Samstag, 20. April 2024

Polnischer Osterkuchen - Babka Полски великденски сладкиш - Бабка

Traditioneller Hefekuchen, der am Ostersonntag serviert wird!
Сладък хляб, с дъх на козунак, въздушен и ароматен!


Zutaten für eine Napfkuchenform (Gugelhupf) 2 l:

120 ml frische Milch
250 g gesiebtes Mehl
21 g frische Hefe oder 7 g trockene Backhefe
30 ml lauwarmes Wasser
80 g brauner Zucker
½ TL Salz
8 Stck Eigelb
1 TL Vanillezucker
4 - 5 Tropfen Bitter-Mandel Aroma
50 g geschmolzene und abgekühlte Butter
50 g Rosinen
50 g getrocknete Cranberries
50 g grob gemahlene Mandeln

Zubereitung:
Die Milch erhitzen.
In eine große Schüssel gießen und 50 g vom Mehl dazugeben und verrühren bis ein Teig entsteht.
Die Hefe im Wasser mit 1 TL Zucker auflösen und mit einem Handtuch abdecken. An einem warmen Ort etwa 5 Minuten gehen lassen.
Die gegarte Hefe zum angerührten Teig geben und gut vermischen.
Die Mischung abgedeckt an einem warmen Ort ohne Zugluft für 20 Minuten gehen lassen, bis sich ihr Volumen verdoppelt hat.
Eigelb, Salz, Zucker und Vanillezucker schaumig schlagen, bis eine dicke, helle Masse entsteht.
Mandelaroma hinzufügen und verrühren.
Die Eigelbmasse zum Teig geben.
Vorsichtig mit einem Spatel oder Holzlöffel vermischen.
Den Rest des Mehls dazugeben und mit einem Spatel 7-10 Minuten lang oder mit einem Mixer mit Knethaken verrühren.
Nach und nach die geschmolzene Butter hinzufügen und weitere 7 Minuten rühren.
Zum Schluss die Trockenfrüchte und Mandeln hinzufügen.
Gut umrühren, um eine gleichmäßige Mischung zu erzielen.
Es entsteht ein klebriger, aber geschmeidiger und elastischer Teig.
Den Teig abgedeckt in die Rührschüssel mind. 40 Minuten an einem warmen Ort gehen lassen, bis sich das Volumen verdoppelt hat.
Anschließend den Teig ganz kurz mit einem Holzlöffel umrühren, um das Volumen zu reduzieren und nochmals 40 Minuten gehen lassen.
Die Gugelhupfform großzügig mit Butter einfetten und mit Mehl oder Semmelbröseln bestäuben.
Den Teig gleichmäßig in die Form geben und die Oberfläche glatt streichen.
Der Teig sollte die Hälfte der Form füllen.
Die Form mit Frischhaltefolie erneut abdecken und an einem warmen Ort etwa eine Stunde lang gehen lassen, bis der Teig die Form fast ausfüllt.
Im vorgeheizten Ofen bei 180 °C ca. 30–35 Minuten backen, bis die Innentemperatur des Teigs 87 °C erreicht hat.
Nach 25 Minuten Backen des Kuchens einen Test mit einem Thermometer machen oder mit einem Holzstäbchen In die Mitte des Kuchens stecken, es sollte trocken herauskommen.
Die Oberfläche des Kuchen kann mit einer Alufolie abgedeckt werden, falls sie zu schnell dunkel wird, .
Nach dem Backen den Kuchen noch etwa 10 Minuten in der Form abkühlen lassen.
Anschließend auf ein Kuchengitter stürzen und vollständig auskühlen lassen.
Nach Belieben mit Puderzucker bestreuen und servieren.
Lasst es euch schmecken!



Weiteres, köstliches Osterrezept aus Polen:
Mazurek

Wenn Euch das Rezept gefallen hat und ihr mehr sehen wollt, würde ich mich auf euren Kommentar und einen Like auf meiner Facebook-Seite, Instagram oder Pinterest freuen.




Необходими продукти за форма 2 л:
120 мл прясно мляко
250 г пресято брашно
21 г прясна мая или 7 г суха мая за хляб
30 мл хладка вода
80 г кафява захар
½ ч л сол
8 бр жълтъка
1 ч л ванилова захар
4 - 5 капки бадемова есенция
50 г разтопено и охладено масло
50 г стафиди
50 г сушени червени боровинки
50 г едро смлени бадеми

Начин на приготвяне:
Затоплете прясното мляко.
Прехвърлете го в голяма купа и добавете към него 50 г от брашното.
Разбъркайте, докато се образува кашичка.
Разтворете маята във водата с 1 ч л захар.
Покрийте с кърпа и оставете на топло място за около 5 минути, докато шупне.
Добавете шупналата мая към млякото с брашното (кашичката), разбъркайте добре.
Покрийте сместа със стреч фолио или кърпа и оставете на топло място за 20 минути, докато удвои обема си.
Разбийте жълтъците, солта, захарта и ваниловата захар, до побеляване и сгъстяване на сместа.
Прибавете бадемовата есенция, разбъркайте.
Добавете жълтъчната смес към сместа и разбъркайте внимателно със шпатула или дървена лъжица..
Прибавете останалото брашно, разбъркайте със шпатула за 7-10 минути или с миксер с приставката за тесто.
Добавете постепенно разтопеното масло, като продължавате да разбърквате още 7 минути.
Накрая добавете сушените плодове и бадемите, разбъркайте добре за да се смесят.
Получава се лепкаво, но гладко и еластично тесто.
Покрийте със стреч фолио тестото и оставете на топло място за около 40 минути, докато удвои обема си.
След това разбъркайте тестото за съвсем кратко с дървена лъжица, колкото да спадне обема му и оставете да втаса отново за още 40 минути.
Намажете формата за печене обилно с масло и поръсете с брашно или галета.
Прехвърлете тестото равномерно във формата и загладете повърхността.
Тестото трябва да изпълни
½ от формата.
Покрийте формата със стреч фолио и оставете на топло място за последно втасване, за около 1 час, докато тестото изпълни почти формата.
Печете в предварително загряната на 180°C фурна за 30-35 минути, докато вътрешната температура на тестото достигне 87°C.
Направете проба след 25 минути от печенето на сладкиша, с термометър или с дървена клечка, като е забодете в средата трябва да излезе суха.
Ако започне да потъмнява по повърхността, покрийте с алуминиево фолио.
Оставете изпечения сладкиш във формата за около 10 минути.
След това го обърнете върху решетка и оставете да изстине напълно.
По желание поръсете с пудра захар и поднесете.
Да ви е сладко!


Вижте и този прекрасен полски великденски сладкиш:
Мазурек (полски великденскисладкиш)

Ако Ви е харесало това кулинарно предложение, натиснете бутона „Like” на страничката ми във Facebook, Instagram или Pinterest за което предварително ви благодаря!


 


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

Über deinen Kommentar würde ich mich freuen
Geri