Eine traditionelle, bulgarische Suppe
Zutaten
für Hackfleischbällchen:
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400 g
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Gemischtes
Hackfleisch oder besser noch Rinderhackfleisch
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1 Stck.
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Kleine
Zwiebel, fein gehackt
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3 EL
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Reis
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1 Prise
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Thymian
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1 Prise
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Pfeffer
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1 Stck.
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Eiweiß
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2 – 3
EL
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Mehl
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Zutaten
für die Brühe:
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3 – 4
Stck.
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Kartoffeln
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1 Stck.
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Kleine
Zwiebel
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1 Stck.
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Karotte
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1 Stck.
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Paprika
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1 Stck.
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Tomate
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50 g
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Reis
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1 – 2
EL
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Öl
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Zutaten
zum Binden der Suppe:
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100 –
150 g
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Joghurt
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1 Stck.
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Eigelb
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1 – 2
EL
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Zitronensaft
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Petersilie
zum Bestreuen
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Zubereitung:
In einer Schüssel werden das Hackfleisch, die fein geschnittenen Zwiebeln, die 3 EL ungekochter Reis, das Eiweiß sowie Pfeffer und der Thymian gemischt.
Daraus werden kleine Bällchen geformt und eingemehlt (das geht am Einfachsten, wenn man auf ein Backblech 2 – 3 EL Mehl gibt und die Hackfleischbällchen darinnen wälzt).
Danach wird die Brühe zubereitet.
In einem Topf mit 2 EL Öl werden die kleingeschnittenen Zwiebeln, Karotten, Paprika und geriebene Tomaten angedünstet.
Danach ca. 2 Liter warmes Wasser zugeben und aufkochen.
Wenn die Brühe kocht, die Hackfleischbällchen langsam einzeln zugeben, damit die Form erhalten bleibt.
Nach 15 Minuten köcheln werden noch die gewürfelten Kartoffeln dazugegeben und weitere 15 Minuten gekocht.
Jetzt noch den gewaschenen Reis hinzufügen und weich kochen. Danach noch ca. 10 Minuten ruhen lassen bevor sie gebunden wird.
Zum Binden der Suppe das Eigelb und den Joghurt verrühren und den Zitronensaft noch dazugegeben.
1 Schöpflöffel der fertiggekochten Brühe darunter rühren, damit das Eigelb nicht gerinnen kann.
Nun Alles langsam in die Suppe gießen und dabei gleichzeitig die Suppe umrühren.
Einmal Aufkochen lassen und von der Kochstelle nehmen und mit Salz und Pfeffer abschmecken.
Mit gehackter Petersilie bestreuen und servieren.
In einer Schüssel werden das Hackfleisch, die fein geschnittenen Zwiebeln, die 3 EL ungekochter Reis, das Eiweiß sowie Pfeffer und der Thymian gemischt.
Daraus werden kleine Bällchen geformt und eingemehlt (das geht am Einfachsten, wenn man auf ein Backblech 2 – 3 EL Mehl gibt und die Hackfleischbällchen darinnen wälzt).
Danach wird die Brühe zubereitet.
In einem Topf mit 2 EL Öl werden die kleingeschnittenen Zwiebeln, Karotten, Paprika und geriebene Tomaten angedünstet.
Danach ca. 2 Liter warmes Wasser zugeben und aufkochen.
Wenn die Brühe kocht, die Hackfleischbällchen langsam einzeln zugeben, damit die Form erhalten bleibt.
Nach 15 Minuten köcheln werden noch die gewürfelten Kartoffeln dazugegeben und weitere 15 Minuten gekocht.
Jetzt noch den gewaschenen Reis hinzufügen und weich kochen. Danach noch ca. 10 Minuten ruhen lassen bevor sie gebunden wird.
Zum Binden der Suppe das Eigelb und den Joghurt verrühren und den Zitronensaft noch dazugegeben.
1 Schöpflöffel der fertiggekochten Brühe darunter rühren, damit das Eigelb nicht gerinnen kann.
Nun Alles langsam in die Suppe gießen und dabei gleichzeitig die Suppe umrühren.
Einmal Aufkochen lassen und von der Kochstelle nehmen und mit Salz und Pfeffer abschmecken.
Mit gehackter Petersilie bestreuen und servieren.
Guten
Appetit.
Начин на приготвяне:
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Продукти:
За топчетата:
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400 г
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кайма смес или само телешка
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3 с. л.
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ориз
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1 м. глава
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кромид лук
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щипка
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чубрица
|
щипка
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смлян черен пипер
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1
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белтък
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2 – 3 с. л.
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брашно
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За бульона:
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3 – 4
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картофа
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1
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кромид лук
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1
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морков
|
1
|
чушка
|
1
|
домат
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50 г
|
ориз
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1 - 2 с. л.
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олио
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За застройката:
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100 – 150 г
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кисело мляко
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1
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жълтък
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1 – 2 с. л.
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сок от лимон
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магданоз за поръсване
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В купа oмeсете каймата с ориза, белтъка , лука нарязан на много ситно , щипка чубрица и
щипка черен пипер.
Посипете дъното на малка тавичка с 2-3 с.л. брашно.
Оформете малки топчета от каймата и ги сложете в тавичката.
Разтърсете леко напред-назад и кръгообразно тавичката, докато топчетата се овалят от всички страни в брашно.
В тенджера с 1-2 с.л. oлио задушавте нарязаните на ситно кромид лук, чушка, настъргания домат и морков.
Доливате 2 литра.гореща вода и оставяте да заври.Оформените топчета пускате едно по едно в кипящия бульон.
След 15 мин дoбавяте нарязаните на ситно картофи, а след още 15 мин. прибавяте и измития ориз.
Посипете дъното на малка тавичка с 2-3 с.л. брашно.
Оформете малки топчета от каймата и ги сложете в тавичката.
Разтърсете леко напред-назад и кръгообразно тавичката, докато топчетата се овалят от всички страни в брашно.
В тенджера с 1-2 с.л. oлио задушавте нарязаните на ситно кромид лук, чушка, настъргания домат и морков.
Доливате 2 литра.гореща вода и оставяте да заври.Оформените топчета пускате едно по едно в кипящия бульон.
След 15 мин дoбавяте нарязаните на ситно картофи, а след още 15 мин. прибавяте и измития ориз.
Супата варите до напълно омекване на ориза на слаб огън за около 20 минути.
Може да изчакайте 10 минути преди да е застроитe.
За застройката:
Разбийте жълтъкa, кисело мляко и 1 – 2 с.л лимонoв сок като добавяте по няколко лъжици от горещия бульон на супата докато застройката се темперира, след което я изсипете на тънка струйка в тенджерата, като в същото време разбърквате супата и когато заври (клокне) отстранявате от котлона.
Oвкусявате на вкус с смлян черен пипер и сол.
Супатa поднасяте топла поръсена с нарязан на ситно магданоз.
Добър апетит!
Разбийте жълтъкa, кисело мляко и 1 – 2 с.л лимонoв сок като добавяте по няколко лъжици от горещия бульон на супата докато застройката се темперира, след което я изсипете на тънка струйка в тенджерата, като в същото време разбърквате супата и когато заври (клокне) отстранявате от котлона.
Oвкусявате на вкус с смлян черен пипер и сол.
Супатa поднасяте топла поръсена с нарязан на ситно магданоз.
Добър апетит!
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От нашето по-хубаво няма, това е.
AntwortenLöschenПоздрави, чудесна е супичката!
Благодаря за милите думи! Поздрави!
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