Zitronentraum / Лимонов сладкиш
Etwas
Creme – etwas Soufflee - etwas Kuchen...
Нещо
като крем, нещо като суфле ...
Das
streichelt den Gaumen mit frischem Geschmack und die Nase mit dem
delikatem Aroma von frisch geriebenen Zitronenschalen.
Genießen Sie den ersten Bissen mit geschlossenen Augen und lassen Sie diese Köstlichkeit auf sich wirken!
Genießen Sie den ersten Bissen mit geschlossenen Augen und lassen Sie diese Köstlichkeit auf sich wirken!
Ein elegantes und frisches Dessert, zubereitet mit Zutaten, die in jedem Haushalt vorrätig sind.
Dieses Rezept habe ich aus dem Internet von der Sendung Bonapeti aus dem bulgarischen Fernsehen genommen.
Den Namen habe ich umbenannt, weil die Übersetzung für die deutsche Sprache nicht zutreffend wäre.
Rezept
für 4 Personen:
3 Stck
|
Eier
|
100 g
|
Zucker
|
200 ml
|
Milch
|
20 g
|
Mehl
|
1 Stck
|
Zitrone
|
1 Prise
|
Salz
|
Butter
zum Einfetten der Formen
|
|
Puderzucker
zum Bestreuen
|
Zubereitung:
- Eigelb und Eiweiß trennen und das Eigelb mit dem Zucker in einer Schale cremig schlagen.
- Zitronenschale reiben und den Saft ausdrücken. Alles zu den geschlagenen Eiern hinzugeben. Nacheinander Milch und Mehl dazugeben und alles verrühren.
- Eiweiß mit einer Prise Salz steif schlagen.
- Das Eiweiß vorsichtig in dem Teig unterheben.
-
Die Masse in 4 mit Butter gefettete Auflaufförmchen verteilen.
Die Förmchen in eine entsprechend große Backform stellen. Vorher auf dem Boden ein Tuch auslegen, damit sie später nicht verrutschen können.
In die Backform heißes, siedendes Wasser schütten bis die Förmchen zur Hälfte im Wasser stehen.
Im vorgeheiztem Backofen ohne Heißluft für 20 Min. bei 180º backen. - Das Dessert auf Zimmertemperatur abkühlen lassen, mit Puderzucker bestreuen und servieren.
Гали небцето с нежна текстура и свеж
вкус, а носа с деликатен аромат на прясно
настъргана кора от лимон - ако затворите
очи още при първата хапка, няма просто
да опитвате, а ще го преживеете...
Той е свеж, елегантен и се приготвя с продукти, които се намират във всеки дом
Необходими продукти за 4 порции :
3 бр.
|
яйца
|
1/2 ч. ч
|
захар
|
1 ч. ч.
|
прясно
мляко
|
2 с. л.
|
брашно
|
1 бр.
|
лимон
|
1 щипка
|
сол
|
краве
масло за намазване
|
|
пудра
захар за поръсване
|
Начин на
приготвяне:
1.
Жълтъците и белтъците на яйцата се
разделят. В купа се разбиват жълтъците
и захарта.
2.
Прибавят се настърганата кора от лимона
и сокът му. Налива се млякото и се поръсва
брашното. Разбива се.3. Белтъците се разбиват на сняг със солта.
4. Добавят се към сместа с жълтъците и се разбърква внимателно със силиконова шпатула.
5. Сместа се разпределя в 4 купички за брюле, намазани с масло. Поставят се в тава с кърпа на дъното. Налива се вряла вода до средата на купичките и се пече за 20 минути в загрята на 180 градуса фурна, без вентилатор.
6. Сладкишът се сервира охладен до стайна температура, поръсен с пудра захар.
Да ви е сладко!
Много свежо предложение и много красиво изпълнение! Изкушаващо!
AntwortenLöschenпрекрасно!подходящо за всеки сезон и по всяко време!Поздрав!
AntwortenLöschenизглежда наистина прекрасно - ще го пробвам при първа възможност - мерси че го споделихте тук с всички нас - поздрави до всички и до скоро
AntwortenLöschenЗдравейте,благодаря за страхотните рецепти,които предоставяте! Отскоро открих този блог,но доста често използвам вашите рецепти за ястия. Сега се спрях и на този десерт. Искам само да попитам ще бъде ли проблем това,че фурната ми е с вентилатор или просто да намаля градусите? Благодаря предварително и поздрави. Дафи
AntwortenLöschenЗдравей Дафи,
Löschenблагодаря за доверието, разбира се че можеш да печеш с вентилатор, но трябва да намалиш градусите на 160.
Ще се радвам, ако споделиш резултата!
Прегръдки и приятна вечер!
Благодаря за отговора Гери. Ще споделя естествено, смятам да го направя за Цветница. Много ми помагаш, понеже съм в Германия и чрез теб се ориентирам по-лесно в продуктите :-)))).
LöschenПоздрави!
Дафи
Дафи,
Löschenрадвам се че съм ти от полза и ако имаш някакви питания, може да ме питаш спокойно, без да се притесняваш!
Приятна и спокойна вечер!
Гери, както обещах пиша. Получи се наистина много вкусен десерт. Аз използвах само кокосова захар, защото имах такава и карамеленият вкус, който се получи много ни допадна. Благодаря за идеята :-))) Дафи
LöschenДафи,
Löschenмного се радвам че, ти е харесало десертчето!
Аз също заменям често обикновенната захар с кокосова, защото с тази карамелена нотка е наистина по вкусна, а освен това и по полезна!
Хубава вечер!