Бриош погача със сирене на фурна
Zutaten für 1 Brioche ca. 28 - 30 cm Ø:
200 ml lauwarme Milch
2 Eier (Gr. M), davon 1 Eigelb zum Bestreichen
80 g saure Sahne bei Raumtemperatur
2 EL (20 g) Öl
1 TL Zucker
1 TL Salz
20 g frische Hefe oder 7 g Trockenhefe
550
g gesiebtes Weißmehl, Typ 405
50 g zerschmolzene Butter zum Bestreichen
1 runden Ofenkäse in der Holzschachtel
1 Eigelb und etwas Milch und Öl zum Bestreichen
Nach Wunsch Samen (z. B. einige
Sesamsamen)
Zubereitung:
Das Mehl in eine große Schüssel sieben.
Nun die lauwarme Milch in eine andere tiefe Schüssel gießen, frische
Hefe zerbröseln und den Zucker hinzufügen.
Die Mischung verrühren, mit 1 EL gesiebtem Mehl bestreuen und für etwa 10-15 Minuten an einem warmen Ort ruhen lassen, bis die Hefe aktiviert ist (aufgeschäumt).
In
die Mehlschüssel Eier, Öl, Sauerrahm, Salz und die aktivierte Hefe geben.
Das Ganze jetzt mischen und kneten, bis ein sehr glatter und geschmeidiger Hefeteig entstanden ist und sich der Teig von den Wänden
der Schüssel zu trennen beginnt.
Den Teig zu einer Kugel formen, leicht mit Öl einfetten, damit er nicht austrocknet und mit Frischhaltefolie oder einem sauberen Handtuch abdecken.
Ca. 1 Stunde gehen lassen,
bis sich das Volumen verdoppelt hat.
Den Hefeteig (950 g) in 13 gleichmäßige Portionen aufteilen und diese jeweils zu Kugeln (jede Kugel 73 g) formen.
Eine runde Backform mit ca. 28 - 30 cm Ø mit
Backpapier auslegen.
Den Backkäse aus der Schachtel nehmen und die leere Holzschachtel mit Aluminiumfolie bedecken.
Die bedeckte Holzschachtel in die Mitte des Kreises stellen.
Jeweils mittig, oben und unten sowie links und rechts, den Teig von der Schachtel bis zum Teigrand einschneiden.
Die Teigränder nach innen in die Schachtelränder klappen und damit einwickeln.
Die eingewickelte Teigholzschachtel in die Mitte der Backform legen und sechs Teigkugeln kreisförmig, gleichmäßig außenrum legen.
Jede der anderen 6 restlichen Teigkugeln zu einem dünnen Rechteck ausrollen.
⅓ des Rechtecks der Länge nach mit einem Messer oder einer Teigschneiderolle in dünne Streifen schneiden (siehe Foto).
Die Rechtecke mit geschmolzener Butter einfetten.
Von der ungeschnittenen Seite aus zur geschnittenen Seite hin aufrollen.
Jede geformte Rolle jeweils um die Außenseite der bereits ausgelegten Teigkugeln legen (siehe Foto).
Den Brioche-Kranz mit dem verquirlen Eigelb, ein paar Tropfen Öl und ein paar Tropfen Milch gleichmäßig einpinseln.
Nach Wahl mit Samen bestreuen.
Den Backofen auf 200 ° C vorheizen und ca. 10 Minuten backen.
Danach den Backofen auf 180 ° C reduzieren und weitere 30 - 40 Minuten backen.
Vorsichtig die Käseverpackung von der Brioche entnehmen, die Folie entfernen, nun den Käse wieder in die Holzverpackung legen und nach Packungsanweisung im Backofen ausbacken.
Den Brioche-Kranz während dieser Zeit auf einem Rost abkühlen lassen.
Den gebackenen Käse in die Mitte des Brioche-Kranzes setzen und servieren.
Jetzt kann man die Brotkugeln wunderbar abreißen und in den geschmolzenen Ofenkäse dippen.
Lasst es euch schmecken!
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Необходими продукти за тава
с 28 - 30 см Ø:
200 мл хладко прясно
мляко
2 яйца, единия жълтък се отделя за
намазване
80 г заквасена сметана, на стайна
температура
2 с. л. (20 г) олио
1 ч. л. захар
1 ч.
л. сол
20 г прясна мая или 7 г суха мая
550 г пресято
бяло брашно, тип 405
50 г разтопено масло
за намазване
1 кръгло сирене за печене
1
жълтък (отделения жълтък) с няколко капки
прясно мляко и олио за намазване
по желание
семена за поръсване (напр. малко сусам)
Начин на приготвяне:
В голяма купа пресейте брашното.
Сипете
хладкото мляко в дълбока купа, надробете
прясната мая и прибавите захарта.
Разбъркайте
сместа, посипете с 1 с. л. от пресятото брашно
и оставете на топло място за около 10 – 15 минути,
докато се активира (шупне) маята.
В купата
с брашното добавете яйцата, олиото, заквасената
сметана, солта и шупналата мая.
Разбъркайте
и замесете меко и гладко тесто, докато
тестото започне да се отделя от стените
на купата.
Оформете тестото на топка,
намажете го леко с олио за да не изсъхва.
Покрийте
го с фолио за свежо съхранение или чиста
кърпа и оставете да втаса за около 1 час,
докато удвои обема си.
Разделете втасалото
тесто (950 г) на 13 еднакви части и ги оформете
на топчета (всяко топче около 73 г).
Покрийте
тавичка с Ø 28 - 30 см. с хартия за печене.
Извадете
сиренето от дървената опаковка и облечете
опаковката с алуминиево фолио.
Разточете
едно от топчетата тесто на тънък кръг.
Поставете
опаковката в средата на кръга, направете
четири разреза от вън навътре, до ръба
на опаковката.
Започнете да обличате
опаковката с тесто, първо едната четвъртина
тесто се завива около опаковката, после
втората, третата и последната (вижте на
снимката).
Поставете облечената опаковка
с тесто в средата на тавата и наредете
около нея шест топчета тесто.
Разточете
всяко от останалите 6 топчета на тънък
правоъгълник, ⅓ от правоъгълника нарежете с руло за
тесто или с нож на тънки ленти (вижте на
снимката).
Намажете правоъгълниците
с разтопено масло и ги навийте на руло
от не нарязаната страна към нарязаната
страна.
Поставете всяко оформено руло
около външната страна на всяко топче
(вижте на снимката).
Намажете питата с
разбития жълтък с няколко капки олио
и няколко капки прясно мляко.
Поръсете
по желание със семена по избор.
Загрейте
фурната на 200°С и печете за около 10 минути.
След
това намалете фурната на 180°С и печете още
30 - 40 минути.
Извадете от питата внимателно
опаковката на сиренето, махнете фолиото,
сложете сиренето отново в дървената
опаковка и печете според указанието
на опаковката.
През това време оставете
питата да се охлади върху решетка.
Сложете
изпеченото сирене в средата на питата
и поднесете.
Да ви е сладко!
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Geri