Sonntag, 17. November 2013

Catalanisches Tiramisu - Каталунско тирамису

ein sehr köstliches Dessert
лек и изключително вкусен десерт


Zutaten für 4 Portionen:
1
Vanilleschote
600 ml
Milch
6
Eigelb (Kl. M)
50 g
Zucker
4 gestr. EL (40 g)
Speisestärke
1
Bio-Orange
80 g
Löffelbiskuits
100-150 ml
Espresso
250 g
Beeren oder gemischte Beeren (z. B. Himbeeren. Brombeeren, Erdbeeren und Blaubeeren)
4 EL (60 g)
Zucker zum Gratinieren


Zubereitung:
Vanilleschote halbieren und das Mark auskratzen.
Die Schale der Orange fein abreiben, die Orange halbieren, den Saft auspressen und beiseite stellen.
300 ml Milch, Eigelb, 50 g Zucker, Orangenschale und Vanillemark mischen und mit dem Schneidstab kurz mixen.
Die übrigen 300 ml Milch mit der Stärke gründlich verrühren.
Die Eiermilch unter Rühren bei milder Hitze nur leicht erhitzen.
Stärkemilch unter Rühren zugießen. Unter ständigem Rühren aufkochen und 2 Min. köcheln. Unter gelegentlichem Rühren lauwarm abkühlen lassen.
Löffelbiskuits in Stücke brechen und in 4 ofenfesten Förmchen (ø 10 cm) verteilen.
Espresso darüber träufeln.
Beeren verlesen und evtl. halbieren, 2/3 davon auf den Biskuits verteilen.
Die übrigen Beeren mit dem Orangensaft in einem hohen Gefäß fein pürieren und über die ganzen Beeren träufeln.
Die Creme auf die Schälchen verteilen und vollständig abkühlen lassen.
Kurz vor dem Servieren mit Zucker bestreuen und mit einem Gasbrenner karamellisieren.
Guten Appetit.

Quelle: Die Sendung: Tim Mälzer kocht!
Weitere spanische Rezepte in meinem Blog:


Продукти за 4 порции:
1 шушулка
ванилия
600 мл
прясно мляко
6
жълтъка
50 г
захар
4 равни с. л. (40 г)
царевично нишесте
1
портокал
80 г
бишкоти савоярди
100-150 мл
еспресо кафе
250 г
плодове по избор или смесени плодове (като малини. къпини, ягоди и боровинки)
4 с. л.(60 г)
захар

Начин на приготвяне:

Разрежете шушулката ванилия на две по дължина и остъргжете семенцата й.
Настържете съвсем леко от кората на портокала стърготини, разрежете го наполовина, изстискайте сока и го оставете настрана.
Смесете 300 мл прясно мляко с жълтъците, 50 г захар, настърганата портокалова кора, семенцата от ванилията и разбъркайте за кратко с миксера.
Останалото 300 мл прясно мляко разбъркайте добре със нишестето.
Затоплете сместа със жълтъците на слаб огън при непрекъснато разбъркване.
Изсипете млякото с нишестето на тънка струйка, при непрекъснато бъркане, към сместа с жълтъците и оставете да къкри за 2 минути.
Съдът се дърпа от огъня като се разбърква от време на време докато се охлади крема.
Натрошете на парчета бишкотите и ги разпределете в 4 купички (Ø 10 см) или стъклени буркани.
Поръсете ги отгоре със еспресото кафе.
Почистете плодовете, евентуално може да ги разполовите и 2/3 от тях разпределете върху бишкотите.
Останалите плодове заедно със сока от портокала във една висока купа пюрирайте и изсипете сместа върху плодовете.
Разсипете крема в купичките и оставете да се охлади напълно.
Преди сервиране, поръсете повърхността на десертите със захар и карамелизирайте
със сладкарска горелка.
Да ви е сладко!



Източник: Tim Mälzer kocht!

1 Kommentar:

  1. Най-накрая разбрах как е на немски царевично нишесте. Благодаря

    AntwortenLöschen

Über deinen Kommentar würde ich mich freuen
Geri