Sonntag, 14. Juni 2015

Rahmspinat mit Ei im Nudelnest - Гнезда от спагети с яйца и спанак

Rahmspinat mit Ei im Nudelnest
Гнезда от спагети с яйца и спанак

Total lecker - optisches Highlight
Ефектно и неустоимо вкусно



Zutaten für 6 Portionen:

Für den Rahmspinat:
500 g
Blattspinat
2
Schalotten
1
Knoblauchzehe
50 g
Butter
1 EL
Mehl
50 ml
trockenen Weißwein
100 ml
Geflügelbrühe
150 g
Sahne
zum Abschmecken
Salz, Pfeffer, Muskatnuss
50 g
Butter
Für die Nudeln mit Ei:
250 g
Spaghetti (Tagliatelle)
8
Eier
50 g
Butter (zum Einfetten der Form)

Zubereitung:
Zunächst Schalotten und Knoblauchzehe schälen, in feine Würfel schneiden und in der zerlassenen Butter glasig andünsten, mit Mehl bestäuben und 1 Minute mitdünsten lassen.
Mit dem Wein ablöschen, Brühe und Sahne hinzufügen, würzen und bei milder Hitze ca. 10 Minuten sanft köcheln lassen.
Blattspinat in kochendem Wasser ca. 30 Sekunden blanchieren, kalt abschrecken und abtropfen lassen.
Die Nudeln nach Packungsangabe bissfest garen.
Die Vertiefungen eines Muffinblechs mit Butter einfetten.
Die Nudeln abgießen, gut abtropfen lassen, kalt abschrecken und zu 8 kleinen Nestern aufrollen.
Den Ofen auf 160 °C aufheizen.
8 Eier einzeln aufschlagen und jeweils 1 Ei vorsichtig in eine, mit den Nudeln gefüllte, Vertiefung geben - die Eigelbe sollten dabei unbeschädigt bleiben, weil das am Ende so schön aussieht.
Die Eier im Nudelnest im Ofen auf der mittleren Schiene 10 - 12 Minuten stocken lassen.
Den Spinat gut ausdrücken und grob hacken und zusammen mit der Sahnesauce und mit 50 g Butter im Mixer fein pürieren.
Den Rahmspinat nochmals mit Salz, Pfeffer und Muskatnuss abschmecken.
Die Nudelnester aus dem Ofen nehmen und vorsichtig (am Besten mit einem Löffel) aus dem Muffinblech lösen.
Mit Salz und Pfeffer würzen und mit dem Rahmspinat servieren.
Viel Spaß beim Nachbacken!


Möchtet ihr immer auf dem neuesten Stand sein? - Dann folgt mir auf Facebook und verpasst kein Rezept mehr.




Quelle: Kochen für Freunde von Johann Lafer








Необходими продукти за 6 порции:


за соса от спанак:
500 г
спанак
2 малки глави
лук
1 скилидка
чесън
50 г
масло
1 с. л.
брашно
50 мл.
сухо бяло вино
100 мл.
пилешки бульон
150 г
сладкарска сметана
за овкусяване:
сол, чер пипер и индийско орехче
50 г
масло
за спагетите и яйцата:
250 г
спагети
8 бр.
яйца
50 г
масло (за намазване на формите)



Начин на приготвяне:

Обелете лука, чесъна и ги нарежете на ситно.
Запържете ги в разтопеното масло до прозрачност, а след това ги поръсете с брашното и запържете за още 1 минута, като разбърквате.
Добавете виното, а след това пилешкия бульон, сметаната, овкусете с подправките и оставете да къкри на слаб огън за около 10 минути.
Бланширайте спанака във вряща вода за около 30 секунди, изплакнете го веднага със студена вода и го оставете да се отцеди.

Сварете спагетите според упътването на опаковката.
Намажете гнездата на формата за мъфини (или порцеланови чашки) с масло.
Отцедете добре сварените спагети, изплакнете ги със студена вода и ги навийте на 8 малки гнезда (според големината на формите).
Загрейте фурната на 160 °C.
8 яйца чукнете по отделно, всяко 1 чукнато яйце (в чаша) го изсипете внимателно по средата в леко издълбаното гнездо от спагети - жълтъците трябва да останат цяли, за да изглеждат красиви при сервирането.
Печете яйцата в гнездата от спагети на средната шина във загряна фурна за около 10 - 12 минути, докато се стегне белтъка.
Изстискайте добре отцедения спанак, нарежете го на едро, а след това го пюрирайте фино в блендер заедно със сметановия сос и останалото 50 г масло.
Овкусете спанака отново на вкус със сол, черен пипер и индийско орехче.
Извадете(с лъжица) изпечените гнезда внимателно от формите, поръсете ги със сол и черен пипер и ги сервирайте заедно със соса от спанак.
Спанака се сварява в подсолена вода, отцежда се и се нарязва на ситно. Отделно се прави сос бешамела от мазнината и брашното. Запръжката се оставя светла и разрежда млякото и водата. Сосът трябва да ври десетина минути. Посолява се на вкус и се подправя с червен пипер. В тавичка се слага 1/3 от соса, отгоре се разтила спаначеното пюре. Върху пюрето се нареждат кръгчета от яйцата. Изсипва се останалия сос. Отгоре се поръсва с галета и мазнина. Запича се за около 1/2 час в умерена фурна.
Да ви е сладко!


Ако Ви е харесало това кулинарно предложение, натиснете бутона Like на страничката ми във Facebook, за което предварително ви благодаря!






1 Kommentar:

  1. Sieht super lecker aus und wird auf jeden Fall ausprobiert. Da ich das pochierte Ei aus dem Wellnesshotel an der Seiser Alm so wie ich es kenne irgendwie nie hinbekomme, werde ich mal dein Rezept austesten. Danke und Grüße

    AntwortenLöschen

Über deinen Kommentar würde ich mich freuen
Geri