Samstag, 9. April 2016

Birnen-Polenta-Kuchen - Сладкиш с полента и круши


Birnen-Polenta-Kuchen
Сладкиш с полента и круши

So saftig, so aromatisch, so lecker soll ein Polentakuchen sein!
Толкова сочен и нежен, толкова ароматен и вкусен, че изчезва за отрицателно време!

Zutaten für eine Springform Ø 26 cm:
Teig:
3 Stck.
Eier (Gr. M)
150 g
brauner Zucker
120 ml
Rapsöl
115 g
gesiebtes Mehl (405)
1 ½ TL
Backpulver
50 g
Polenta
1 Prise
Salz
1 TL
abgeriebene Bio-Zitronenschale
Belag:
4 Stck.
Birnen, reif
2 TL
frisch gepresster Zitronensaft
1 EL
brauner Zucker zum Bestreuen
Außerdem:
1 EL
Aprikosengelee zum Bestreichen
Zubereitung:
Den Boden der Form mit Backpapier belegen und mit 1 EL braunem Zucker bestreuen.
Den Rand fetten und den Backofen auf 160° C Umluft vorheizen.
Die Birnen schälen, entkernen und in grobe Scheiben schneiden.

Die Birnenscheiben auf den Boden der Form legen und mit dem Zitronensaft beträufeln.
Eier, Zucker, Salz und Zitronenschale schaumig schlagen.
Das Rapsöl langsam in die Eiermasse laufen lassen und kurz weiterrühren.
Mehl, Backpulver und Polenta zusammen sieben und zügig unter die Eiermasse heben.
Die Masse in die Backform geben und etwas glatt streichen.
Im vorgeheizten Ofen (untere Schiene) für ca. 50 Min. goldgelb backen.
Den Kuchen dann ca. 10 Minuten in der Form abkühlen lassen, den Rand abnehmen und auf eine Kuchenplatte stürzen.
Das Backpapier vom fertigen Kuchen entfernen.
Das Aprikosengelee glatt rühren, die Oberfläche des Kuchens damit bepinseln und dann vollständig auskühlen lassen.
Viel Spaß beim Nachbacken!

Es lohnt sich einen Blick auf diese Produkte zu werfen:
       

Möchtet ihr immer auf dem neuesten Stand sein? - Dann folgt mir auf Facebook und verpasst kein Rezept mehr.



Необходими продукти за форма с 26 см Ø:
за тестото:
3 бр.
яйца
150 г
кафява захар
120 мл.
олио от рапица
150 г
пресято брашно (405)
1 ½ ч. л.
бакпулвер
50 г
царевичен грис или фина полента
1 щипка
сол
1 ч. л.
настъргана био лимонова кора
за пълнежа:
4 бр.
узряли круши
2 с. л.
пресен лимонов сок
1 с. л.
кафява захар за поръсване
освен това:
1 с. л.
желе от кайсии или праскови за намазване
Начин на приготвяне:
Покрийте дъното на формата за печене с пергаментова хартия и е поръсете с 1 супена лъжица кафява захар.
Намажете стените на формата с мазнина и загрейте фурната на 160 ° С с вентилатор.
Обелете крушите, почистете семките и ги нарежете на средно дебели полумесеци.
Покрийте дъното на формата с нарязаните круши и ги поръсете с пресния лимонов сок.
Разбийте с миксер яйцата, захарта, солта и настърганата лимонова кора, до побеляване.
Изсипете постепенно олиото и разбъркайте за кратко, за да се поеме от сместа.
Смесете пресятото брашно заедно с бакпулвера и полентата.
След това ги добавете към яйчената смес и разбъркайте бързо с дървена лъжица (без миксер) за да се смесят.
Изсипете сместа във формата за печене и загладете.
Печете в предварително загряната фурна (на долната шина) за около 50 минути, до получаването на златиста коричка.
Оставете сладкиша да се охлади за около 10 минути във формата.
След това го извадете от формата, обърнете го върху решетка или чиния и отстранете пергаментовата хартия.
Разбъркайте до гладкост (може да го загреете съвсем леко) плодовото желе, намажете повърхността на сладкиша и оставете да се охлади напълно.


Да ви е сладко!
Ако Ви е харесало това кулинарно предложение, натиснете бутона „Like” на страничката ми във Facebook, за което предварително ви благодаря!




1 Kommentar:

  1. Разкошен е сладкиша Гери.Преди години съм правила подобен със сушени плодове.Крушите му придават чудесен вид и вкус.
    Поздрави !

    AntwortenLöschen

Über deinen Kommentar würde ich mich freuen
Geri