Sonntag, 11. März 2018

Steckrübeneintopf nach Tim Mälzer - Яхния с брюква (жълта ряпа)


Ein richtig toller Eintopf, der mit jedem Aufwärmen immer besser schmeckt!
Подсилете имунната си система с тази чудесна яхнийка - става все по вкусна при всяко затопляне!


Zutaten für 4-6 Personen:

ca. 1 kg
Steckrüben
500 g
Möhren
4 Stck.
mittelgroße Zwiebeln
700 g
vorwiegend festkochende Kartoffeln
2 EL
Gänse-, Schweine- oder Butterschmalz
150 - 200 g
Speck gewürfelt oder in Streifen geschnitten
1 - 2 Stck.
Lorbeerblätter
nach Geschmack
Salz, Pfeffer aus der Mühle und Prise Zucker
1,5 L
Geflügelbrühe
optional
Essig

Zubereitung:
Die Steckrüben, Möhren, Zwiebel und die Kartoffeln schälen und in Würfel schneiden.
Das Schmalz in einem Bräter erhitzen und die Speckwürfel darin anbraten.
Das Gemüse und die Lorbeerblätter dazugeben.
Alles mit Salz, Pfeffer und einer Prise Zucker würzen und glasig andünsten.
Mit der Geflügelbrühe und 1 Liter Wasser auffüllen und für ca 80 Minuten ohne Deckel leise köcheln lassen.
Vor dem Servieren nochmals mit Salz, Pfeffer und auf Wunsch mit etwas Essig abschmecken.
Dazu kann man frisches Brot oder Brötchen reichen - lasst es euch schmecken.
Dieses Rezept stammt von Tim Mälzer aus dem Buch „Heimat“

Tipp:

  • Der Eintopf lässt sich auch prima einfrieren, als stille Reserve für kalte Tage.

Es lohnt sich einen Blick auf diese Produkte zu werfen:



Wenn Euch das Rezept gefallen hat, würde ich mich auf euren Kommentar und einen Like auf meiner Facebook-Seite freuen.






Необходими продукти:

около 1 кг
брюква (сладка жълта ряпа)
500 г
моркови
4 средни глави
кромид лук
700 г
картофи
2 с. л.
масло, свинска или гъша мас
150 - 200 г
бекон или шарена сланинка, нарязана на кубчета или на тънки ленти
1 - 2 бр.
дафинови листа
на вкус
сол, прясно смлян чер пипер и щипка захар
1,5 л
пилешки бульон
по желание
оцет

Начин на приготвяне:
Обелете жълтата ряпа, морковите, лука, картофите и ги нарежете на кубчета.
Загрейте мазнината в дълбока тенджера и запържете нарязаната сланина или бекон, до златисто.
След това добавете нарязаните зеленчуци и дафиновите листа.
Подправете със сол, черен пипер, щипка захар и запържете зеленчуците, до прозрачност.
Налейте пилешкия бульон, 1 л вода и оставете да къкри на слаб огън, за около 80 минути без капак.
Преди сервиране, ако е необходимо овкусете още веднъж със сол, черен пипер и по желание с малко оцет.
Може да поднесете с домашен хляб или хлебчета.
Добър апетет!

Съвет:

  • Останалата яхния, може да е замразите във фризера, като дълбока резерва за студените дни.



Ако Ви е харесало това кулинарно предложение, натиснете бутона „Like” на страничката ми във Facebook, за което предварително ви благодаря!







2 Kommentare:

  1. Гери,
    знам,че брюква се отглежда в страните с по - студен климат.В Русия това е традиционна храна.Но тук в българия не съм виждала това растение.Дори не знам какъв е вкусът му.Надявам се,че ще публикуваш и нещо повече за брюквата и как може да се приготвя.
    Поздрави и успешна нова седмица !

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Ели,
      добре си запозната с този невероятен антиоксидант. Брюквата е кръстоска между ряпа и зеле, на вид е като цвекло, горната част от главата е с лилав цвят, а другата част, която е под земята, е с бяло-жълтеникъв цвят (може да видиш горе на снимката), вътрешността е жълто-оранжева, с характерен за кореноплодните зеленчуци сладникаво-земен аромат.
      Eли, мисля че съм виждала да се продава брюква в BG "Кауфланд".
      Поздрави и прегръдки!

      Löschen

Über deinen Kommentar würde ich mich freuen
Geri