Sonntag, 1. Januar 2023

Vegane Asia-Nudeln in Erdnusssoße und Gemüse - Постни азиатски спагети (нудел) във фъстъчен сос и зеленчуци

Vegane Asia-Nudeln in Erdnusssoße und Gemüse

Постни азиатски спагети (нудел) във фъстъчен сос и зеленчуци

Wenn es schnell, einfach und richtig lecker sein soll!
Бързо, лесно, вкусно и любимо ястие за всеки ден!

 

Zutaten:
125 g Asiatische Nudeln (zum Beispiel Mie-Nudeln)
20 g Sesamsaat
1 Stück Chilischote (nach Wunsch)
3 bunte Paprikaschoten oder nach eueren Wahl Gemüse (z B Zuckerschoten , Champignon usw)
3 mittlere Karotten
ein paar Stängel Frühlingszwiebeln
1 EL Sesamöl
Für die Erdnussoße:
200 ml Wasser
50 ml Sojasoße
50 g Peanut Creme
1 TL Speisestärke
1 TL Ahorn- oder Granatapfelsirup
zum Abschmecken
Salz, Pfeffer, Knoblauchpulver

Zubereitung:

Die Mie-Nudeln mit kochendem Wasser übergießen und etwa 5 - 10 Minuten quellen lassen.
Anschließend abgießen und beiseite stellen.
In der Zwischenzeit die Sesamsaat in einer Pfanne ohne Fett bei mittlerer Hitze goldgelb anrösten, dabei die Pfanne bewegen damit sie nicht anbrennen, danach auskühlen lassen.
Alle Zutaten für die Soße in eine Schüssel vermengen und auf die Seite stellen.
Den weißen und grünen Teil der Frühlingszwiebeln getrennt voneinander in feine Ringe schneiden und das Grün separat aufbewahren.
Die Paprikaschoten halbieren, entkernen und dann längs in dünne Streifen schneiden.
Die Möhre schälen und in feine Stifte oder dünne Scheiben schneiden. Die Zuckerschoten waschen und putzen.
Das Sesamöl in einer großen Pfannen erwärmen..
Die weißen Frühlingszwiebelringe und klein geschnittene Chilischote ca. 1 Minute andünsten.
Nun Möhren und Paprika hinzufügen und weitere ca. 5 Min. anbraten.
Dann die Nudeln untermengen und kurz mitbraten. (Wer die Nudeln knuspriger mag, kann sie gerne etwas länger anbraten).
Anschließend die Erdnussoße hineingießen und kurz köcheln lassen, damit sie sämig wird.
Alles gut miteinander vermengen und mit Salz, Pfeffer und Knoblauchpulver abschmecken.
Mit den restlichen grünen Frühlingszwiebelringen und geröstetem Sesam bestreuen und servieren.
Das Geniale an diesem Gericht ist, dass du das Gemüse nach deinem Geschmack verwenden und kombinieren kannst, das dir am Besten schmeckt oder was du gerade da hast. Es gibt hier kein richtig und falsch.
Guten Appetit!

Wenn Euch das Rezept gefallen hat und ihr mehr sehen wollt, würde ich mich auf euren Kommentar und einen Like auf meiner Facebook-Seite, Instagram oder Pinterest freuen.



 

Необходими продукти:
125 г азиатски спагети (нудълс) – Ramen, Mie или др.
20 г сусамови семена
1 бр чили или люта чушка (по желание)
3 цветни чушки или зеленчуци по ваш избор (напр. снежен грах, печурки и др.)
3 средни моркова
няколко стръка пресен лук
1 с л сусамово олио олио зехтин
За фъстъчения сос:
200 мл вода
50 мл соев сос
50 г фъстъчен крем
1 ч л царевично нишесте
1 ч л кленов сироп или сироп от нар
На вкус: сол, черен пипер и чесън на прах

Начин на приготвяне:

Залейте азиатските спагети с вряла вода и ги оставете да набъбнат за около 5 - 10 минути.
Или ги сварете според указанието на опаковката, след това ги отцедете и ги оставете настрани.
През това време запечете сусамовите семена в тиган без мазнина на средно силен огън до златисто, като мърдате тигана, за да не прегорят семената и ги оставете да изстинат.
За соса смесете в купа всички съставки и разбъркайте добре.
Нарежете пресния лук на фини кръгчета поотделно (бялата и зелената част).
Разполовете чушките, почистете ги от семките и ги нарежете по дължина на тънки ивици.
Обелете морковите и ги нарежете на фини пръчици или тънки колелца. Измийте и нарежете снежния или захарния грах.
Загрейте сусамовото олио в дълбок тиган.
Запържете бялата част на пресния лук и ситно нарязаното чили или лютата чушка за около 1 минута.
После добавете морковите и чушките и запържете за още 5 минути.
Добавете отцедените спагети и задушете за кратко. (Ако обичате спагетите да са по-хрупкави, може да ги запържите за малко повече).
След това прибавете фъстъчения сос,разбъркайте и оставете да кипне за кратко, за да се сгъсти и получи кремообразна консистенция.
Разбъркайте и подправете със сол, черен пипер и чесън на прах.
Поръсете ястието с нарязаните кръгчета зелен лук, запечените сусамови семена и поднесете.
Хубавото на това ястие е, че може да използвате и комбинирате каквито зеленчуци ви харесват най-много или каквито имате под ръка. Тук няма правилно и грешно! Опитайте ще ви станат любими!
Добър апетит!

 

 


Ако Ви е харесало това кулинарно предложение, натиснете бутона „Like” на страничката ми във Facebook, Instagram или Pinterest за което предварително ви благодаря!


 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

Über deinen Kommentar würde ich mich freuen
Geri