Lockerer Kuchen mit Limonade
Пухкав кекс с лимонада
Absoluter Hammer - schmeckt echt super lecker!
Много сполучлив, вкусен и ароматен!
Zutaten für eine Gugelhupfform:
4 Stück
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Eier mittlere Größe (Zimmertemperatur)
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1 ½ Tassen
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Zucker
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1 Prise
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Salz
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½ Tasse
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Rapsöl
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250 ml
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Zitronenlimonade (Zimmertemperatur)
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3 Tassen
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gesiebtes Mehl
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1 Päckchen
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Backpulver
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1 Stück
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Zitrone - nur die geriebene Schale davon
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2 EL
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Kakao zum Bestreuen
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nach Wunsch:
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zum Bestreuen Puderzucker oder Schokoglasur
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Zubereitung:
Die Form einfetten und ausmehlen. Falls eine Silikonform verwendet wird, die Form nur kalt ausspülen bevor sie befüllt wird.
Eier, Salz und Zucker mit dem Handrührgerät in einer Rührschüssel schaumig schlagen, bis die Masse weißlich wird (ca. 3-4 Minuten).
Unter Weiterrühren das Rapsöl nach und nach dazugießen und ebenso mit der Zitronenlimonade verfahren.
Das Mehl zusammen mit dem Backpulver sieben und in die Masse unter Rühren einrieseln lassen. Nicht zu lange Rühren, nur bis die Masse homogen glatt ist, sonst wird der Kuchen zu trocken.
Anschließend noch die geriebene Zitronenschale unterrühren.
Den Teig in 4 - 5 Portionen schrittweise in die Form geben und jedes Mal danach mit dem Kakao bestreuen, damit sich Kakaostreifen im Teig bilden. Wer dickere Kakaostreifen möchte, muss etwas mehr Kakao auf den Teig geben. Nicht den Rand bestreuen, weil der Kakao sonst verbrennt.
Den Teig so einteilen, dass die letze Schicht den Kakao gut bedeckt und der Kakao nicht nach oben kommen kann.
Den Kuchen im vorgeheiztem Backofen bei 175 °C für 40 - 50 Minuten backen (Zahnstocherprobe).
Nach dem Backen den Kuchen gut 10 Minuten in der Form abkühlen lassen, stürzen und nach Wunsch noch mit Puderzucker bestreuen oder mit einer Glasur versehen.
Viel Spaß beim Nachbacken.
Eier, Salz und Zucker mit dem Handrührgerät in einer Rührschüssel schaumig schlagen, bis die Masse weißlich wird (ca. 3-4 Minuten).
Unter Weiterrühren das Rapsöl nach und nach dazugießen und ebenso mit der Zitronenlimonade verfahren.
Das Mehl zusammen mit dem Backpulver sieben und in die Masse unter Rühren einrieseln lassen. Nicht zu lange Rühren, nur bis die Masse homogen glatt ist, sonst wird der Kuchen zu trocken.
Anschließend noch die geriebene Zitronenschale unterrühren.
Den Teig in 4 - 5 Portionen schrittweise in die Form geben und jedes Mal danach mit dem Kakao bestreuen, damit sich Kakaostreifen im Teig bilden. Wer dickere Kakaostreifen möchte, muss etwas mehr Kakao auf den Teig geben. Nicht den Rand bestreuen, weil der Kakao sonst verbrennt.
Den Teig so einteilen, dass die letze Schicht den Kakao gut bedeckt und der Kakao nicht nach oben kommen kann.
Den Kuchen im vorgeheiztem Backofen bei 175 °C für 40 - 50 Minuten backen (Zahnstocherprobe).
Nach dem Backen den Kuchen gut 10 Minuten in der Form abkühlen lassen, stürzen und nach Wunsch noch mit Puderzucker bestreuen oder mit einer Glasur versehen.
Viel Spaß beim Nachbacken.
Diese oder gleichwertige Produkte wurden bei diesem Rezept verwendet:
Необходими продукти за форма с 26 см Ø:
3 бр.
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средно големи яйца (стайна температура)
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1 ½ ч. ч.
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кристална захар
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1 щипка
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сол
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½ ч. ч.
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олио от рапица
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250 мл.
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лимонада (стайна температура)
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3 ч. ч.
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пресято брашно
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1 пакетче
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бакпулвер
|
1 бр.
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настъргана кора от лимон
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2 с. л.
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какао за поръсване м/у пластовете тесто
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по желание
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пудра захар за поръсване
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Начин на приготвяне:
Намажете формата за кекс с малко олио и поръсете с малко брашно, ако използвате силиконова
форма е намокрете само със студена вода преди да изсипете кексовата смес.
Разбийте с миксер яйцата, солта и захарта до побеляване (около 3-4 минути).
Разбийте с миксер яйцата, солта и захарта до побеляване (около 3-4 минути).
Прибавете олиото на тънка струйка, а след това и лимонадата.
Пресейте брашното с бакпулвера, след което го прибавете постепенно към сместа.
Разбъркайте съвсем за кратко с миксера, до получаване на еднородна и гладка смес, ако разбърквате по дълго ще ви стане кекса сух.
Накрая добавете настърганата лимонова кора и разбъркайте.
Насипете сместа на пластове (4-5 пъти) в подготвената форма за печене, като между всеки пласт поръсвате с какао, за да се образуват кафявите ефектни нишки в кекса.
Ако желаете да са по изразени нишките поръсете върху отделните пластове повечко и по плътно какао, като внимавате да не остава излишно количество по стените на формата.
Разпределете си така тестото, че за последния, покривен слой да имате достатъчно тесто, за да покриете поръсеното какао, защото в противен случай непокритото какао ще изгори при печенето.
Печете в предварително загряна на 175 °C фурна за около 40-50 минути до готовност, до суха клечка.
Оставете кекса да изстине за около 10 минути във формата.
След това го обърнете в поднос или голяма чиния и го поръсете по желание с пудра захар или го глазирайте с разтопен шоколад.
Да ви е сладко!
Пресейте брашното с бакпулвера, след което го прибавете постепенно към сместа.
Разбъркайте съвсем за кратко с миксера, до получаване на еднородна и гладка смес, ако разбърквате по дълго ще ви стане кекса сух.
Накрая добавете настърганата лимонова кора и разбъркайте.
Насипете сместа на пластове (4-5 пъти) в подготвената форма за печене, като между всеки пласт поръсвате с какао, за да се образуват кафявите ефектни нишки в кекса.
Ако желаете да са по изразени нишките поръсете върху отделните пластове повечко и по плътно какао, като внимавате да не остава излишно количество по стените на формата.
Разпределете си така тестото, че за последния, покривен слой да имате достатъчно тесто, за да покриете поръсеното какао, защото в противен случай непокритото какао ще изгори при печенето.
Печете в предварително загряна на 175 °C фурна за около 40-50 минути до готовност, до суха клечка.
Оставете кекса да изстине за около 10 минути във формата.
След това го обърнете в поднос или голяма чиния и го поръсете по желание с пудра захар или го глазирайте с разтопен шоколад.
Да ви е сладко!
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Geri