Dienstag, 14. Februar 2023

Herz-Käsekuchen mit Heidelbeeren - Кезекухен сърце с боровинки

Herz-Käsekuchen mit Heidelbeeren

Кезекухен сърце с боровинки

Ein echter Gaumenschmaus!
Истинско удоволствие за небцето!

 

Banner Blog-Event CXCIII - Happy Bubble - Koch dich glücklich! (Einsendeschluss 15. Februar 2023)Dieses Rezept ist mein zweiten Beitrag für das aktuelle Blog-Event „Happy Bubble“ bei Zorra vom Kochtopf.
Maria vom Blog
Das Mädel vom Land sucht nämlich gerade viele Rezepte, die die Liebsten glücklich machen.
Ich denke, dieses Rezept passt super zu diesem tollen Event, denn meine Familie freut sich immer riesig, wenn ich diesen Käsekuchen backe.

Zutaten für eine Herz-Springform (24 - 26 cm):
Für den Mürbteig:
300 g gesiebtes Weizenmehl, Typ 405
1 TL Backpulver
1 Prise Salz
80 g Zucker
1 Pck. Vanillezucker
1 Ei (Größe M)
1 Eigelb zum Bestreichen
125 g Butter oder Margarine
Für die Quarkmasse:
750 g Magerquark
4 Eigelb (Größe M)
4 Eiweiß (Größe M)
150 g Zucker
1 Pck. Vanillezucker
1 Pck. geriebene Zitronenschale
4 EL Zitronensaft
150 g Crème fraîche
100 ml Sahne (oder Milch)

1 Pck. (58 g) Käsekuchen Hilfe oder Vanillepudding
Für den Heidelbeerspiegel:
300 g frische oder tiefgefrorene Heidelbeeren (oder Himbeeren)
3 Stück Blatt Gelatine


Zubereitung:
Für den Mürbeteig das Mehl und das Backpulver in eine Rührschüssel sieben und mischen.
Die übrigen Zutaten hinzufügen und rasch zu einem glatten Teig verarbeiten.
Den Teig zu einer Kugel formen in Frischhaltefolie wickeln und mind. 30 Min. in den Kühlschrank geben.
Den Backofen auf 190 °C vorheizen.
Die Springform leicht ausfetten und mit Mehl bestäuben.
Auf dem Boden der Springform den Mürbeteig gleichmäßig verteilen und einen 3 cm Rand hochziehen.
Den Mürbeteigboden mehrfach mit einer Gabel einstechen.
Den Rest des Mürbeteigs ausrollen und ein Herz ausstechen.

Den Teig im vorgeheizten Backofen etwa 15 Minuten, zusammen mit dem ausgestochenem Herz, hellgelb vorbacken.
Danach nur den Teigboden mit Eigelb bestreichen und nochmals 5 Minuten backen.
Während der Mürbeteig backt, die Quarkmasse zubereiten.
Dafür die Eier trennen.
Das Eiweiß mit der Hälfte des Zuckers zu Eischnee steif aufschlagen.
Das Eigelb mit den übrigen Zutaten in einer Rührschüssel glatt verrühren.
Am Ende den Eischnee unterheben.
Den Mürbeteig aus dem Ofen nehmen und die Quarkmasse in die Form geben und glatt streichen.
Den Kuchen zurück in den Backofen, in unteres Drittel, stellen und 60 Minuten fertig backen.
Die letzten 5 - 10 Minuten, bei Bedarf mit Alufolie zudecken, damit er nicht verbrennt!
Anschließend den Käsekuchen noch etwa 10 Minuten im ausgeschalteten Backofen stehen lassen.
Danach den Springformrand lösen, aber nicht entfernen und den Kuchen 2 - 3 Stunden in der Form auf einem Kuchenrost abkühlen lassen.
Zubereitung Fruchtkerndeko aus den Heidelbeeren:
Die Gelatine in kaltem Wasser ca. 5 Minuten einweichen.
Die Beeren pürieren.
Das Beerenpüree kurz erwärmen und mit der ausgedrückten Gelatine verrühren, bis sie sich aufgelöst hat.
Über den abgekühlten Käsekuchen geben und komplett auskühlen lassen.
Vor dem Servieren das gebackene, ausgestochene Herz vorsichtig obenauf legen, damit wird der Käsekuchen passend zum Valentinstag dekoriert.
Nach Wunsch mit Puderzucker bestäuben, servieren und genießen.
Happy Valentinsday und bleibt Euch selbst treu!
Lasst es euch schmecken!


 

Wenn Euch das Rezept gefallen hat und ihr mehr sehen wollt, würde ich mich auf euren Kommentar und einen Like auf meiner Facebook-Seite, Instagram oder Pinterest freuen.



 


Необходими продукти за форма сърце с падащ борд (24 - 26 см):

За масленото тесто:
300 г пресято пшеничено бяло брашно, тип 405
1 ч л бакпулвер
1 щипка сол
80 г захар
1 пакетче ванилова захар
1 яйце (размер М)
1 жълтък за намазване
125 г масло или маргарин
За крема с извара:
750 г нискомаслена сладкарска извара
4 жълтъка (размер М)
4 белтъка (размер М)
150 г захар
1 пакетче ванилова захар
1 пакетче настъргана лимонова кора
4 с л лимонов сок
150 г крем фреш (заквасена сметана)
100 мл млечна сметана за разбиване (или прясно мляко)
1 опаковка (58 г) помощ за кезекухен или ванилов пудинг на прах
За боровинковата заливка (топинг):
300 г пресни или замразени боровинки (или малини)
3 броя листа желатин

Начин на приготвяне:
За масленото тесто пресейте в купа брашното заедно с бакпулвера и разбъркайте за да се смесят.
Прибавете останалите съставки и омесете бързо гладко тесто.
Оформете тестото на топка, увийте го в стреч фолио и го сложете в хладилника за поне 30 минути.
Загрейте фурната на 190°C.
Намажете формата за печене с масло и я поръсете леко с брашно.
Разпределете равномерно масленото тесто на дъното на формата, издърпайте около 3 см. нагоре по стените на формата (Особено внимавайте да няма напластяване на тесто по стените!).
Набодете с вилица оформеното маслено тесто на дъното на формата.
Разточете останалото маслено тесто и изрежете сърце с големината на формата за печене.
В предварително загряната фурна сложете формата за печене с оформеното тесто, заедно с изрязаното сърце и печете за около 15 минути, до златисто.
След това извадете формата и намажете тестото (само дъното) с разбития жълтък и печете още 5 минути.
А изпеченото сърце го извадете внимателно и го оставете настрани да изстине.
През това време си пригответе крема с извара.

Разделяте яйцата на белтъци и жълтъци.
Разбийте белтъците с половината захар на твърд сняг.
В купата с жълтъците добавете останалите съставки и разбийте, до хомогенност.
Накрая добавете разбитите белтъци внимателно (за да не спадне обема), разбъркайте с шпатула.
Извадете масленото тесто от фурната, изсипете сместа във формата и загладете.
Добре е да "ударите" веднъж леко формата със сладкиша върху плота, за да излезе въздуха от крема, ако има.
Сложете кезекухена обратно във фурната, в долната част на фурната и печете 60 минути.
Ако е необходимо покрийте с алуминиево фолио последните 5 - 10 минути на печене, за да не прегори!
След това изключете фурната и оставете кезекухена в изключена фурна за около 10 минути.
След това отлепете с помощта на ножче, сладкиша от стените на формата, но не разтваряйте обръча на формата, а оставете да се охлади в нея, върху решетка за около 2 - 3 часа.
Приготвяне на топинга от боровинки:
Накиснете желатина в студена вода за около 5 минути.
Пюрирайте боровинките с пасатор.
Загрейте за кратко на слаб огън пюрето от боровинки, прибавете отцедените листа желатин, разбъркайте, докато се разтвори желатина и отстранете.
Разпределете равномерно топинга върху охладения кезекухен и оставете да изстине напълно.
Преди сервиране, поставете внимателно поръсеното по желание с пудра захар сърце, за да украсите кезекухена достойно за Свети Валентин.
Честит Свети Валентин на всички и останете верни на себе си!
Да ви е сладко!


 


Ако Ви е харесало това кулинарно предложение, натиснете бутона „Like” на страничката ми във Facebook, Instagram или Pinterest за което предварително ви благодаря!


 

3 Kommentare:

Über deinen Kommentar würde ich mich freuen
Geri