Ein Stück davon und der Tag ist gerettet!
Превъзходен, ароматен и невероятно вкусен!
Превъзходен, ароматен и невероятно вкусен!
Zutaten für eine Springform (24 cm Ø):
450 g
|
Dinkelmehl, Typ 630 oder Weißmehl, Typ 405
|
1 TL
|
Backpulver
|
¼ TL
|
Zimt
|
¼ TL
|
Muskatnuss
|
1 Prise
|
Nelken
|
1 Prise
|
Salz
|
210 g
|
Butter oder Margarine
|
210 g
|
Zucker
|
4 Stck.
|
Eier
|
75 g
|
gemahlene Mandeln
|
1 Packung
|
Vanillezucker
|
2 EL
|
geriebene Orangenschale
|
90 ml
|
gepresster Orangensaft
|
30 ml
|
Brandy (oder Cognac)
|
100 ml
|
ungesüßte Kondensmilch oder Milch
|
zum Bestreuen
|
Puderzucker
|
Zubereitung:
Das Mehl mit dem Backpulver eine große Schüssel sieben, die restlichen Gewürzen dazugeben und beiseite stellen.
In einer anderen Schüssel die Butter zusammen mit dem Zucker 5 Minuten schlagen,
bis eine cremige und homogene Masse entsteht.Die Eier nach und nach hinzufügen und weiter rühren.
Dann die geriebene Orangenschale, Vanillezucker, Brandy und Orangensaft hinzufügen.
Rühren, bis alle Zutaten gut vermengt sind.
Zum Schluss das gesiebte Mehl mit den Gewürzen und die gemahlenen Mandeln dazugeben.
Rasch mit einem Löffel umrühren, bis die trockenen Produkte aufgenommen sind.
Es soll ein fester Teig entstehen, der jetzt noch mit der ungesüßten Kondens- oder Milch verdünnt wird.
Den fertigen Teig in eine, mit Backpapier ausgelegte oder eingefettete und bemehlte, Springform geben.
Jetzt noch die Münze in den Teig drücken und dann die Oberfläche glattstreichen, damit man nicht sieht wo sich die Münze befindet!
Im vorgeheizten Backofen bei 180 ° C Ober- und Unterhitze für ca. 40 - 50 Minuten backen (Stäbchenprobe!).
Den fertig gebackenen Kuchen 10 - 15 Minuten in der Form abkühlen lassen, danach vorsichtig aus der Form nehmen und auf einem Rost vollständig abgekühlen lassen.
Auf die Vasilopita wird die Jahreszahl des kommenden Jahres geschrieben. Entweder vor dem Backen in den Teig ritzen oder nach dem Backen mit Hilfe einer Schablone und Puderzucker aufstäuben.
Viel Spaß beim Nachbacken und lasst es euch schmecken!
Weitere Rezepte für eine Vasilopita gibt es hier:
Es lohnt sich einen Blick auf diese Produkte zu werfen:
Wenn Euch das Rezept gefallen hat, würde ich mich auf euren Kommentar und einen Like auf meiner Facebook-Seite freuen.
Необходими продукти за форма с подвижни стени (24 cm Ø):
450 г
|
лимец, тип 630 или бяло брашно
|
1 ч. л.
|
бакпулвер
|
¼ ч. л.
|
канела
|
¼ ч. л.
|
индийско орехче
|
1 щипка
|
карамфил
|
1 щипка
|
сол
|
210 г
|
масло или маргарин
|
210 г
|
захар
|
4 бр.
|
яйца
|
75 г
|
ситно смлени бадеми
|
1 пакетче
|
ванилия
|
2 с. л.
|
настъргана кора от портокал
|
90 мл
|
изцеден сок от портокал
|
30 мл
|
бренди (или коняк)
|
100 мл
|
неподсладено кондензирано мляко или прясно мляко
|
за поръсване
|
пудра захар
|
Начин на приготвяне:
В голяма купа пресейте брашното с бакпулвера и останалите подправки и оставете на страни.
В друга купа разбийте маслото и захарта за коло 5 минути, до получаване на пухкав и хомогенен крем.
Добавете постепенно яйцата, като продължавате да разбърквате с миксера.
След това прибавете настърганата портокалова кора, ванилията, брендито и портокаловия сок.
Разбъркайте до хомогенност.
Накрая добавете пресятото брашно с подправките и смлените бадеми.
Разбъркайте бързо със лъжица, до усвояване на сухите продукти.
Получава се гъсто тесто, което се разрежда с неподсладеното кондензирано или прясно мляко.
Изсипете полученото тесто в предварително подготвената форма за печене – покрита с хартия за печене или намазана с мазнина и поръсена с брашно.
Не забравяйте да пъхнете и паричката в тестото, след което да загладите повърхността му, така че да не личи къде е монетата!
Печете в предварително загряна на 180˚С фурна, горен и долен реотан за около 40 - 50 минути (Направете проба с клечка!).
Оставете изпечения сладкиш за 10 - 15 минути във формата, след това го извадете внимателно от формата и го оставете върху решетка, докато изстине напълно.
Обикновено върху Василопитата се изписва идващата година с пудра захар.
Да ви е сладко и весело посрещане на Новата година!
В друга купа разбийте маслото и захарта за коло 5 минути, до получаване на пухкав и хомогенен крем.
Добавете постепенно яйцата, като продължавате да разбърквате с миксера.
След това прибавете настърганата портокалова кора, ванилията, брендито и портокаловия сок.
Разбъркайте до хомогенност.
Накрая добавете пресятото брашно с подправките и смлените бадеми.
Разбъркайте бързо със лъжица, до усвояване на сухите продукти.
Получава се гъсто тесто, което се разрежда с неподсладеното кондензирано или прясно мляко.
Изсипете полученото тесто в предварително подготвената форма за печене – покрита с хартия за печене или намазана с мазнина и поръсена с брашно.
Не забравяйте да пъхнете и паричката в тестото, след което да загладите повърхността му, така че да не личи къде е монетата!
Печете в предварително загряна на 180˚С фурна, горен и долен реотан за около 40 - 50 минути (Направете проба с клечка!).
Оставете изпечения сладкиш за 10 - 15 минути във формата, след това го извадете внимателно от формата и го оставете върху решетка, докато изстине напълно.
Обикновено върху Василопитата се изписва идващата година с пудра захар.
Да ви е сладко и весело посрещане на Новата година!
Още вкусни рецепти за Василопита, вижте тук:
Ако Ви е харесало това кулинарно предложение, натиснете бутона „Like” на страничката ми във Facebook, за което предварително ви благодаря!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen
Über deinen Kommentar würde ich mich freuen
Geri