Himmlisch fruchtig und unschlagbar lecker!
Всяка хапка от тази торта е истинска
наслада за небцето!
Das Motto des aktuellen Events bei zorra ist „Alles mit Beeren“.
Dieses Mal ist die Gastgeberin Ina von Applethree, ihr Wunsch war etwas Leckeres mit Beeren.
Ihr Wunsch wird erfüllt und dies ist mein Beitrag zu diesem tollen Blogevent.
Zutaten für eine Springform 26 cm Ø:
Dieses Mal ist die Gastgeberin Ina von Applethree, ihr Wunsch war etwas Leckeres mit Beeren.
Ihr Wunsch wird erfüllt und dies ist mein Beitrag zu diesem tollen Blogevent.
Zutaten für eine Springform 26 cm Ø:
Für den Boden:
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|
250 g
|
weiche Butter + etwas zum Einfetten der Form
|
275 g
|
Zucker
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8 Stck.
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Eier
|
250 g
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gesiebtes Mehl
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2 TL
|
Backpulver
|
350 g
|
gemahlene Mandeln
|
4 Stck
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unbehandelte Zitronen - davon den Saft + den Abrieb
|
etwas
|
rote Lebensmittelfarbe
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Zum Tränken:
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50 ml
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Erdbeersirup
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Für die Füllung
|
|
250 g
|
Erdbeeren, in grobe Würfel schneiden
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2 Blatt
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Gelatine
|
200 ml
|
Sahne
|
250 g
|
Quark
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1 TL
|
Zitronensaft
|
2 Pck.
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Vanillezucken
|
2 EL
|
Erdbeersirup
|
etwas
|
rote Lebensmittelfarbe
|
Für die Verzierung:
|
|
150 g
|
Mandelblättchen
|
400 ml
|
Sahne
|
1 Pck.
|
Vanillezucker
|
Zum Garnieren
|
Erdbeeren
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Zum Bestäuben
|
Puderzucker
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Außerdem
|
|
4 EL
|
Erdbeergelee zum Bestreichen
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Die Ränder der Springform einfetten und den Boden mit Backpapier auslegen.
Für den Teig die Butter mit dem Zucker ca. 10 Minuten schaumig aufschlagen.
Nach und Nach die Eier darunter rühren.
Die Zitronenschalen und den -saft dazufügen.
Das Mehl mit dem Backpulver mischen und zusammen mit dem Mandelmehl mit einer Spachtel unterrühren.
So viel von der Lebensmittelfarbe dazugeben und verrühren, bis der Teig die gewünschte Farbe hat.
Den Teig in die Form füllen, glatt streichen und auf der mittleren Schiene im Backofen für ca. 60 Minuten backen.
Gegen Ende der Backzeit, wenn der Teig zu dunkel wird, die Oberfläche mit Alufolie abdecken (Stäbchenprobe).
Den fertigen Kuchen aus dem Ofen nehmen, mehrmals mit einem Holzstäbchen einstechen und mit dem Erdbeersirup beträufeln.
Anschließend den Kuchen in der Form auf einem Kuchengitter abkühlen lassen.
Für die Füllung die Erdbeeren waschen und trockentupfen.
Die Gelatine nach Packungsanweisung in kaltem Wasser einweichen.
Die Sahne steif schlagen.
Den Quark mit dem Zitronensaft und dem Vanillezucker verrühren.
Die Gelatine ausdrücken und mit dem Erdbeersirup erwärmen, bis sie sich aufgelöst hat.
Vom Herd nehmen und 3 EL der Quarkmasse unterrühren.
Diese Mischung unter die restliche Quarkmasse rühren.
Die geschlagene Sahne unterheben.
Wieder so viel Lebensmittelfarbe, bis der gewünschte Farbton erreicht ist.
Zum Schluss die Erdbeeren gleichmäßig unterheben.
Den ausgekühlten Kuchen vorsichtig aus der Form lösen.
Jeweils oben und unten einen 1 - 2 cm dicken Boden abschneiden.
Aus dem dickeren Mittelstück ein Loch ausstanzen, so dass ein 2 - 3 cm breiter Rand übrig bleibt.
Den unteren Teigboden auf eine Tortenplatte legen.
Das Erdbeergelee erwärmen und den Rand des Teigbodens damit bestreichen.
Den ausgestanzten Teigrand darauflegen und leicht andrücken, damit er festklebt.
Die Erdbeercreme in die Teigmulde legen und glatt streichen.
Den Rand des Bodens wieder mit Erdbeergelee bestreichen und den Teigdeckel auf den Kuchen legen, leicht andrücken und mind. für 3 Std. kalt stellen.
Für die Verzierung die Mandelblättchen ohne Fett goldbraun rösten und abkühlen lassen.
Die Sahne mit dem Vanillezucker steif schlagen und den Kuchen damit rundherum und oben bestreichen.
Den Kuchenrand mit den gerösteten Mandelblättchen verzieren.
Die Oberfläche, nach Wunsch, mit Erdbeerstücken garnieren und etwas mit Puderzucker bestäuben.
Viel Spaß beim Nachbacken und lasst es euch schmecken!
Für den Teig die Butter mit dem Zucker ca. 10 Minuten schaumig aufschlagen.
Nach und Nach die Eier darunter rühren.
Die Zitronenschalen und den -saft dazufügen.
Das Mehl mit dem Backpulver mischen und zusammen mit dem Mandelmehl mit einer Spachtel unterrühren.
So viel von der Lebensmittelfarbe dazugeben und verrühren, bis der Teig die gewünschte Farbe hat.
Den Teig in die Form füllen, glatt streichen und auf der mittleren Schiene im Backofen für ca. 60 Minuten backen.
Gegen Ende der Backzeit, wenn der Teig zu dunkel wird, die Oberfläche mit Alufolie abdecken (Stäbchenprobe).
Den fertigen Kuchen aus dem Ofen nehmen, mehrmals mit einem Holzstäbchen einstechen und mit dem Erdbeersirup beträufeln.
Anschließend den Kuchen in der Form auf einem Kuchengitter abkühlen lassen.
Für die Füllung die Erdbeeren waschen und trockentupfen.
Die Gelatine nach Packungsanweisung in kaltem Wasser einweichen.
Die Sahne steif schlagen.
Den Quark mit dem Zitronensaft und dem Vanillezucker verrühren.
Die Gelatine ausdrücken und mit dem Erdbeersirup erwärmen, bis sie sich aufgelöst hat.
Vom Herd nehmen und 3 EL der Quarkmasse unterrühren.
Diese Mischung unter die restliche Quarkmasse rühren.
Die geschlagene Sahne unterheben.
Wieder so viel Lebensmittelfarbe, bis der gewünschte Farbton erreicht ist.
Zum Schluss die Erdbeeren gleichmäßig unterheben.
Den ausgekühlten Kuchen vorsichtig aus der Form lösen.
Jeweils oben und unten einen 1 - 2 cm dicken Boden abschneiden.
Aus dem dickeren Mittelstück ein Loch ausstanzen, so dass ein 2 - 3 cm breiter Rand übrig bleibt.
Den unteren Teigboden auf eine Tortenplatte legen.
Das Erdbeergelee erwärmen und den Rand des Teigbodens damit bestreichen.
Den ausgestanzten Teigrand darauflegen und leicht andrücken, damit er festklebt.
Die Erdbeercreme in die Teigmulde legen und glatt streichen.
Den Rand des Bodens wieder mit Erdbeergelee bestreichen und den Teigdeckel auf den Kuchen legen, leicht andrücken und mind. für 3 Std. kalt stellen.
Für die Verzierung die Mandelblättchen ohne Fett goldbraun rösten und abkühlen lassen.
Die Sahne mit dem Vanillezucker steif schlagen und den Kuchen damit rundherum und oben bestreichen.
Den Kuchenrand mit den gerösteten Mandelblättchen verzieren.
Die Oberfläche, nach Wunsch, mit Erdbeerstücken garnieren und etwas mit Puderzucker bestäuben.
Viel Spaß beim Nachbacken und lasst es euch schmecken!
Es lohnt sich auch einen Blick auf diese Produkte zu werfen:
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Необходими продукти за форма
26 см Ø:
За блата:
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250 г
|
меко масло + за намазване на формата
|
275 г
|
захар
|
8 бр.
|
яйца
|
250 г
|
пресято брашно
|
2 ч. л.
|
бакпулвер
|
350 г
|
смлени бадеми
|
4 бр.
|
био лимони, сока + настърганата кора
|
по желание
|
сладкарска червена боя
|
За сиропиране на блата:
|
|
50 мл
|
ягодов сироп
|
За пълнежа:
|
|
250 г
|
ягоди, нарязани на едри кубчета
|
2 листа
|
желатин
|
200 мл
|
течна сметана
|
250 г
|
извара
|
1 ч. л.
|
лимонов сок
|
2 пакетчета
|
ванилова захар или ванилия
|
2 с. л.
|
ягодов сироп
|
по желание
|
сладкарска червена боя
|
За украсата:
|
|
150 г
|
филирани бадеми
|
400 мл
|
течна сметана
|
1 пакетче
|
ванилова захар или ванилия
|
За гарниране
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ягоди
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За поръсване
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пудра захар
|
И още
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|
4 с. л.
|
ягодово желе за намазване
|
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 °С.
Намажете стените на формата за печене с масло, а дъното на формата покрийте с хартия за печене.
За блата разбийте маслото със захарта на пухкав крем, за около 10 минути.
Постепенно добавете яйцата, като продължавате да разбивате.
Прибавете настърганата лимоновата кора и сока, разбъркайте.
Пресейте брашното с бакпулвера и заедно със смлените бадеми ги добавете към яйчената смес, разбъркайте със шпатула.
Накрая добавете червената боя, разбъркайте докато тестото придобие желания от вас цвят.
Изсипете тестото във формата за печене, загладете.
Печете на средната шина в загряната фурна за около 60 минути.
Към края на печенето, може да покриете повърхността на блата с алуминиево фолио (направете проба с дървено шишче!).
Извадете изпечения блат от фурната, надупчете го равномерно с дървено шишче и го напоете с ягодовия сироп.
Оставете блата да се охлади във формата върху телена решетка.
За пълнежа измийте, почистете, подсушете и нарежете ягодите.
Накиснете желатина в студена вода според инструкциите на опаковката.
Разбийте сметаната на гъст сняг.
В друга купа смесете изварата с лимоновия сок и ваниловата захар, разбъркайте.
Изцедете желатина от водата и го загрейте в ягодовия сироп на ниска температура, докато се разтвори.
След това свалете от котлона, разбъркайте сместа с 3 супени лъжици от изварената смес, за да се темперира.
Постепенно добавете сместа към останалата извара, като продължавате да разбърквате.
Прибавете постепенно разбитата сметана, разбъркайте със шпатула.
Оцветете крема с боята, докато постигнете желания цвят.
Накрая прибавете нарязаните ягоди, разбъркайте.
Сглобяване на тортата:
Извадете внимателно охладения блат от формата.
Разрежете блата напречно на две с 1 - 2 см дебелина от горната и долната част.
От средния по дебел блат, изрежете кръг по средата така че, да остане отстрани ръб с ширина 2 - 3 cm.
Поставете долния цял блат в тортена чиния.
Загрейте ягодовото желе и намажете само ръба (2 - 3 cm) на долния блат.
Поставете върху него средния изрязан в средата блат и натиснете леко да залепне.
Изсипете ягодовия крем в средата (дупката на средния блат) и загладете.
Намажете отново ръба на средния блат с ягодово желе.
Поставете останалия цял блат отгоре, натиснете леко и охладете минимум за 3 часа, за да стегне.
Запечете филираните бадеми в тиган без мазнина, до златисто и оставете да се охладят.
Разбийте сметаната с ваниловата захар на гъст сняг и покрийте равномерно тортата отстрани и отгоре.
Декорирайте стените на тортата с филираните бадеми.
Гарнирайте тортата с разполовени ягоди или по ваш избор и поръсете с пудра захар по желание.
Да ви е сладко!
Намажете стените на формата за печене с масло, а дъното на формата покрийте с хартия за печене.
За блата разбийте маслото със захарта на пухкав крем, за около 10 минути.
Постепенно добавете яйцата, като продължавате да разбивате.
Прибавете настърганата лимоновата кора и сока, разбъркайте.
Пресейте брашното с бакпулвера и заедно със смлените бадеми ги добавете към яйчената смес, разбъркайте със шпатула.
Накрая добавете червената боя, разбъркайте докато тестото придобие желания от вас цвят.
Изсипете тестото във формата за печене, загладете.
Печете на средната шина в загряната фурна за около 60 минути.
Към края на печенето, може да покриете повърхността на блата с алуминиево фолио (направете проба с дървено шишче!).
Извадете изпечения блат от фурната, надупчете го равномерно с дървено шишче и го напоете с ягодовия сироп.
Оставете блата да се охлади във формата върху телена решетка.
За пълнежа измийте, почистете, подсушете и нарежете ягодите.
Накиснете желатина в студена вода според инструкциите на опаковката.
Разбийте сметаната на гъст сняг.
В друга купа смесете изварата с лимоновия сок и ваниловата захар, разбъркайте.
Изцедете желатина от водата и го загрейте в ягодовия сироп на ниска температура, докато се разтвори.
След това свалете от котлона, разбъркайте сместа с 3 супени лъжици от изварената смес, за да се темперира.
Постепенно добавете сместа към останалата извара, като продължавате да разбърквате.
Прибавете постепенно разбитата сметана, разбъркайте със шпатула.
Оцветете крема с боята, докато постигнете желания цвят.
Накрая прибавете нарязаните ягоди, разбъркайте.
Сглобяване на тортата:
Извадете внимателно охладения блат от формата.
Разрежете блата напречно на две с 1 - 2 см дебелина от горната и долната част.
От средния по дебел блат, изрежете кръг по средата така че, да остане отстрани ръб с ширина 2 - 3 cm.
Поставете долния цял блат в тортена чиния.
Загрейте ягодовото желе и намажете само ръба (2 - 3 cm) на долния блат.
Поставете върху него средния изрязан в средата блат и натиснете леко да залепне.
Изсипете ягодовия крем в средата (дупката на средния блат) и загладете.
Намажете отново ръба на средния блат с ягодово желе.
Поставете останалия цял блат отгоре, натиснете леко и охладете минимум за 3 часа, за да стегне.
Запечете филираните бадеми в тиган без мазнина, до златисто и оставете да се охладят.
Разбийте сметаната с ваниловата захар на гъст сняг и покрийте равномерно тортата отстрани и отгоре.
Декорирайте стените на тортата с филираните бадеми.
Гарнирайте тортата с разполовени ягоди или по ваш избор и поръсете с пудра захар по желание.
Да ви е сладко!
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Geri