Dienstag, 11. Juli 2017

Orangen-Rhabarber-Griesskuchen - Портокалов кекс с ревен

Orangen-Rhabarber-Griesskuchen
Портокалов кекс с ревен


Das ist der absolute Renner unter den Rahbarberkuchen!
Истински шедьовър на сладкарското изкуство!





Zutaten für eine Springform Ø (ca. 20-22 cm):

185 g
Butter + etwas für die Form
1 EL
fein abgeriebene Schale von 1 Bio-Orange
150 g
Zucker
3 Stck.
Eier
150 g
Mehl
1 TL
Backpulver
80 g
feiner Grieß
60 g
Buttermilch
200 g
geputzte Rhabarberstangen
1 EL
brauner Zucker
Zum Bestäuben
Puderzucker
Für den Orangen-Rhabarber-Sirup
Rezept hier

Zubereitung:

Den Backofen auf 180 °С Ober-/Unterhitze vorheizen.
Die Springform mit Backpapier auslegen und die Ränder ausbuttern.
Den Rhabarber putzen und in 3 cm lange, schräge Stücke schneiden.
Butter, Orangenschale und den Zucker mit dem Mixer in einer Schüssel schaumig aufschlagen.
Die Eier nach und nach zugeben.
Mehl und Backpulver in die Schüssel sieben.
Grieß und Buttermilch zufügen und verrühren.
Den Teig in die Form füllen und mit den Rhabarberstücken belegen. Mit braunen Zucker bestreuen.
Den Kuchen nun ca. 50 Minuten im Ofen backen (Stäbchenprobe!).
Aus dem Ofen nehmen und in der Form 5 Minuten abkühlen lassen. Dann herausnehmen und auf einem Kuchengitter vollständig auskühlen lassen.
In der Zwischenzeit nach Wunsch den Orangen-Rhabarber-Sirup vorbereiten (das Rezept findet ihr hier).
Den Kuchen auf einem Teller anrichten und mit Puderzucker bestäuben und den Sirup dazureichen.
Viel Spaß beim Nachbacken!

Das Rezept stammt aus diesem tollen Buch.

Es lohnt sich einen Blick auf diese Produkte zu werfen:



Wenn Euch das Rezept gefallen hat, würde ich mich auf euren Kommentar und einen Like auf meiner Facebook-Seite freuen.



 


Необходими продукти за форма с Ø 20-22 см:

185 г
масло + малко за формата
1 с. л.
ситно настъргана кора на 1 био портокал
150 г
захар
3 бр.
яйца
150 г
пресято брашно
1 ч. л.
бакпулвер
80 г
фин грис
60 г
мътеница (айрян)
200 г
почистен ревен
1 с. л.
кафява захар
за поръсване
пудра захар
за портокаловия-ревен сироп
рецепта тук

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 ° С горен / долен реотан.
Покрийте формата с пергаментова хартия и намажете стените на формата с масло.
Почистете ревена и го нарежете на парчета с дължина около 3 см.
Разбийте с миксер маслото, настърганата портокалова кора и захарта, до пухкава маса.
Добавете постепенно яйцата, като продължавате да разбърквате.
Пресейте брашното и бакпулвера и ги добавете към сместа, като разбърквате със силиконова шпатула или лъжица.
Добавете гриса, мътеницата и разбъркайте отново със шпатула.
Изсипете тесто във формата за печене, а върху тестото разпределете ревена.
Поръсете с кафявата захар и печете за около 50 минути (проба с дървено шишче!).
Извадете кекса от фурната и го оставете да се охлади във формата за около 5 минути.
След това го обърнете върху решетка и оставете да изстине напълно.
През това време, ако желаете може да си приготвите сиропа (рецептата може да намерите тук).
Поръсете кекса с пудра захар и сервирайте със сиропа по желание.
Да ви е сладко!


 Ако Ви е харесало това кулинарно предложение, натиснете бутона „Like” на страничката ми във Facebook, за което предварително ви благодаря!







2 Kommentare:

  1. Гери,
    прекрасно изглежда сладкиша.Все още не съм използвала ревен, тук не продават за съжаление.Но има семена за неговото засяване и догодина мисля да си засея в нашата градина.Но не знам освен за сладкиши за друго за какво мога да го използвам.
    Поздрави и весело и прохладно лято !

    AntwortenLöschen
  2. Ели,
    няма да сбъркаш изобщо, ако си го засееш в градината, така всяка година можеш да се радваш на този прекрасен зеленчук (Климата в България е благоприятен за ревен)!
    Тука в Германия е любим като сладкиш на всички, но по принцип може да се използва и за основни ястия и предястия, но понеже има кисел вкус се комбинира перфектно за сладки изкушения напр. крем, сладолед, сос, мармалад и т.н., въпреки че е зеленчук!
    Приятен ден и много слънчеви усмивки

    AntwortenLöschen

Über deinen Kommentar würde ich mich freuen
Geri