Klausenburger Kraut – Sauerkrautauflauf und Hackfleisch
Кисело зеле с кайма и ориз по румънски
ein richtiges Winterrezept zum „Reinsetzen" und sattessen
уникална зимна вкусотия "да си оближеш пръстите"
Zutaten:
750 g
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Sauerkraut
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150 g
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Langkornreis oder Shirataki-Reis
(Reis ohne Kohlenhydrate und kaum Kalorien)
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1 große
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Zwiebel
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500 g
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Schweinehackfleisch
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200 g
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Schmand oder saure Sahne (alternativ: Crème fraîche)
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1 Stck.
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Ei
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100 g
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geriebenen Hartkäse
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1 TL
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Butterschmalz oder Butter
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nach Geschmack
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Salz, frisch gemahlener Pfeffer und scharfen, roten Paprika
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Zubereitung:
Den Reis mit Wasser und etwas Salz garen, nicht zu weich kochen (bei schwacher Hitze mit Deckel etwa 15 Min.).
Den Shirtaki-Reis vor dem Kochen ausspülen (ganz wichtig beim Shirtaki-Reis! - der riecht sonst nach Fisch).
Den Reis auf ein Sieb geben und abtropfen lassen.
Die Zwiebel fein würfeln und glasig in Butterschmalz unter Rühren kurz andünsten.
Das Hackfleisch in einer extra Pfanne scharf anbraten und dann mit den Zwiebeln vermengen. Mit Pfeffer und Salz abschmecken.
Das Sauerkraut bei schwacher Hitze etwa 25 Minuten mit Deckel andünsten, es sollte weich sein.
Eine feuerfeste Form mit etwas Butter einfetten und die Hälfte des Sauerkrauts darin verteilen.
Danach die Hackfleisch-Zwiebel-Masse und den Reis darüber schichten und mit dem restlichen Sauerkraut bedecken.
Die oberste Schicht sollte aus Sauerkraut bestehen und nach Wunsch, mit rotem, scharfen Paprika bestreut werden.
Das Ei und den Schmand verquirlen, den geriebenen Käse dazugeben und über den Auflauf gießen.
Den Backofen auf 180°C Umluft oder 200°C Ober-/Unterhitze vorheizen.
Im vorgeheizten Backofen auf der mittleren Schiene 30 Minuten backen.
Lasst es euch schmecken!
Aus dem Buch „Und am Tisch war immer Platz“
Den Reis mit Wasser und etwas Salz garen, nicht zu weich kochen (bei schwacher Hitze mit Deckel etwa 15 Min.).
Den Shirtaki-Reis vor dem Kochen ausspülen (ganz wichtig beim Shirtaki-Reis! - der riecht sonst nach Fisch).
Den Reis auf ein Sieb geben und abtropfen lassen.
Die Zwiebel fein würfeln und glasig in Butterschmalz unter Rühren kurz andünsten.
Das Hackfleisch in einer extra Pfanne scharf anbraten und dann mit den Zwiebeln vermengen. Mit Pfeffer und Salz abschmecken.
Das Sauerkraut bei schwacher Hitze etwa 25 Minuten mit Deckel andünsten, es sollte weich sein.
Eine feuerfeste Form mit etwas Butter einfetten und die Hälfte des Sauerkrauts darin verteilen.
Danach die Hackfleisch-Zwiebel-Masse und den Reis darüber schichten und mit dem restlichen Sauerkraut bedecken.
Die oberste Schicht sollte aus Sauerkraut bestehen und nach Wunsch, mit rotem, scharfen Paprika bestreut werden.
Das Ei und den Schmand verquirlen, den geriebenen Käse dazugeben und über den Auflauf gießen.
Den Backofen auf 180°C Umluft oder 200°C Ober-/Unterhitze vorheizen.
Im vorgeheizten Backofen auf der mittleren Schiene 30 Minuten backen.
Lasst es euch schmecken!
Aus dem Buch „Und am Tisch war immer Platz“
Empfohlene Produkte zu diesem Rezept:
Необходими продукти:
750 г
|
кисело зеле
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150 г
|
ориз
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1 голяма глава
|
кромид лук
|
500 г
|
свинска кайма
|
200 г
|
заквасена сметана
|
1 бр.
|
яйце
|
100 г
|
настъргано твърд кашкавал или пармезан
|
1 ч. л.
|
мас или масло
|
на вкус
|
сол, черен пипер и лют червен пипер
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Начин на приготвяне:
Ориза се сварява на слаб огън под капак в леко подсолена вода за около 15 минути (не трябва да е напълно сварен!). Изсипва се в сито и се оставя да се отцеди.
Лукът се нарязва на ситно и се задушава за кратко в маслото, докато стане стъклен при непрекъснато разбъркване.
B друг тиган се запържва каймата, докато получи кафяв цвят и стане на „трохи“, а след това се смесва със задушения лук.
Сместа се овкусява със сол и черен пипер на вкус.
Нарязаното на тънки ивички кисело зеле се задушава под капак на слаб огън за около 25 минути, докато омекне.
Тавичката за печене се намазва с малко масло и се разпределя в нея половината от задушенето кисело зеле.
След това се разстила каймата с лука, а върху каймата се разстила равномерно сварения ориз.
Най отгоре се покрива с останалото задушено кисело зеле (последния слой е винаги със кисело зеле!) и се поръсва по желание с лют червен пипер.
Яйцето и заквасента сметана се смесват, добавя се настъргания кашкавал, разбърква се добре и се разпределя равномерно върху киселото зеле.
Пече се в предварително загряна с вентилатор на 180 °C или на 200 °C горен/долен реотан фурна, на средната шина, за около 30 минути или докато заливката се зачерви.
Добър апетит!
Ориза се сварява на слаб огън под капак в леко подсолена вода за около 15 минути (не трябва да е напълно сварен!). Изсипва се в сито и се оставя да се отцеди.
Лукът се нарязва на ситно и се задушава за кратко в маслото, докато стане стъклен при непрекъснато разбъркване.
B друг тиган се запържва каймата, докато получи кафяв цвят и стане на „трохи“, а след това се смесва със задушения лук.
Сместа се овкусява със сол и черен пипер на вкус.
Нарязаното на тънки ивички кисело зеле се задушава под капак на слаб огън за около 25 минути, докато омекне.
Тавичката за печене се намазва с малко масло и се разпределя в нея половината от задушенето кисело зеле.
След това се разстила каймата с лука, а върху каймата се разстила равномерно сварения ориз.
Най отгоре се покрива с останалото задушено кисело зеле (последния слой е винаги със кисело зеле!) и се поръсва по желание с лют червен пипер.
Яйцето и заквасента сметана се смесват, добавя се настъргания кашкавал, разбърква се добре и се разпределя равномерно върху киселото зеле.
Пече се в предварително загряна с вентилатор на 180 °C или на 200 °C горен/долен реотан фурна, на средната шина, за около 30 минути или докато заливката се зачерви.
Добър апетит!
Много вкусно звучи това, Гери, ще чакам киселото зеле сега:))
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