Beeren-Joghurt-Dessert
Ein erfrischend, fruchtiges Erlebnis
Das
Rezept habe ich aus einem bekannten und beliebten bulgarischen Blog
von EvaToneva.
Rezept
für ca. 8 Portionen:
Zutaten
für das Obstgelee
|
|
500 ml
|
roten
Früchtesaft (Trauben, Erdbeeren, o.ä.)
|
250 g
|
tiefgefrorene
Beerenmischung (nach Geschmack)
|
100 g
|
Zucker oder Xucker
|
10 g
|
rote
Gelatine
|
Zutaten
für Joghurtgelee
|
|
1 kg
|
Joghurt
|
250 g
|
Zucker oder Xucker
|
2 Stck.
|
Eigelb
|
20 g
|
Gelatine
|
Etwas
Butter zum Einfetten der Formen
|
Zubereitung:
Die
Form oder Formen einfetten.
Die Gelatine für das Obstgelee nach Einweisung in kaltem Wasser einweichen.
Den Obstsaft erhitzen und den Zucker darin auflösen und die gequellte Gelatine zufügen und bei schwacher Hitze die Gelatine auflösen und danach abkühlen lassen.
Die Gelatine für das Obstgelee nach Einweisung in kaltem Wasser einweichen.
Den Obstsaft erhitzen und den Zucker darin auflösen und die gequellte Gelatine zufügen und bei schwacher Hitze die Gelatine auflösen und danach abkühlen lassen.
Alles in die vorbereitete Form oder Förmchen gießen und
die Beerenmischung dazugeben.
Kühlstellen bis die Masse geliert ist.
Kühlstellen bis die Masse geliert ist.
Für das Joghurtgelee ebenfalls die Gelatine vorbereiten.
Den Zucker in warmer Milch auflösen und danach das geschlagene Eigelb vorsichtig und langsam, damit es nicht gerinnt, dazugießen.
Die Gelatine darin auflösen und die Masse abkühlen lassen. Danach behutsam auf das Beerengelee gießen.
Alles wieder abkühlen, bis die Joghurtmasse ebenfalls geliert ist.
Den Zucker in warmer Milch auflösen und danach das geschlagene Eigelb vorsichtig und langsam, damit es nicht gerinnt, dazugießen.
Die Gelatine darin auflösen und die Masse abkühlen lassen. Danach behutsam auf das Beerengelee gießen.
Alles wieder abkühlen, bis die Joghurtmasse ebenfalls geliert ist.
Vor dem Servieren die Form
kurz in kaltes Wasser stellen, damit sie sich leichter stürzen
lassen.
Tipp:
Das Rezept lässt sich mit jeder gewünschten Obst- und Saftsorte, je nach Saison, herstellen.
Man kann es auch in einer Backform herstellen und hat dann eine größere Portion in einer Form.
Wenn Euch das Rezept gefallen hat, würde ich mich auf euren Kommentar und einen Like auf meiner Facebook-Seite freuen.
Продукти за плодовото желе:
|
|
500 мл
|
сок от ягоди - от компот
|
250 г
|
ягоди - пресни или от компот
|
100 г
|
захар
|
10 г
|
желатин
|
Продукти за млечното желе:
|
|
1 кг
|
кисело мляко
|
250 г
|
захар
|
2
|
яйчни жълтъка
|
20 г
|
желатин
|
бучка масло за намазване на формата
|
Начин на приготвяне:
Намажете хубаво с масло форма** за кекс с отвор в средата или форми по желание.
Разтворете желатина за плодовото желе в 100 мл студена вода и оставете 10 минути да набъбне.
Смесете ягодовия сок и захарта, загрейте до разтварянето й и прибавете желатина.
На слаб огън загрейте и бъркайте до разтварянето му.
Охладете леко и налейте в приготвената форма/и.
Прибавете ягодите и охладете до желиране.
Залейте желатина със студена вода и оставете да набъбне.
Разтворете захарта в млякото, загрейте до разтварянето й.
Добавете разбитите жълтъци и разбъркайте.
Прибавете желатина и на слаб огън загрейте, като бъркате до разтварянето му.
Охладете леко и внимателно налейте върху плодовете желе.
Охладете отново до желирането на млечната смес.
Преди поднасяне, потопете формата/те за няколко секунди в гореща вода и обърнете в поднос или чиния.
* Количеството на желатина може да варира според личните предпочитания - от 10 до 20 гр на 500 мл течност.
** Рецептата позволява импровизация в продуктите за плодовото желе и използваните форми:
- във форма за торта с подвижен борд с диаметър 20 см - тогава първо се желира млечната смес;
- в порционни форми;
- в голяма форма за кекс с отвор в средата.
Намажете хубаво с масло форма** за кекс с отвор в средата или форми по желание.
Разтворете желатина за плодовото желе в 100 мл студена вода и оставете 10 минути да набъбне.
Смесете ягодовия сок и захарта, загрейте до разтварянето й и прибавете желатина.
На слаб огън загрейте и бъркайте до разтварянето му.
Охладете леко и налейте в приготвената форма/и.
Прибавете ягодите и охладете до желиране.
Залейте желатина със студена вода и оставете да набъбне.
Разтворете захарта в млякото, загрейте до разтварянето й.
Добавете разбитите жълтъци и разбъркайте.
Прибавете желатина и на слаб огън загрейте, като бъркате до разтварянето му.
Охладете леко и внимателно налейте върху плодовете желе.
Охладете отново до желирането на млечната смес.
Преди поднасяне, потопете формата/те за няколко секунди в гореща вода и обърнете в поднос или чиния.
* Количеството на желатина може да варира според личните предпочитания - от 10 до 20 гр на 500 мл течност.
** Рецептата позволява импровизация в продуктите за плодовото желе и използваните форми:
- във форма за торта с подвижен борд с диаметър 20 см - тогава първо се желира млечната смес;
- в порционни форми;
- в голяма форма за кекс с отвор в средата.
Ако Ви е харесало това кулинарно предложение, натиснете бутона „Like” на страничката ми във Facebook, за което предварително ви благодаря!
Много хубав десерт, Гери! И на вид, и на вкус е много нежен! Поздрави и хубав ден!
AntwortenLöschen