Westfälische
Quarkspeise
Десерт с извара
wirklich köstlich
наистина вкусен
Zutaten
für 4 Personen:
500
g
|
Quark
|
200
g
|
Pumpernickel
|
200
g
|
Sahne
|
100
g
|
Zucker
|
100
g
|
Zartbitterschokolade
|
50
ml
|
Milch
|
1Päckchen
|
Vanillezucker
|
4
EL
|
Kirschsaft,
Kirschwasser oder Rum (nach Belieben)
|
1
Glas
|
Sauerkirschen
(ca. 350 g Abtropfgewicht)
|
Einfache Zubereitung:
Den
Pumpernickel fein zerbröseln und die Krümel in einer Pfanne oder
auf dem Backblech ohne Fett ca. 5 Minuten bei mittlerer Hitze
anrösten, damit er schön knusprig wird und abkühlen lassen (feucht
schmeckt er nämlich nicht).
Die Sauerkirschen in ein Sieb schütten und gründlich abtropfen lassen, dabei den Saft auffangen.
Schokolade mit einem Küchenmesser in grobe Stückchen zerteilen oder grob raspeln.
Den Quark mit der Milch, dem Zucker und dem Vanillezucker glatt rühren.
Die Sahne steif schlagen und unterheben.
Die Pumpernickelbrösel mit der geraspelten Schokolade mischen.
Ein Drittel davon auf 4 Dessertschälchen oder in eine flache Glasschüssel verteilen.
Jeweils nach Belieben Kirschsaft, Kirschwasser oder Rum darüberträufeln.
Erst die Kirschen, dann den Quarkmasse darauf verteilen.
Jetzt noch einmal alle Zutaten in der gleichen Reihenfolge darauf schichten.
Die letzte Schicht sollte eine Pumpernickelschicht sein.
Mit den restlichen Kirschen verzieren.
Das Dessert abdecken und mindestens 1 Stunde im Kühlschrank durchziehen lassen.
Guten Appetit.
Die Sauerkirschen in ein Sieb schütten und gründlich abtropfen lassen, dabei den Saft auffangen.
Schokolade mit einem Küchenmesser in grobe Stückchen zerteilen oder grob raspeln.
Den Quark mit der Milch, dem Zucker und dem Vanillezucker glatt rühren.
Die Sahne steif schlagen und unterheben.
Die Pumpernickelbrösel mit der geraspelten Schokolade mischen.
Ein Drittel davon auf 4 Dessertschälchen oder in eine flache Glasschüssel verteilen.
Jeweils nach Belieben Kirschsaft, Kirschwasser oder Rum darüberträufeln.
Erst die Kirschen, dann den Quarkmasse darauf verteilen.
Jetzt noch einmal alle Zutaten in der gleichen Reihenfolge darauf schichten.
Die letzte Schicht sollte eine Pumpernickelschicht sein.
Mit den restlichen Kirschen verzieren.
Das Dessert abdecken und mindestens 1 Stunde im Kühlschrank durchziehen lassen.
Guten Appetit.
Möchtet ihr immer auf dem neuesten Stand sein? - Dann folgt
mir auf Facebook und verpasst kein Rezept mehr.
извара
|
|
200
г
|
ръжен
хляб (Pumpernickel)
|
200
г
|
сладкарска
сметана
|
100
г
|
захар
|
100
г
|
черен
шоколад
|
50
мл.
|
|
1
пакетче
|
|
сок
от вишни, черешева ракия или ром (на
вкус)
|
|
вишни
(около 350 гр.сухо тегло)
|
Начин на
приготвяне:
Наронете
ръжения хляб на ситни трохи и ги запържете
в тиган без мазнина или във фурната за
около 5 минути на средна температура,
за да станат по-сухи и хрупкави и ги
оставите настрани да изстинат (иначе
като са влажни нямат вкус).
Изсипете компота от вишни в цедка за да се отцедят добре и събирете сока.
Начупете шоколада с кухненски нож или го настържете на едро ренде.
Разбъркайте изварата, млякото, захарта и ванилова захар до гладка смес.
Разбийте сметаната до високи върхове и е прибавете внимателно към сместа.
Смесете ръжените трохи с настъргания шоколад.
Разпределете една трета от сместа в 4 десертни купички или в една плитка купа.
По ваш избор поръсете сместа от горесъс сок от череши, черешева ракия или ром.
След което нареждате отцедените вишни, а върху тях сместа с изварата.
В същата последователност направете по още един слой, а отгоре завършете с остатъка на ръжено – шоколадова смес и украсете с няколко вишни.
Покрийте десерта и го оставете в хладилника най-малко за 1 час.
Да ви е сладко!
Изсипете компота от вишни в цедка за да се отцедят добре и събирете сока.
Начупете шоколада с кухненски нож или го настържете на едро ренде.
Разбъркайте изварата, млякото, захарта и ванилова захар до гладка смес.
Разбийте сметаната до високи върхове и е прибавете внимателно към сместа.
Смесете ръжените трохи с настъргания шоколад.
Разпределете една трета от сместа в 4 десертни купички или в една плитка купа.
По ваш избор поръсете сместа от горесъс сок от череши, черешева ракия или ром.
След което нареждате отцедените вишни, а върху тях сместа с изварата.
В същата последователност направете по още един слой, а отгоре завършете с остатъка на ръжено – шоколадова смес и украсете с няколко вишни.
Покрийте десерта и го оставете в хладилника най-малко за 1 час.
Да ви е сладко!
Ако Ви е харесало това кулинарно предложение,
натиснете бутона „Like” на страничката ми във Facebook, за което предварително ви благодаря!
Много интересно предложение, не би ми хрумнало. И интересно, и вкусно - от снимките личи.
AntwortenLöschenПоздрави, Гери!
Пробвай го Гери, и сподели!
AntwortenLöschenПрекрасен ден и прегръдки!
Интересно предложение,обичам извара,ще опитам рецептата.
AntwortenLöschenХубава вечер!
Я, каква вкусотия тук! Прилича ми на бърз вариант на класическата торта Черна гора! А и по- лек :)
AntwortenLöschenВкусно, бързо и здравословно :-)
AntwortenLöschen