Nicht alltäglich - aber schmackhaft!
Разкошна рецепта, само за ценители!
Разкошна рецепта, само за ценители!
Zutaten:
1 Stck.
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Lammkopf (vom Metzger halbieren lassen)
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3 Stck.
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Lorbeerblätter
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10 Körner
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schwarzen Pfeffer
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5 - 6 Stck.
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Wachholderbeeren
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1 TL
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Salz
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3 - 4 EL oder 50 g
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Öl oder Butter
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1 Stck.
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Zwiebel, kleingeschnitten
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1 Stange
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Sellerie, kleingeschnitten
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2 Stck.
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Karotten, kleingeschnitten
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3 - 4 Stck.
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Knoblauchzehen, kleingeschnitten
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60 g
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Reis oder Suppennudeln
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zur Verdickung:
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1 geh. EL oder 15 g
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Mehl - nach Wunsch
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150 g
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Joghurt
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1 - 2 EL
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Zitronensaft oder Weinessig
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1 Stck.
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Ei (entweder Eigelb oder ganzes Ei)
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nach Wunsch
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Salz, Pfeffer, scharfes Paprikapulver, Minze, Bohnenkraut, Petersilie
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Zubereitung:
Den Lammkopfhälften unter fließendem, kalten Wasser gut abspülen und in einen passenden Topf geben und mit Wasser füllen, so dass der Lammkopf
bedeckt ist.
Einmal aufkochen lassen und das Wasser abschütten, damit die Suppe nicht trüb und der Schaum entfernt wird.
Wieder mit kaltem Wasser auffüllen und aufkochen lassen.
Die Temperatur auf mittlere Hitze stellen und die Suppe salzen, die Lorbeerblätter, schwarzen Pfeffer und Wachholderbeeren dazugeben und ca. 1 ½ Stunden köchelnlassen, bis sich das Fleisch löst.
Alternativ kann man den Lammkopf im Schnellkochtopf in ca. 30 - 40 Minuten (je nach Alter des Lamms) kochen.
Den Kopf aus der Suppe nehmen, zur Seite stellen und abkühlen lassen.
Die Suppe absieben.
Das Fleisch und das Hirn aus dem Kopf lösen und kleinschneiden. Die Zunge enthäuten und in Stücke schneiden.
Öl oder Butter in einem tiefen Topf erhitzen und das geschnittene Gemüse darin andünsten. Das geschnitten Fleisch leicht mit anbraten und mit der gesiebten Brühe aufgießen (falls nötig noch zusätzlich Wasser dazugeben).
Mit Salz und Pfeffer abschmecken, den Reis dazugeben und 20 - 30 Minuten auf kleiner Hitze köcheln lassen, bis der Reis weich ist.
Wenn kein Reis, sondern Nudeln in die Suppe kommen, die Suppe ca. 20 Minuten köcheln lassen und danach die Nudeln nach Anleitung fertig kochen.
Vorbereitung der Verdickung:
In einem kleinen Topf Mehl in Joghurt mit einem Schneebesen verrühren (nicht zu viel Mehl nehmen - es nimmt sonst Geschmack von der Suppe)
Das Eigelb bzw. ein ganzes Ei mit dem Zitronensaft oder Essig dazugeben und nochmal verrühren.
Die Mischung erwärmen und nach und nach einen Schöpfer von der heissen Suppe unter Rühren ständigem Rühren dazugeben. Wiederholen, bis der Topf voll ist.
Die Mischung in die Suppe einrühren und nochmal 3 - 4 Minuten köcheln lassen.
Nach Wunsch noch Minze, Bohnenkraut, Petersilie, etc. dazugeben.
Zum Servieren mit scharfen Paprika oder Croutons bestreuen oder eine Scheibe Brot dazureichen.
Lasst es euch schmecken!
Einmal aufkochen lassen und das Wasser abschütten, damit die Suppe nicht trüb und der Schaum entfernt wird.
Wieder mit kaltem Wasser auffüllen und aufkochen lassen.
Die Temperatur auf mittlere Hitze stellen und die Suppe salzen, die Lorbeerblätter, schwarzen Pfeffer und Wachholderbeeren dazugeben und ca. 1 ½ Stunden köchelnlassen, bis sich das Fleisch löst.
Alternativ kann man den Lammkopf im Schnellkochtopf in ca. 30 - 40 Minuten (je nach Alter des Lamms) kochen.
Den Kopf aus der Suppe nehmen, zur Seite stellen und abkühlen lassen.
Die Suppe absieben.
Das Fleisch und das Hirn aus dem Kopf lösen und kleinschneiden. Die Zunge enthäuten und in Stücke schneiden.
Öl oder Butter in einem tiefen Topf erhitzen und das geschnittene Gemüse darin andünsten. Das geschnitten Fleisch leicht mit anbraten und mit der gesiebten Brühe aufgießen (falls nötig noch zusätzlich Wasser dazugeben).
Mit Salz und Pfeffer abschmecken, den Reis dazugeben und 20 - 30 Minuten auf kleiner Hitze köcheln lassen, bis der Reis weich ist.
Wenn kein Reis, sondern Nudeln in die Suppe kommen, die Suppe ca. 20 Minuten köcheln lassen und danach die Nudeln nach Anleitung fertig kochen.
Vorbereitung der Verdickung:
In einem kleinen Topf Mehl in Joghurt mit einem Schneebesen verrühren (nicht zu viel Mehl nehmen - es nimmt sonst Geschmack von der Suppe)
Das Eigelb bzw. ein ganzes Ei mit dem Zitronensaft oder Essig dazugeben und nochmal verrühren.
Die Mischung erwärmen und nach und nach einen Schöpfer von der heissen Suppe unter Rühren ständigem Rühren dazugeben. Wiederholen, bis der Topf voll ist.
Die Mischung in die Suppe einrühren und nochmal 3 - 4 Minuten köcheln lassen.
Nach Wunsch noch Minze, Bohnenkraut, Petersilie, etc. dazugeben.
Zum Servieren mit scharfen Paprika oder Croutons bestreuen oder eine Scheibe Brot dazureichen.
Lasst es euch schmecken!
Es lohnt sich einen Blick auf diese Produkte zu werfen:
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Необходими продукти:
1 бр.
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агнешка главичка
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3 бр.
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дафинови листа
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10 зърна
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чер пипер
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5 - 6 зърна
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бахар
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1 ч. л.
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сол
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3 - 4 с. л. или 50 г
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олио или масло
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1 глава
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кромид лук, нарязан на ситно
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1 стрък
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целина, нарязана на малки парчета
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2 бр.
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моркови, нарязани на ситно
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3 - 4 скилидки
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чесън, нарязани на ситно
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60 г
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ориз или фиде
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За застройката:
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1 с. л. с връх (15 г)
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брашно, по желание
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150 г
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кисело мляко
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1 - 2 с. л.
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лимонов сок или оцет
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1 бр.
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жълтък или цяло яйце
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на вкус
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сол, чер пипер, лют червен пипер, джоджен, девисил, магданоз
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Начин на приготвяне:
Измийте агнешката главичка под течаща студена вода и я поставете в голяма тенджера (ако е купувате от месарницата,
кажете да ви е разрежат наполовина, това ще ви помогне при обезкостяването!).
Залейте главичката с около 2 л студена вода за да се покрие, варете на умерен огън.
Като заври изхвърлете водата (така ще отстраните получената пяна и супата няма да е мътна!).
Залейте е отново със студена вода и е оставете да заври.
След това посолете, намалете котлона, сложете дафиновите листа, черния пипер,бахара и оставете да къкри на слаб огън за около час и половина, докато месото започне да се отделя от костите.
Ако варите супата в тенджера под налягане се сварява по бързо, за около 30 -40 минути (зависи от възрастта на агнето.
Извадете сварената главичка, оставете да изстине настрани и прецедете бульона.
Обезкостете сварената глава, нарежете или накъсайте месото, мозъкът и обеленият език нарежете на дребно.
Загрейте мазнината в дълбока тенджера и задушете за кратко нарязаните зеленчуци.
Добавете нарязаното месо, запържете леко, залейте с прецедения бульон, ако трябва долейте вода и оставете да заври, ако е необходимо овкусете със сол и смлян черен пипер на вкус.
След това прибавете оризът, варете на слаб огън за около 20 - 30 минути, до сваряването на ориза.
Ако слагате фиде, супата се оставя да поври за около 20 минути и тогава се пуска фидето за около 5 минути.
Подгответе застройката:
В малка тенджерка, разбиете с телена бъркалка брашното и киселото мляко (така брашното не става на бучки, не прекалявайте с брашното, защото отнема от вкуса на супата!), след това добавете жълтъка или яйцето с лимоновия сок или оцета и разбъркайте отново.
Темперирайте (сложете тенджерката на котлона с помощта на черпак, при постоянно бъркане сипвайте на тънка струйка от горещия бульон, докато се напълни тенджерката, отстранете от котлона и при непрекъснато бъркане изсипете към супата!) застройката с бульона на супата и върнете всичко към супата.
Оставете да заври за още 3-4 минути, добавете стрития сух или нарязан на ситно пресен джоджен и поднесете. Пожелание поръсете със щипка лют червен пипер, люта чушка, хлебни крутони или хляб.
Да ви е сладко!
Залейте главичката с около 2 л студена вода за да се покрие, варете на умерен огън.
Като заври изхвърлете водата (така ще отстраните получената пяна и супата няма да е мътна!).
Залейте е отново със студена вода и е оставете да заври.
След това посолете, намалете котлона, сложете дафиновите листа, черния пипер,бахара и оставете да къкри на слаб огън за около час и половина, докато месото започне да се отделя от костите.
Ако варите супата в тенджера под налягане се сварява по бързо, за около 30 -40 минути (зависи от възрастта на агнето.
Извадете сварената главичка, оставете да изстине настрани и прецедете бульона.
Обезкостете сварената глава, нарежете или накъсайте месото, мозъкът и обеленият език нарежете на дребно.
Загрейте мазнината в дълбока тенджера и задушете за кратко нарязаните зеленчуци.
Добавете нарязаното месо, запържете леко, залейте с прецедения бульон, ако трябва долейте вода и оставете да заври, ако е необходимо овкусете със сол и смлян черен пипер на вкус.
След това прибавете оризът, варете на слаб огън за около 20 - 30 минути, до сваряването на ориза.
Ако слагате фиде, супата се оставя да поври за около 20 минути и тогава се пуска фидето за около 5 минути.
Подгответе застройката:
В малка тенджерка, разбиете с телена бъркалка брашното и киселото мляко (така брашното не става на бучки, не прекалявайте с брашното, защото отнема от вкуса на супата!), след това добавете жълтъка или яйцето с лимоновия сок или оцета и разбъркайте отново.
Темперирайте (сложете тенджерката на котлона с помощта на черпак, при постоянно бъркане сипвайте на тънка струйка от горещия бульон, докато се напълни тенджерката, отстранете от котлона и при непрекъснато бъркане изсипете към супата!) застройката с бульона на супата и върнете всичко към супата.
Оставете да заври за още 3-4 минути, добавете стрития сух или нарязан на ситно пресен джоджен и поднесете. Пожелание поръсете със щипка лют червен пипер, люта чушка, хлебни крутони или хляб.
Да ви е сладко!
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Geri