Walnusskuchen mit gefüllten Bratäpfeln
Орехов сладкиш с пълнени ябълки
Super einfach und schmackhaft!
бърз, ефектен и ароматен
Dieser köstliche Weihnachtskuchen nimmt am Blog-Event von Kochtopf teil, das dieses Mal von Foodina organisiert wird, und bei dem sich alles um Zimt, Kardamom und Nelke dreht:Das Rezept passt daher auch perfekt zum Monatsmotto bei "Ich backs mir" von Tastesheriff.
Zutaten für Springform 28 x 28 cm:
Für den Teig:
|
|
200 g
|
Mehl
|
200 g
|
gemahlene Walnüsse
|
4 Stck.
|
Eier
|
150 g
|
Zucker
|
150 g
|
Butter (Zimmertemperatur)
|
1 TL
|
Zimt
|
1 Pck.
|
Backpulver
|
1 Zitrone
|
davon die gerieben Schale
|
zum Bestreuen
|
Puderzucker
|
Für die Füllung:
|
|
6 kleine
|
Äpfel
|
100 g
|
geriebene Lebkuchen (jede Sorte ist möglich) oder Amaretti
|
50 g
|
kleingeschnittene Walnüsse
|
50 g
|
Butter
|
2 EL
|
Rum
|
½ TL
|
Zimt
|
50 g
|
braunen Zucker
|
Zubereitung:
Von den Äpfeln am Stiel eine dicke Scheibe abschneiden und den Rest aushöhlen für die Füllung.
Die Lebkuchen reiben oder die Amerittini zerbröseln.Von den Äpfeln am Stiel eine dicke Scheibe abschneiden und den Rest aushöhlen für die Füllung.
Die kleingeschnittenen Walnüsse, Rum, Zimt, braunen Zucker die weiche Butter zu den zerrieben Lebkuchen geben und vermischen.
Mit dieser Füllung die ausgehöhlten Äpfel damit befüllen, die abgeschnittene Scheibe wieder drauflegen und zur Seite stellen.
In einer Schüssel die weiche Butter mit dem Zucker schaumig rühren.
Unter Weiterrühren die Eier nach und nach dazugeben.
In einer anderen Schüssel das Mehl mit Backpulver vermischt sieben. Die gemahlen Walnüsse Zimt und die Zitronenschale darunter mischen.
Die Mischung löffelweise zu der schaumig geschlagenen Butter mit einem Kochlöffel oder einer Backspachtel geben und vorsichtig unterheben.
Die Backform fetten und bemehlen oder mit Backpapier auslegen und mit dem Teig füllen.
Anschließend glattstreichen und die gefüllten Äpfel einsetzen.
Im vorgeheiztem Backofen bei 170 °C Umluft ca. 40 Minuten backen.
Den abgekühlten Kuchen vor dem Servieren evtl. noch mit Puderzucker bestäuben.
Viel Spaß beim Nachbacken.
Quelle
Diese oder gleichwertige Produkte wurden bei diesem Rezept verwendet:
Необходими продукти за форма 28 x 28 см.:
за кексовата смес:
|
|
200 г
|
брашно
|
200 г
|
смлени орехи
|
4 бр.
|
яйца
|
150 г
|
захар
|
150 г
|
краве масло на стайна температура
|
1 ч. л.
|
канела
|
1 пакетче
|
бакпулвер
|
настърганата кора от 1 лимон
|
|
за поръсване
|
пудра захар
|
за пълнежа:
|
|
6 малки
|
ябълки
|
100 г
|
настъргани меденки, амарети или по ваш избор бисквити
|
50 г
|
нарязани на ситно орехи
|
50 г
|
краве масло
|
2 с. л.
|
ром
|
½ ч.л.
|
канела
|
50 г
|
кафява захар
|
Начин на приготвяне:
Настържете меденките на ситно или натрошете по ваш избор избраните бисквити.
Към настърганите меденки добавете нарязаните на ситно орехови ядки, рома, канелата, кафявата захар и леко разтопеното краве масло.
С приготвената смес напълнете издълбаните ябълки и ги оставете на страни за да си приготвите тестото.
Сложете в купа омекналото на стайна температура краве масло. Добавете захарта и разбийте на пухкав крем. Прибавете едно по едно яйцата, като продължавате да разбивате с миксера.
В друга купа смесете пресятото заедно с бакпулвера брашно, смлените орехи, канелата и настърганата лимонова кора.
Започнете да добавяте на порции от брашното в първата смес бъркайки с лъжица, докато се смесят добре всички продукти.
Изсипете сместа в намазаната с масло и поръсена с брашно форма (или застланата с хартия за печене форма). Подравнете тестото и разположете напълнените ябълки върху/във кексовата смес.
Настържете меденките на ситно или натрошете по ваш избор избраните бисквити.
Към настърганите меденки добавете нарязаните на ситно орехови ядки, рома, канелата, кафявата захар и леко разтопеното краве масло.
С приготвената смес напълнете издълбаните ябълки и ги оставете на страни за да си приготвите тестото.
Сложете в купа омекналото на стайна температура краве масло. Добавете захарта и разбийте на пухкав крем. Прибавете едно по едно яйцата, като продължавате да разбивате с миксера.
В друга купа смесете пресятото заедно с бакпулвера брашно, смлените орехи, канелата и настърганата лимонова кора.
Започнете да добавяте на порции от брашното в първата смес бъркайки с лъжица, докато се смесят добре всички продукти.
Изсипете сместа в намазаната с масло и поръсена с брашно форма (или застланата с хартия за печене форма). Подравнете тестото и разположете напълнените ябълки върху/във кексовата смес.
Изпечете сладкиша на 170 °C . в предварително загряна с вентилатор фурна за около 40 минути.
Поръсете сладкиша по желание с пудра захар.
Поръсете сладкиша по желание с пудра захар.
Да ви е сладко!
Източник
Източник
Честита Нова Година, Гери!
AntwortenLöschenНека бъде здрава, късметлийска и много успешна!
Радвам се, че си се спряла на чудесния орехов сладкиш, надявам се ви е харесал! :)
Поздрави! Спорна ноава седмица!
Нека да e мирна, здрава, благодатна и щастлива новата 2016 година, Ив!
LöschenСладкиша наистина беше чудесен и на всички им хареса!
Много е подходящ за коледните празници и допълва коледното настроение!
Прекрасна вечер и още веднъж благодарности за този ароматен, вкусен и ефектен сладкиш!
Честита Новата 2016 година Гери ! Нека е мирна и благодатна, наситена с много здраве, успехи и благоденствие !
AntwortenLöschenПоздрави !
Честита да е Нова Година, Ели!
LöschenНека е мирна, късметлийска и добра за всички ни! Желая ти здраве, сбъднати мечти и много усмивки!
Mh sieht dein Kuchen lecker aus!
AntwortenLöschenSchön, dass du dabei bist!
Liebste Grüße, Claretti
So würde sogar ich Bratäpfel mögen! Der Kuchen sieht phantastisch aus.
AntwortenLöschenDanke für's Mitmachen,
Tina