтин, ¼ ч. л. сол, щипка черен пипер и разбъркайте с ръце, до получаването на плътна и лепкава маса.
Изсипете булгурента смес в покритата с хартия форма, притиснете и заравнете добре.
Разпределете равномерно отгоре плънката от кайма и натиснете надолу.
Печете в продължение на 20 минути, докато каймата се запече и хване апетита коричка.
През това време си подгответе соса за заливката:
Смесете в купичка сусамовия тахан, лимоновия сок, 50 мл вода и щипка сол.
Извадете ястието от фурната, разпределете равномерно соса и поръсете с останалите кедрови ядки и магданоз.
Върнете ястието във фурната за още 10 минути, докато кедровите ядки получат златист цвят.
Извадете и оставете да се охлади.
Преди сервиране поръсете ястието със сумак и го полейте със струя зехтин.
Поднесете със салата.
Да ви е сладко!
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Geri