Vegane, gefüllte Weinblätter auf armenische Art
Постни лозови сърмички по арменски
Ein so schlichtes, einfaches und super schmackhaftes Gericht!
Подходящи за похапване по всяко време!
Zutaten:
400 g (ca. 50 Stück) eingelegte Weinblätter( in Salzlake)
250 g Rundkornreis (Milchreis oder Risotto Reis)
2
- 3 mittelgroße Zwiebeln
1 Stück Karotte
1 - 2 Knoblauchzehen
500 ml kochende Gemüsebrühe oder Wasser
100 g Rosinen (in etwas heißem Wasser quellen lassen, bis sie weich sind)
1
TL Zimt
Abrieb von 1 Bio Zitrone
1 Stück Zitrone
ca. 100 ml Öl
½ Bund Petersilie, klein geschnitten
nach Geschmack Salz, Pfeffer, scharfe Paprika nach Wunsch
Zubereitung:
Die Blätter in eine Schüssel legen, mit kochendem Wasser übergießen und etwa 1 Stunde stehen lassen. Dieser Vorgang zieht überschüssiges Salz aus den Blättern und macht sie weicher. Dies ist notwendig, da die Weinblätter mit einer Salzlake haltbar gemacht wurden. Geschieht dies nicht gründlich sind die Weinblätter versalzen und die fertig gerollten Weinblätter leider ungenießbar.Danach in einem Sieb abtropfen und auf einem Teller stapeln.
Reis in einem Sieb waschen und abtropfen lassen.
Die Zwiebel, die Karotte und den Knoblauch schälen und fein würfeln.
In einer großen Pfanne das Öl erhitzen, Zwiebeln hinzu geben und glasig dünsten, anschließend Karotten und Knoblauch zufügen und 1-2 Minuten anschwitzen.
Nun noch den gewaschenen und abgetropften Reis zugeben, unterrühren und kräftig mit Salz und Pfeffer würzen.
Mit der kochenden Gemüsebrühe oder Wasser übergießen und bei geschlossenem Deckel für 15 Minuten bei geringer Temperatur köcheln lassen, dabei immer wieder umrühren.
Der Reis sollte am Ende der Garzeit die Flüssigkeit vollständig aufgesogen haben (Der Reis ist zu diesem Zeitpunkt noch nicht weich, dies geschieht erst nachdem die fertigen gerollten Weinblätter gekocht wurden).
Die Pfanne vom Herd ziehen, den Reis mit den Rosinen, dem Zitronenabrieb, dem Zimt und der klein geschnittene Petersilien vermengen.
Die Pfanne abdecken und für weitere 15 Minuten abkühlen lassen. Evtl. noch etwas nachwürzen, der Reis verträgt wirklich eine Menge Würze.
Zum Aufrollen der Weinblätter benötigt man eine saubere Arbeitsfläche bzw. ein großes Brett.
Die abgetropften Weinblätter und die Füllung werden bereitgestellt.
Dann auf jedes Weinblatt mit der glatten Seite nach unten auf die Arbeitsplatte legen, ca. 2 Teelöffel der Füllung geben, die Seiten einschlagen und fest einrollen.
Kaputte, zerrissene Weinblätter aus dem Stapel zur Seite legen und damit den Boden eines mittelgroßen Topfs abdecken.
Die gefüllten Weinblätter mit der Nahtstelle nach unten ganz dicht von außen nach innen in dem Topf stapeln.
Die Zitronenscheiben darauf verteilen und etwas Öl darüber gießen.
Mit den restlichen Weinblättern die Röllchen abdecken.
Die Röllchen mit einem umgedrehten Teller beschweren und mit so viel heißem Wasser angießen, dass sie bedeckt sind.
Bei schwacher Hitze und bei geschlossenem Topfdeckel etwa 40 - 60 Minuten köcheln lassen.
Das Wasser darf nicht kochen, da sonst die Röllchen aufplatzen.
Vom Herd nehmen und unbedeckt abkühlen lassen.
Dieses Gericht kann warm, lauwarm und kalt gegessen werden.
Meine Empfehlung mit einem Klacks pflanzlichem Knoblauch-Joghurt servieren und genießen.Lasst es euch schmecken!
Hier gibt es noch ein weiteres Rezept – genauso gut!
Es lohnt sich auch einen Blick auf diese Produkte zu werfen:
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Необходими продукти:
400 г (около
50 бр.) консервирани лозови листа
250 г кръгъл
бял ориз или Арборио
2 - 3 средни глави кромид
лук
1 бр. морков
1 - 2 скилидки чесън
500 мл топъл
зеленчуков бульон или топла вода
100 г стафиди
(накиснете в малко гореща вода, докато
омекнат)
1 ч. л. канела
настъргана кора
от 1 био лимон
1 бр. лимон, нарязан на шайби
или резани
около 100 мл олио
½ връзка магданоз,
нарязан на ситно
на вкус сол, черен пипер
и лют червен пипер по желание
Начин на приготвяне:
Сложете маринованите листа в купа, залейте ги с вряла вода и оставете да престоят около 1 час. Този процес извлича излишната сол от листата и ги прави по-меки. Това е необходимо да се направи, тъй като лозовите листа са били консервирани със саламура и ако не се направи сърмичките ще станат толкова солени, че за съжаление ще са негодни за консумация. Отцедете лозовите листа в гевгир, а след това ги подредете едно върху друго в чиния.Измийте ориза в сито и оставете да се отцеди.
Обелете лука, моркова, чесъна и ги нарежете на ситно.
Загрейте олиото в дълбок тиган, добавете лука и запържете, до прозрачност, след това добавете моркова и чесъна и задушете за още 1-2 минути.
Сега добавете отцедения ориз, разбъркайте и овкусете със сол и черен пипер.
Изсипете врящия зеленчуков бульон или вода, лохлупете и оставете да къкри на слаб огън за около 15 минути, като разбърквате от време на време.
През това време оризът трябва да поеме почти цялата течност (оризът няма да все още напълно сварен, но това не трябва да ви притеснява, защото ще се довари по-късно).
Дръпнете тигана от огъня, добавете отцедените стафиди, настърганата лимонова кора, канелата, нарязания на ситно магданоз и разбъркайте.
Похлупете тигана и оставете настрани да се охлади за около 15 минути. Опитайте на вкус, ако е необходимо доовкусете плънката, защото оризът понася повече подправки.
След това си разчистете работната повърхност, сложете си под ръка отцедените лозови листа, пълнежът и започнете да навивате сърмичките.
Разстелете върху работния плот или дъска всеки лозов лист с гладката страна надолу, добавете около 2 ч. л. от пълнежа, сгънете от двете страни и навийте плътно на руло.
Застелете дъното на тенджерата с накъсаните лозови листа.
Върху тях наредете завитите сърмички плътно с ръба надолу отвън навътре на няколко реда.
Разпреределете нарязания лимон между редовете и полейте с малко олио.
Покрийте наредените сърмички с останалите лозови листа.
Захлупете ги с една чиния, залейте ги с гореща вода, почти да ги покрие.
Похлупете и оставете да къкрят на слаб огън за около 40 - 60 минути.
Водата не трябва да ври, защото ще се разпукат сърмичките.
Свалете от огъня готовите сърмичкии, отхлупете тенджерата и оставете да се охладят.
Може да ги хапвате топли, хладки и студени по всяко време.
Ако желаете поднесете сърмичките с овкусено с чесън и сол растително кисело мляко.
Да ви е сладко!
Вижте и тези лозови сърмички на фурна!
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Честито Рождество Христово и Новата 2021 година Гери ! Бъдете здрави , всичко останало се постига когато човек е здрав.Прекрасни са сармичките, правила съм подобни с канела.Чудесни се получават, но мисля,че се правят тънки като цигарени пурички.
AntwortenLöschenПоздрави !
Благодаря Ели,
Löschenза хубавите пожелания, дано новата година е по добра за всички хора!
Сьрмичките си ги правя на рька винаги и затова
формата им е такава, но пьк са много вкусни!
Тези дългите и тьнки сьрмички се завиват обикновено с машина за сьрмички!
Поздрави и прегръдки!