Montag, 18. April 2016

Vegane köstliche Pogaca - Постна погача за прощъпулник


Brot für bulg. Brauch, wenn das Kind das Laufen anfängt!
Super lecker und schmeckt absolut großartig!
Невероятна - пухкава и вкусна!

Zutaten für eine Form mit 28 cm Ø:
Für den Teig
20 g
frische Hefe
240 ml
lauwarmes Wasser
240 ml
240 ml
Rapsöl
75 g
Zucker
15 g
Salz
840 g
gesiebtes Mehl
Zum Bestreichen
2 EL + ein paar Tropfen
Rapsöl
1 EL
1 EL
Zucker
1 EL
Wasser
Zur Verzierung
1 EL
Essig
100 ml
Wasser
+
etwas Mehl, bis ein fester Teig entsteht
nach Geschmack
Samenkörner - Leinsamen oder Sesam, usw
Zubereitung:
Die Hefe ins Wasser bröseln, einen EL Zucker hinzugeben und an einem warmen Ort zugedeckt ca. 10 - 15 Minuten gehen lassen.
Vom gesiebten Mehl 3 Tassen in eine Schüssel geben und eine Mulde formen.
Die gegangene Hefe in die Mulde geben. Das Mandelmehl, das Öl, den restlichen Zucker und das Salz dazugeben.
Mit dem Teigschaber vermengen und nach und nach das restliche Mehl unter Rühren dazugeben.
Der Teig soll luftig werden.
Den Teig mit einem Tuch abdecken und an einem warmen Platz ca. 1 Std. gehen lassen, bis sich sein Volumen in etwa verdoppelt hat.
Den fertigen Teig auf der Arbeitsfläche in 3 gleichgroße Stücke aufteilen.
Aus einem Teil eine Kugel formen und die Mitte der mit Backpapier ausgelegten Form geben.
Die restlichen 2 Teile nochmals in je 3 Teile teilen und daraus jeweils einen Zopf flechten.
Die beiden Zöpfe um die Kugel auf der Form außenherum legen.
Einen Teig für die Verzierung kneten bis er fest ist und daraus die Form für die Verzierung formen (in meinem Fall waren es die Babyfüßchen und die Blätter).
Den Backofen auf 180 °C vorheizen.
Öl und Mandelmilch mischen und den Brotteig damit bestreichen. Nach Geschmack noch mit Samenkörnern bestreuen.
Die geformten Verzierungen auf dem Brot platzieren (nicht Bestreichen).
Im Backofen auf mittlerer Schiene für ca. 30 Minuten backen bis eine schöne Kruste entstanden ist.
Danach mit Alufolie abdecken und weitere 20 - 25 Minuten weiterbacken.
Das fertige, noch warme Brot mit der Mischung aus Wasser und Zucker und ein paar Tropfen Öl bestreichen, mit einem Tuch abdecken und ca. 10 - 15 Minuten ruhen lassen.
Lasst es euch schmecken!

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Необходими продукти за тава с 28 см Ø:
За тестото:
20 г
прясна мая
240 мл.
хладка вода
240 мл.
бадемово мляко
240 мл.
олио от рапица
75 г
захар
15 г
сол
840 г
пресято брашно
За намазване:
2 с. л. + няколко капки
олио от рапица
1 с. л.
бадемово мляко
1 с. л.
захар
1 с. л.
вода
За украсата:
1 с. л.
оцет
100 мл.
вода
+
брашно, до получаването на твърдо тесто
по желание
семена за поръсване (сезам, ленено семе и т. н.)
Начин на приготвяне:
Разтворете във водата маята и 1 с. л. захар, покрийте и оставете да шупне за около 10-15 минути.
В голяма купа изсипете 3 ч. ч. от предварително пресятото брашно.
Направете кладенче в средата, изсипете втасалата мая, бадемовото мляко, олиото, останалата захар и солта.
Бъркайте с лъжица, постепенно прибавете и останалато пресято брашно.
Тестото трябва да е меко за да стане пухкава и мека погачата.
Покрийте тестото с кърпа и оставете да втаса на топло до удвояване на обема – около 1 час.
Изсипете втасалото тесто върху работния плот и го разделете на три равни части.
Оформете едната част на топка и е сложете в центъра на покритата с хартия тавичка.
Всяка част от останалите 2 разделете на още три, които сплитате на плитка.
Сложете плитките от двете страни на топката.
През това време си направете фигурките (крачета, листенца и т. н.) и загрейте фурната на 180 °C.
Намажете питката с олио и мляко, поръсете по желание със сусам и ленено семе.
Разпределете оформените фигурки (не се мажат за да си останат бели!) върху питката и печете на средната шина за около 30 минути, до получаването на златиста коричка.
След това покрийте питката с фолио и допечете за още 20–25 минути.
Намажете готовата погача още топла с разтвор от 1 с.л. захар, 1 с.л. вода и няколко капки олио.
Покрийте с кърпа и оставете така 10-15 минути.
Честито ви топуркащи крачета!
Нека малките и сладки палавници крачат смело и уверено по житейския си път!
Добър апетит!
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Sonntag, 10. April 2016

Bananen-Babykekse - Бананови бебешки бисквитки


Ohne Zucker, geeignet für Babys ab dem 10. Monat und natürlich auch für Erwachsene!
Без захар, подходящи за бебета от 10 месец, но разбира се и за пораснали!
Zutaten (ergibt 30 Stck.):
2 Stck
Bananen, reif
50 g
zerlassene Butter oder Margarine
150 g
Haferflocken, feine
100 g
Roggen- oder anderes Vollkornmehl
Zubereitung:
Die Bananen mit einer Gabel zerdrücken und mit den restlichen Zutaten vermischen.
Die Masse soll so matschig sein, dass man sie zu einer Kugel formen kann.
Evtl. noch etwas Wasser zugeben, wenn sie zu dick ist, bzw. etwas Mehl oder Haferflocken, wenn sie zu dünn ist.
Aus dem Teig Kugeln formen und auf einem, mit Backpapier ausgelegtem, Backblech platt drücken, wie Plätzchen.
Die Plätzchen gehen nicht auf, deshalb kann man sie eng nebeneinander platzieren.
Im vorgeheizten Backofen bei 180 °C ca. 20 Minuten backen.
Die fertigen Kekse bleiben in einer Blechdose 3 - 4 Tage frisch.
Lasst es euch schmecken.
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Необходими продукти за 30 броя:
2 бр.
узрели банана
50 г
разтопено масло или маргарин
150 г
фини овесени ядки
100 г
пълнозърнесто ръжено брашно или друг вид пълнозърнесто брашно
Начин на приготвяне:
Намачкайте с вилица бананите и ги смесете с останалите съставки.
Трябва да получите лепкаво тесто,но въпреки това да може да се оформа на топчета.
Ако е необходимо добавете малко вода, ако е прекалено сухо или малко брашно или овесени ядки, ако е твърде рядко.
От тестото оформете малки топки, наредете ги в покрита с хартия тава за печене, притеснете ги от горе, така че да станат като кръгли бисквитки.
Бисквитите не се увеличават по време на печенето, така че може да ги наредите една до друга.
Печете в предварително загряната на 180 ° С фурна за около 20 минути.
Готовите бисквитки остават пресни за 3-4 дни, ако ги съхранявате в кутия за сладки.
Да ви е вкусно!


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Samstag, 9. April 2016

Birnen-Polenta-Kuchen - Сладкиш с полента и круши


Birnen-Polenta-Kuchen
Сладкиш с полента и круши

So saftig, so aromatisch, so lecker soll ein Polentakuchen sein!
Толкова сочен и нежен, толкова ароматен и вкусен, че изчезва за отрицателно време!

Zutaten für eine Springform Ø 26 cm:
Teig:
3 Stck.
Eier (Gr. M)
150 g
brauner Zucker
120 ml
Rapsöl
115 g
gesiebtes Mehl (405)
1 ½ TL
Backpulver
50 g
Polenta
1 Prise
Salz
1 TL
abgeriebene Bio-Zitronenschale
Belag:
4 Stck.
Birnen, reif
2 TL
frisch gepresster Zitronensaft
1 EL
brauner Zucker zum Bestreuen
Außerdem:
1 EL
Aprikosengelee zum Bestreichen
Zubereitung:
Den Boden der Form mit Backpapier belegen und mit 1 EL braunem Zucker bestreuen.
Den Rand fetten und den Backofen auf 160° C Umluft vorheizen.
Die Birnen schälen, entkernen und in grobe Scheiben schneiden.

Die Birnenscheiben auf den Boden der Form legen und mit dem Zitronensaft beträufeln.
Eier, Zucker, Salz und Zitronenschale schaumig schlagen.
Das Rapsöl langsam in die Eiermasse laufen lassen und kurz weiterrühren.
Mehl, Backpulver und Polenta zusammen sieben und zügig unter die Eiermasse heben.
Die Masse in die Backform geben und etwas glatt streichen.
Im vorgeheizten Ofen (untere Schiene) für ca. 50 Min. goldgelb backen.
Den Kuchen dann ca. 10 Minuten in der Form abkühlen lassen, den Rand abnehmen und auf eine Kuchenplatte stürzen.
Das Backpapier vom fertigen Kuchen entfernen.
Das Aprikosengelee glatt rühren, die Oberfläche des Kuchens damit bepinseln und dann vollständig auskühlen lassen.
Viel Spaß beim Nachbacken!

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Необходими продукти за форма с 26 см Ø:
за тестото:
3 бр.
яйца
150 г
кафява захар
120 мл.
олио от рапица
150 г
пресято брашно (405)
1 ½ ч. л.
бакпулвер
50 г
царевичен грис или фина полента
1 щипка
сол
1 ч. л.
настъргана био лимонова кора
за пълнежа:
4 бр.
узряли круши
2 с. л.
пресен лимонов сок
1 с. л.
кафява захар за поръсване
освен това:
1 с. л.
желе от кайсии или праскови за намазване
Начин на приготвяне:
Покрийте дъното на формата за печене с пергаментова хартия и е поръсете с 1 супена лъжица кафява захар.
Намажете стените на формата с мазнина и загрейте фурната на 160 ° С с вентилатор.
Обелете крушите, почистете семките и ги нарежете на средно дебели полумесеци.
Покрийте дъното на формата с нарязаните круши и ги поръсете с пресния лимонов сок.
Разбийте с миксер яйцата, захарта, солта и настърганата лимонова кора, до побеляване.
Изсипете постепенно олиото и разбъркайте за кратко, за да се поеме от сместа.
Смесете пресятото брашно заедно с бакпулвера и полентата.
След това ги добавете към яйчената смес и разбъркайте бързо с дървена лъжица (без миксер) за да се смесят.
Изсипете сместа във формата за печене и загладете.
Печете в предварително загряната фурна (на долната шина) за около 50 минути, до получаването на златиста коричка.
Оставете сладкиша да се охлади за около 10 минути във формата.
След това го извадете от формата, обърнете го върху решетка или чиния и отстранете пергаментовата хартия.
Разбъркайте до гладкост (може да го загреете съвсем леко) плодовото желе, намажете повърхността на сладкиша и оставете да се охлади напълно.


Да ви е сладко!
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Mittwoch, 6. April 2016

Dinkelstangen ohne Zucker für Kleinkinder - Здравословни пръчици от лимец за малки деца

Dinkelstangen ohne Zucker für Kleinkinder
Здравословни пръчици от лимец за малки деца

gesunde Knabberstangen für Babys ab etwa dem 6. Monat geeignet
подходящи за бебета от около 6-месечна възраст


Die Idee, Dinkelstangen selber zu machen, habe ich von diesem Blog.

Zutaten für ein Backblech (ca. 25 Stangen):
200 g
Dinkelmehl Type 630
50 ml
Raps- oder Beikostöl
ca. 150 g
geraspelte Karotten
ca. 100 g
geraspelte Apfel
Zubereitung:
Den Backofen auf 180 °C Ober- und Unterhitze vorheizen.
Die Möhre und den Apfel waschen, putzen, schälen und fein raspeln.
Alle Zutaten vermengen und zu einem Teig verkneten.
Aus der Masse die fingergroße Stangen formen.
Dann auf dem, mit Backpapier belegten, Backblech oder -rost auslegen und im vorgeheizten Backofen ca. 25-30 Minuten backen.
Anschließend abkühlen lassen.
Haltbarkeit:
  • Die Stangen maximal eine Woche in einer Frischhaltedose aufbewahren, wenn sie bis dahin nicht eh schon aufgegessen sind, denn auch für Muttis ist das ein leckerer Snack ;-)
  • Die Stangen lassen sich auch super einfrieren und sind so bis zu 6 Monate haltbar.
Altersempfehlung:
ab Beikostalter (6. Monate) auch ohne Zähnchen gut essbar
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Необходими продукти за 25 броя:
200 г
лимец (спелта) брашно тип 630
50 мл.
олио от рапица
около 150 г
настъргани моркови
около 100 г
настъргана ябълка
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 ° C.
Измийте моркова, ябълката, обелете корите и ги настържете на ситно.

Смесете всички съставки, разбъркайте добре, до получаването на тесто, подходящо за оформяне.
От тестото оформете малки пръчици.
След това ги наредете в покрита тава с хартия или върху скарата от фурната.
Печете в загряната фурна за около 25-30 минути.
След това ги оставете да изстинат.
Годност:
  • Съхранявайте пръчиците до една седмица в пластмасова кутия, разбира се, ако не сте ги изяли до тогава, защото не само за малките лакомници, но и за майките са голяма вкусотия;-)
  • Може също да ги замразите и така са годни до 6 месеца.
Подходящи са за захранването на бебета (от 6 месеца), дори и за тези, които нямат още зъбчета.


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Samstag, 2. April 2016

Sauerkraut Eintopf mit Kartoffeln und Kidney- Bohnen - Кисело зеле с картофи и червен фасул

Für die kalte Jahreszeit genau der richtige Eintopf!
Перфектно ястие за студените месеци!

Zutaten für 4 Portionen:
500 g
Sauerkraut
500 g
Kartoffeln
1 Stück
Zwiebel, gehackt
1 Stück
Karotte
250 g
Kidney-Bohnen Konserve
100 g
Bauchspeck gewürfelt
50 g
Tomatenmark
40 g
Buterschmalz
1 Stück
Chilischote, rot
800 ml
Gemüsebrühe
½ Bund
Petersilien
nach Geschmack
Salz, Pfeffer und Chili aus der Mühle
Zubereitung:
Zwiebel, Kartoffeln und Karotte schälen. Die Zwiebel fein hacken, die Kartoffeln in Stücke (ca. 1 - 2 cm) schneiden und die Karotten würfeln.
Die Chilischote waschen, entkernen und fein würfeln. Die Petersilie abbrausen, trocknen und fein hacken. Den Speck in Würfel schneiden.
Das Butterschmalz in einer Pfanne erhitzen. Die Zwiebeln mit dem Speck, Karotten und Kartoffeln zusammen 5 Minuten andünsten.
Die gehackte Chilischote und das Sauerkraut dazugeben. Mit der Gemüsebrühe ablöschen und Alles weitere 20 Minuten bei geringer Hitze köcheln lassen.
Dann die Kidney-Bohnen und das Tomatenmark unterrühren. Nochmal 10 Minuten köcheln lassen.
Mit Salz, Pfeffer und Chili nach Geschmack abschmecken.
Mit Petersilie bestreut servieren.
Lasst es euch schmecken.
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Необходими продукти за 4 порции:
500 г
кисело зеле
500 г
картофи
1 глава
кромид лук, нарязан на ситно
1 бр.
морков
250 г
консервиран червен боб
100 г
бекон или шарена сланина, нарязан/а на кубчета
50 г
доматено пюре
40 г
свинска мас или масло
1 бр.
люта червена чушка, чили
800 мл.(
зеленчуков бульон
½ връзка
магданоз
на вкус:
сол, черен пипер и смлян лют червен пипер

Начин на приготвяне:
Обелете лука, картофите и моркова.
Нарежете лука на ситно, картофите на едри парчета (около 1-2 см.), а морковите на малки кубчета.
Измийте лютивата чушка (чилито), отстранете семената и я нарежете на ситно.
Нарежете и бекона или сланината на малки кубчета.
Загрейте мазнината в тиган и запържете на умерен огън нарязания лук, бекон, морков и картофи за около 5 минути.
Прибавете нарязаната лютива чушка и нарязаното на ситно кисело зеле.
Задушете всичко за кратко и добавете зеленчуковия бульон.
Оставете да къкри на слаб огън за около 20 минути.
Накрая добавете червения боб и доматеното пюре.
Разбъркайте и оставете да къкри за още 10 минути.
Подправете със сол, черен пипер и лют червен пипер на вкус.
Преди сервиране поръсете със ситно нарязан магданоз.
Да ви е сладко!

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Freitag, 1. April 2016

Traditioneller bulgarischer Kartoffelkuchen mit Strudelteig (Patatnik) - Родопски пататник с фини кори


Traditioneller bulgarischer Kartoffelkuchen mit Strudelteig (Patatnik)
Родопски пататник с фини кори


unglaublich lecker - schnell mal probieren
Невероятен Родопски шедьовър!

Zutaten:
6 Stck.
Strudelteigblätter
800 g
Kartoffeln, grob gerieben und ausgepresst
2 Stck.
Zwiebeln, mittelgroß kleingeschnitten
2 Stck.
Eier, leicht verquirlt
200 g
Fetakäse, grob gerieben
200 g
geriebenen Käse
60 g
zerlassene Butter
1 TL
getrocknete, türkische Minze
½ TL
Pfeffer, schwarz
1 TL
Salz
1 EL
frisch geschnittene Petersilie

Zubereitung:

In einer großen Schüssel die geriebenen Kartoffeln, die Zwiebel, den Fetakäse, den geriebenen Käse, die Eier, das Salz, den Pfeffer, die Minze und Petersilie geben und gut vermischen.
Eine Pfanne mit einem Teil der geschmolzenen Butter einfetten.
Den Boden der Pfanne mit 4, eingefetteten, Strudelteigblättern belegen, so dass die Ränder über den Pfannenrand reichen und später umgeklappt werden können.
Die Füllung auf den Blättern gleichmäßig verteilen und etwas andrücken und mit etwas geschmolzener Butter beträufeln.
Mit den restlichen Strudelteigblättern abdecken und mit den Ränder der unteren Strudelteigblätter zudecken.
Mit der restlichen, geschmolzene Butter bestreichen, abdecken und bei mittlerer Hitze (wenn z.B. die Skala v. 0-8 reicht, dann auf Stufe 4 stellen) ca. 1 Std. goldgelb braten lassen.
Nach einer Stunde auf einen großen, flachen Teller wenden und für eine weitere Stunde ohne Deckel braten, damit eine knusprige Kruste entsteht.
Leicht abkühlen lassen und mit Ayran oder Joghurt servieren.
Viel Spaß beim Nachbacken.
Quelle


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Необходими продукти:

6 бр.
фини кори за баница
800 г
картофи, настъргани на едро и отцедени от водата
2 средно големи глави
лук, нарязани на ситно
2 бр.
яйца, леко разбити
200 г
овче сирене, настъргано на едро
200 г
кашкавал, настърган на едро
60 г
краве масло, разтопено
1 ч. л.
сух джоджен
½ ч.л.
прясно смлян черен пипер
1 ч. л.
сол
1 с. л.
нарязан свеж магданоз

Начин на приготвяне:

В голяма купа смесете едро настърганите картофи, нарязания лук, настърганото сирене, кашкавала, яйцата, солта, пипера, джоджена, магданоза и разбъркайте.
Намажете тиган с тежко дъно с част от маслото.
Покрийте дъното на тигана с 4 от корите, намазани с разтопеното масло, така че краищата им да излизат извън тигана.
Изсипете плънката, загладете и притиснете леко към стените на тигана, за да се оформи - поръсете с половината от останалото разтопено масло.
Покрийте плънката с останалите 2 кори, завийте с висящите извън тигана кори и намажете с остатъка разтопеномасло.
Загрейте котлона на средно-ниска степен: 5 или 6 от 10 (или 2 от 4).
Похлупете тигана с капак или друг по-голям съд и оставете на котлона за около час, да се запече до златисто кафяво.
Отстранете капака и обърнете пататника в голяма плитка чиния.
Постепенно и с приплъзване върнете пататника внимателно обратно в тигана, за да се изпече и от другата страна.
Печете пататника за още 1 час, но този път не се покрива с капак, за да образува хрупкава коричка.
Оставете готовия пататник леко да поизстине и го поднесете с айрян или кисело мляко.
Опитайте за да се уверите сами, колко е вкусен!
Да ви е сладко!

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