Mittwoch, 28. Mai 2014

Traditionelles bulgarisches Hefebrot mit Sesam (Tutmanik) - Тутманик със сусам


Traditionelles bulgarisches Hefebrot mit Sesam (Tutmanik)
Тутманик със сусам

Eine sehr bekannte und beliebte Köstlichkeit aus der bulgarischen Küche!
Разкошен тутманик - мек, пухкав и много вкусен!

 

Beim aktuellen BBD #68 den Stefanie von Hefe und mehr im Kochtopf veranstaltet geht es um: “Althergebrachtes” und dies ist mein Beitrag dazu.

Zutaten für ein Brot (12-16 Stück - Backform ca. Ø 29 cm):
Für den Teig:
ca. 500 g
Mehl (ich habe gebraucht 420 g für den Teig und ca. 30 g zum Kneten damit der Teig elastisch wird)
300 ml
Lauwarme Milch
40 g
Frische Hefe oder 1 gehäufter EL (ca. 15 g) Trockenhefe
1 EL
Zucker
1 EL
Öl
1 EL
Essig
1 TL
Salz
Zum Teig formen:
150 ml
Öl
Ca. 60 g
Butter
Für die Füllung:
300 g
Feta- oder Schafskäse
2 Stck.
Eier
Zum Übergießen
1
Ei
3 -4 EL (67g)
Joghurt

+ Reste Öl und Butter
Zum Bestreuen:
2 - 3 EL
Sesam

Zubereitung:
Die zerbröckelte Hefe und den Zucker in eine kleine Schüssel geben und mit der Hälfte der lauwarmen Milch übergießen.
Wenn die sich die Hefe aufgelöste hat, ein paar Esslöffel Mehl zugeben und zu einem Brei verrühren.
Mit Klarsichtfolie oder sauberem Geschirrtuch abdecken und an einem warmen Ort ca. 10 Minuten gehen lassen bis die Hefe aktiviert ist (bis sich das Volumen verdoppelt hat).
In eine große Schüssel die aktivierte Hefe geben und den Rest der lauwarmen Milch, Öl, Essig und Salz geben und alles mit einem Löffel vermengen.
Das Mehl sieben und nach und nach dazugeben und verkneten bis ein glatter und elastischer Teig entsteht (acht geben, dass nicht zu viel Mehl in den Teig kommt, sonst wird er nicht elastisch).
Die Schüssel wieder mit Klarsichtfolie oder einem sauberen Geschirrtuch abdecken und an einem warmen Platz ca. 40 - 60 Minuten gehen lassen, bis sich der Teig verdoppelt hat.
Danach den Teig mit eingeölten Händen aus der Schüssel nehmen, auf einen bemehlten Platz legen und ganz kurz kneten, damit eingeschlossene Luft vom Gärungsprozess entweichen kann.
Den Teig in vier gleiche Stücke teilen.
Daraus vier Teigkugeln formen und mit der Hand zu einer langen Wurst ausrollen.
Jeder dieser 4 Teigwürste in 8 gleichgroße Stücken schneiden (ergibt insgesamt 32 Stücke).
Diese 32 Stücke mit den Handflächen zu Kugeln rollen und auf einer bemehlten Fläche ablegen und mit einem sauberen Geschirrtuch abdecken bis die Füllung vorbereitet ist.
Die Eier mit dem zerbröckelten Fetakäse verquirlen.
Öl in einem Gefäß erwärmen und die Buttter dazugeben bis sie zerlaufen ist.
Für die Vorbereitung des Brotes, die Backform reichhaltig einfetten.
Jede der 32 Teigkugeln in das warme Öl tauchen und auf der Handfläche zu einer Scheiben von ca. 6 cm Ø formen und etwas von der Füllung geben. Die Teigscheibe mit der Füllung gut verschließen, damit nichts von der Füllung auslaufen kann und die gefettete Backform legen.
Wenn die Backform mit allen gefüllten Teigkugeln gefüllt ist, wird die Überguss vorbereitet.
Dazu Ei und Joghurt vermischen. Die restliche Öl-Buttermischung nochmal erwärmen und zur Ei-Joghurt-Mischung geben.
Alles gleichmäßig über die Teigkugeln gießen. Nach Geschmack evtl. noch mit Sesam bestreuen.
In den vorgeheizten Backofen bei ca. 180 ° C für ca. 35 - 40 Minuten backen.
Wenn das Brot eine schöne Bräune hat, den Backofen abschalten und das Brot im Backofen stehen lassen, bis der Backofen erkaltet ist.
Dann das noch lauwarm Brot servieren - in Bulgarien wird es mit Ayran gegessen.
Guten Appetit.


Möchtet ihr immer auf dem neuesten Stand sein? - Dann folgt mir auf Facebook und verpasst kein Rezept mehr.


Quelle hier und hier


Необходими продукти / (29 cm. Ø) :
за тестото:
около 500 г
брашно (420 г. + още малко (20-30 г.) за измесване след втасването, колкото поеме до еластично тесто)
300 мл.
топло прясно мляко (не горещо)
40 г.
прясна мая или 1 с. л. с връх (15 г.) мая на прах
1 с. л.
захар
1 с. л.
олио
1 с. л.
оцет
1 ч. л.
сол
за оформяне на тутманика:
150 мл.
олио
около 60 г.
краве масло
за плънката:
300 г.
сирене
2
яйца
за заливката:
1
яйце
3-4 с. л. (67 г.)
кисело мляко

+ останалата от оформянето мазнина
за поръсване:
2-3 с.л.
сусам

Начин на приготвяне:
В купа натрошете маята на дребни парченца, прибавете захарта и ги залейте с половината от топлото прясно мляко
Когато маята се разтвори напълно, добавете няколко супени лъжици от брашното – колкото да се получи кашичка.
Покрийте купата с фолио или домакинска кърпа и е оставете на топло за 10 минути или докато маята се активира (увеличи обема си).
В голяма купа или друг подходящ съд, смесете шупналата мая, останалото прясно мляко, олиото, оцета. солта и разбъркайте добре с лъжица.
Пресейте брашното и започнете да добавяте малко по малко от него към сместа в купата.
Омесете тестото добре, докато стане гладко и еластично. (Внимавайте да не поеме много брашно и да не стане трудно за месене!).
Покрийте купата със фолио или домакинска кърпа и го оставете да почива някъде на топло, докато удвои обема си (около 40-60 минути).
С намазнени ръце извадeте тестото от купата и го омесете леко върху наръсена с брашно повърхност – колкото да излезе въздуха от втасването.
Разделете го на 4 равни части.
Оформете всяка част тесто на топка, която в последствие разстелете като багета.
Всяка багета е нарежете на 8 парчета (Трябва да се получат 32 малки парчета).
Пригответе си тава, поднос или плот наръсен с брашно.
Покрийте ги със чиста памучна домакинска кърпа и ги оставете на страна да почиват, а в това време си направете плънката:
Разбийте 2 яйца с натрошеното на ситно сирене.
Сгорещете олиото на котлона, като в него добавите маслото като внимавайте да не се изгорите, тъй като олиото е много горещо.
Намаслете обилно с мазнината стените и дъното на тавата, в която ще печете тутманика и започнете оформянето му.
Всяка топка, (всяко парче тесто) топвате в горещата мазнина (Когато тестото е потопено добре в мазнината с него се работи много лесно, ако е необходимо по време на оформянето, може да го топнете отново в мазнината, за да се разтегне лесно.) и с помощта на пръстите или върху дланта на едната ръка оформете кръгче с диаметър около 6 см.(оформянето на тестото много прилича на правенето на мекици, само дето не се разстила на толкова тънко).
Сложете в единият край на полученият кръг тесто малко от плънката. и го завийте добре, така че да не изтече.
Наредете всички парченца по този начин (докато свършат) в тавата, а след това си направете заливката:
Разбийте киселото мляко с яйцето.
Ако ви е останало от мазнината е загрейте отново на котлона и на тънка струя, при непрекъснато бъркане я смесете със заливката. С получената смес залейте тутманика.
По желание го поръсете със сусам и го сложете да се пече, без да втасва.
Тестото втасва по време на оформянето му от топлата мазнина.
Печете в предварително загрята фурна на 180 С около 35-40 минути.
След като се зачерви тутманика, изключете фурната, но го оставете да се охлади напълно в тавата, без да го изваждате от фурната.

Да ви е сладко!

Ако Ви е харесало това кулинарно предложение, натиснете бутона „Like” на страничката ми във Facebook, за което предварително ви благодаря!



Източник тук и тук



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

Über deinen Kommentar würde ich mich freuen
Geri

Top Food-Blogs Kochrezepte Basar -teilen,inspirieren,stöbern,entdecken- immer Freitag bis Sonntag - tobias kocht! Kuechenplausch Köstlich & Konsorten
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly