Sonntag, 14. August 2016

Toskanischer Brotsalat (Panzanella) - Тосканска хлебна салата „Панцанела“

Toskanischer Brotsalat (Panzanella)
Тосканска хлебна салата „Панцанела“

Sommerlich, schnell und superlecker!
Идеална за похапване в летните жеги!

Zutaten für 4 Portionen:
150 g
altes Weißbrot - mind. vom Vortag, besser 2 - 3 Tage
3 EL
Olivenöl für Croûtons
1 Stck.
Zwiebel, rot oder weiß
200 g
reife Tomaten
200 g
Salatgurke
1 Stck.
gelbe Paprika
1 Bd.
Rucola
½ Bd.
Petersilie oder Basilikum
Für Dressing:
1 Stck.
Knoblauchzehe
2 EL
Rotweinessig
5 EL
Olivenöl
nach Geschmack
Salz und frisch gemahlenes Pfeffer
1 Prise
Zucker
Für Garnieren:
1 EL
kleine Kapern
nach Wunsch
Oliven, Thunfisch, Parmesan gewürfelt oder gerieben oder Fetakäse
Zubereitung:
Das Weißbrot in Würfel schneiden (ca. 2 cm) - falls sie noch weich und feucht sind, mit 3 EL Olivenöl beträufeln und im Backofen bei 190 °C 12 - 15 Minuten backen, bis sie goldgelb sind. Zwischendurch mal wenden. Noch schneller geht’s, wenn man die Brotwürfel in der Pfanne röstet.
Die Zwiebel schälen, vierteln und in feine Streifen schneiden. Den Knoblauch schälen und fein hacken.
Tomaten, Gurke und Paprika waschen und putzen und in kleine Würfel schneiden.
Petersilie oder Basilikum (auf Wunsch auch Beides) waschen, trockenschütteln und fein hacken.
Den Rucola waschen, von den groben Stielen zupfen und grob zerteilen.
Für das Dressing Essig, Salz, Pfeffer, Olivenöl, Zucker und Knoblauch in eine Schüssel geben und gut verrühren.
In einer große Schüssel das Brot, Gemüse, Kräuter und das Dressing mischen und mindestens 30 Minuten bis 1 Stunde kühl stehen lassen, bis das Brot weich wird - nicht im Kühlschrank aufbewahren, das sonst die Tomaten ihr Aroma verlieren.
Vor dem Servieren nochmal gut durchrühren, Kapern drüber streuen und nach Wunsch mit Parmesan, Thunfisch, Oliven oder Fetakäse bestreuen..
Lasst es euch gut schmecken!

Es lohnt sich einen Blick auf diese Produkte zu werfen:

Möchtet ihr immer auf dem neuesten Stand sein? - Dann folgt mir auf Facebook und verpasst kein Rezept mehr.



Необходими продукти за 4 порции:
150 г
стар изсъхнал бял хляб - от предишния ден, но най-добре от 2 - 3 дни
3 с. л.
зехтин за крутоните
1 бр.
кромид лук, бял или червен
200 г
узряли домати
200 г
краставица
1 бр.
жълта чушка
1 връзка
рукола
½ връзка
магданоз или босилек
За дресинга:
1скилидка
чесън
2 с. л.
червен винен оцет
5 с. л.
зехтин
на вкус
сол и смлян черен пипер
1 щипка
захар
За гарниране:
1 с. л.
малки каперси
по желание
маслини, риба тон, нарязан на кубчета или настърган пармезан или фета сирене
Начин на приготвяне:
Нарежете хляба на кубчета „крутони“ (около 2 см.).
Ако хляба не е съвсем сух, а все още е мек и влажен, поръсете нарязаните крутони с 3 супени лъжици зехтин, разбъркайте и ги сложете в загряна на 190 ° C фурна за около 12 - 15 минути, докато станат хрупкави и получат златисто-кафяви цвят.
По средата на печенето ги разбъркайте за де се изпекат равномерно от всички страни.
Другия по-бърз вариант е да запържите поръсените със зехтин крутони в загрят тиган, до получаването на златисто кафяв цвят.
Обелете лука, нарежете го на четвъртинки, а след това на тънки полумесеци.
Обелете чесъна и го нарежете на ситно.
Измийте и почистете доматите, краставицата, чушката и ги нарежете на малки кубчета.
Измийте руколата, магданоза или босилека (може и двете) и ги подсушете.
Нарежете на ситно магданоза или босилека, руколата е накъсайте, като отстраните дебелите дръжки.
Направете дресинга, като смесите всички съставки (оцет, сол, черен пипер, зехтин, захар и чесън) в малка купичка и разбъркайте добре.
В голяма салатена купа смесете нарязаните зеленчуци, хрупкавите крутони и дресинг и оставете да престоят най-малко 30 мин. - 1 час на хладно място, но не в хладилник, защото доматите ще изгубят аромата си, докато хлябът попие соса и омекне.
Непосредствено преди сервиране разбъркайте салатата, поръсете с каперсите, по желание с риба тон, маслини, фета сирене или пармезан и поднесете.
Добър апетит!

Този салата приготвих специално за първото българско кулинарно блогосписание So into FOOD.
Благодаря на целия екип за оказаното внимание към моя блог и специални сърдечни благодарности на Гери за поканата да участвам в лятното издание на това великолепно електронно списание.
Разгледайте лятното издание тук!

Ако Ви е харесало това кулинарно предложение, натиснете бутона „Like” на страничката ми във Facebook, за което предварително ви благодаря!




Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

Über deinen Kommentar würde ich mich freuen
Geri