Eine weihnachtliche Kaffeetafel ohne Linzer Plätzchen? Kaum vorstellbar!
Задължителните сладки за всяка Коледа!
Задължителните сладки за всяка Коледа!
Zutaten für circa 40 Stck. (80 Gebäckhälften, etwa 3 Backbleche):
Für Mürbeteig:
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200 g
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Puderzucker
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1 Päckchen
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Vanillezucker
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400 g
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gesiebtes Mehl
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125 g
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gemahlene Haselnüsse
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1 Prise
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Salz
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200 g
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kalte Butter
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2 Stck.
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Eier
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Für Füllung & Dekor:
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200 g
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Gelee oder Marmelade nach (z. B .rotes Johannisbeergelee, Himbeere, Sauerkirsche)
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125 g
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Puderzucker zum Bestreuen
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Zubereitung:
Mehl, Puderzucker, gemahlene Haselnüsse, Vanillezucker und Salz in eine große Schüssel geben und verrühren.
Kalte Butter stückchenweise zusammen mit den Eiern zu der Mehlmischung geben und für ca. 5 Min. zu einem geschmeidigen Teig kneten.
Anschließend in Frischhaltefolie wickeln und für ca. 60 Min. in den Kühlschrank stellen.
Danach den Teig auf der bemehlten Arbeitsfläche oder zwischen zwei Klarsichtfolien gleichmäßig ausrollen (etwa 3-4 Millimeter dick).
Beliebige Formen ausstechen, dabei immer zwei von einer Form. In der Mitte eines dieser Plätzchen immer ein Loch (in beliebiger Form) ausstechen.
Falls sie zu warm geworden sind, stelle sie für 30 Minuten in den Kühlschrank.
Im vorgeheizten Ofen bei 180 °C Ober-Unterhitze (Umluft: 160°C) für etwa 8-10 Minuten backen, bis sie am Rand leicht braun sind (nicht zu dunkel werden lassen), herausnehmen und etwas abkühlen lassen..
In der Zwischenzeit die Marmelade in einem kleinen Topf kurz erwärmen.
Die noch lauwarmen Plätzchenhälften mit dem Loch (Oberseiten des fertigen Gebäcks) auf ein Kuchengitter legen und mit Puderzucker bestäuben.
Dann die Plätzchenhälften ohne Loch gleichmäßig mit Marmelade bestreichen - dabei einen Rand von etwa 3 Millimetern lassen.
Die mit Puderzucker bestäubten „Loch-Plätzchen“ darauf setzen und leicht andrücken.
Auf ein Kuchengitter geben und ca. 10 Min. abkühlen lassen.
In einer verschlossenen Keksdose, mit Backpapier zwischen den einzelnen Schichten, aufbewahren.
Am Besten schmecken sie, wenn sie mindestens einen Tag in einer Keksdose durchziehen konnten.
Viel Spaß beim Nachbacken und darüber hinaus eine besinnliche Adventszeit!
Kalte Butter stückchenweise zusammen mit den Eiern zu der Mehlmischung geben und für ca. 5 Min. zu einem geschmeidigen Teig kneten.
Anschließend in Frischhaltefolie wickeln und für ca. 60 Min. in den Kühlschrank stellen.
Danach den Teig auf der bemehlten Arbeitsfläche oder zwischen zwei Klarsichtfolien gleichmäßig ausrollen (etwa 3-4 Millimeter dick).
Beliebige Formen ausstechen, dabei immer zwei von einer Form. In der Mitte eines dieser Plätzchen immer ein Loch (in beliebiger Form) ausstechen.
Falls sie zu warm geworden sind, stelle sie für 30 Minuten in den Kühlschrank.
Im vorgeheizten Ofen bei 180 °C Ober-Unterhitze (Umluft: 160°C) für etwa 8-10 Minuten backen, bis sie am Rand leicht braun sind (nicht zu dunkel werden lassen), herausnehmen und etwas abkühlen lassen..
In der Zwischenzeit die Marmelade in einem kleinen Topf kurz erwärmen.
Die noch lauwarmen Plätzchenhälften mit dem Loch (Oberseiten des fertigen Gebäcks) auf ein Kuchengitter legen und mit Puderzucker bestäuben.
Dann die Plätzchenhälften ohne Loch gleichmäßig mit Marmelade bestreichen - dabei einen Rand von etwa 3 Millimetern lassen.
Die mit Puderzucker bestäubten „Loch-Plätzchen“ darauf setzen und leicht andrücken.
Auf ein Kuchengitter geben und ca. 10 Min. abkühlen lassen.
In einer verschlossenen Keksdose, mit Backpapier zwischen den einzelnen Schichten, aufbewahren.
Am Besten schmecken sie, wenn sie mindestens einen Tag in einer Keksdose durchziehen konnten.
Viel Spaß beim Nachbacken und darüber hinaus eine besinnliche Adventszeit!
Weitere Weihnachtsbäckerei!
Es lohnt sich einen Blick auf diese Produkte zu werfen:
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Необходими продукти за 40 бр. (около 3 тави):
За масленото тесто:
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200 г
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пудра захар
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1 пакетче
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ванилова захар
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400 г
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пресято брашно
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125 г
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смлени лешници
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1 щипка
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сол
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200 г
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студено масло
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2 бр.
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яйца
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За слепване & декор:
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200 г
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желе или конфитюр (най добре червено желе от червено френско грозде, малини, вишна)
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125 г
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пудра захар за поръсване
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Начин на приготвяне:
Сложете в голяма купа брашното, пудрата захар, смлените лешници, ваниловата захар, солта и разбъркайте.
Добавете към сместа нарязаното на малки парченца студено масло, яйцата и омесете за около 5 минути, до получаването на гладко тесто.
Увийте тестото с прозрачно фолио и го сложете в хладилника за около 60 минути.
След това върху леко набрашнена работна повърхност или между две прозрачни фолиа разточете тестото (с дебелина около 3-4 милиметра).
По ваше желание изрежете с различни формички равен брой сладки - цели за долната част и с дупка за горната (ако са различни форми, винаги по две от всяка форма).
Подредете изрязаните сладки в тава покрита с хартия за печене.
Ако при изрязването тестото се e стоплило (отпуснало), го сложете в хладилника за 30 минути.
Печете в предварително загряна на 180 °C фурна, горен- долен реотан (с вентилатор:160 °C) за около 8-10 минути, до порозовяване на краищата (внимавайте да не прегорят).
Извадете и оставете да се охладят за кратко.
През това време изсипете сладкото в малка тенджера и го загрейте за кратко.
Върху решетка наредете сладките с дупка (горната част на сладките) и ги поръсете обилно с пудра захар.
След това намажете равномерно долните половинки, (без дупка) сладки със затопленото сладко - около 3 мм от ръба остава не намазан, за да не излиза сладкото навън.
Поставете, върху намазаната със сладко цяла сладка, поръсената с пудра захар сладка с дупка и леко натиснете, за да се слепят.
Наредете ги върху решетка и оставете да се охладят за около 10 минути.
Съхранявайте ги в добре затворени метални кутии за сладки, между всеки ред сладки, изрежете като подложка хартия за печене.
Оставете сладките да престоят поне за един ден в кутия за сладки, защото така стават още по вкусни.
Да ви е сладко!
Добавете към сместа нарязаното на малки парченца студено масло, яйцата и омесете за около 5 минути, до получаването на гладко тесто.
Увийте тестото с прозрачно фолио и го сложете в хладилника за около 60 минути.
След това върху леко набрашнена работна повърхност или между две прозрачни фолиа разточете тестото (с дебелина около 3-4 милиметра).
По ваше желание изрежете с различни формички равен брой сладки - цели за долната част и с дупка за горната (ако са различни форми, винаги по две от всяка форма).
Подредете изрязаните сладки в тава покрита с хартия за печене.
Ако при изрязването тестото се e стоплило (отпуснало), го сложете в хладилника за 30 минути.
Печете в предварително загряна на 180 °C фурна, горен- долен реотан (с вентилатор:160 °C) за около 8-10 минути, до порозовяване на краищата (внимавайте да не прегорят).
Извадете и оставете да се охладят за кратко.
През това време изсипете сладкото в малка тенджера и го загрейте за кратко.
Върху решетка наредете сладките с дупка (горната част на сладките) и ги поръсете обилно с пудра захар.
След това намажете равномерно долните половинки, (без дупка) сладки със затопленото сладко - около 3 мм от ръба остава не намазан, за да не излиза сладкото навън.
Поставете, върху намазаната със сладко цяла сладка, поръсената с пудра захар сладка с дупка и леко натиснете, за да се слепят.
Наредете ги върху решетка и оставете да се охладят за около 10 минути.
Съхранявайте ги в добре затворени метални кутии за сладки, между всеки ред сладки, изрежете като подложка хартия за печене.
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Да ви е сладко!
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Geri