Dienstag, 24. November 2015

Lockerer Kuchen mit Limonade - Пухкав кекс с лимонада


Lockerer Kuchen mit Limonade
Пухкав кекс с лимонада

Absoluter Hammer - schmeckt echt super lecker!
Много сполучлив, вкусен и ароматен!



Zutaten für eine Gugelhupfform:

4 Stück
Eier mittlere Größe (Zimmertemperatur)
1 ½ Tassen
Zucker
1 Prise
Salz
½ Tasse
Rapsöl
250 ml
Zitronenlimonade (Zimmertemperatur)
3 Tassen
gesiebtes Mehl
1 Päckchen
Backpulver
1 Stück
Zitrone - nur die geriebene Schale davon
2 EL
Kakao zum Bestreuen
nach Wunsch:
zum Bestreuen Puderzucker oder Schokoglasur

Zubereitung:

Die Form einfetten und ausmehlen. Falls eine Silikonform verwendet wird, die Form nur kalt ausspülen bevor sie befüllt wird.
Eier, Salz und Zucker mit dem Handrührgerät in einer Rührschüssel schaumig schlagen, bis die Masse weißlich wird (ca. 3-4 Minuten).
Unter Weiterrühren das Rapsöl nach und nach dazugießen und ebenso mit der Zitronenlimonade verfahren.
Das Mehl zusammen mit dem Backpulver sieben und in die Masse unter Rühren einrieseln lassen. Nicht zu lange Rühren, nur bis die Masse homogen glatt ist, sonst wird der Kuchen zu trocken.
Anschließend noch die geriebene Zitronenschale unterrühren.
Den Teig in 4 - 5 Portionen schrittweise in die Form geben und jedes Mal danach mit dem Kakao bestreuen, damit sich Kakaostreifen im Teig bilden. Wer dickere Kakaostreifen möchte, muss etwas mehr Kakao auf den Teig geben. Nicht den Rand bestreuen, weil der Kakao sonst verbrennt.
Den Teig so einteilen, dass die letze Schicht den Kakao gut bedeckt und der Kakao nicht nach oben kommen kann.
Den Kuchen im vorgeheiztem Backofen bei 175 °C für 40 - 50 Minuten backen (Zahnstocherprobe).
Nach dem Backen den Kuchen gut 10 Minuten in der Form abkühlen lassen, stürzen und nach Wunsch noch mit Puderzucker bestreuen oder mit einer Glasur versehen.
Viel Spaß beim Nachbacken.

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Необходими продукти за форма с 26 см Ø:

3 бр.
средно големи яйца (стайна температура)
1 ½ ч. ч.
кристална захар
1 щипка
сол
½ ч. ч.
олио от рапица
250 мл.
лимонада (стайна температура)
3 ч. ч.
пресято брашно
1 пакетче
бакпулвер
1 бр.
настъргана кора от лимон
2 с. л.
какао за поръсване м/у пластовете тесто
по желание
пудра захар за поръсване



Начин на приготвяне:

Намажете формата за кекс с малко олио и поръсете с малко брашно, ако използвате силиконова форма е намокрете само със студена вода преди да изсипете кексовата смес.
Разбийте с миксер яйцата, солта и захарта до побеляване (около 3-4 минути).

Прибавете олиото на тънка струйка, а след това и лимонадата.
Пресейте брашното с бакпулвера, след което го прибавете постепенно към сместа.
Разбъркайте съвсем за кратко с миксера, до получаване на еднородна и гладка смес, ако разбърквате по дълго ще ви стане кекса сух.
Накрая добавете настърганата лимонова кора и разбъркайте.
Насипете сместа на пластове (4-5 пъти) в подготвената форма за печене, като между всеки пласт поръсвате с какао, за да се образуват кафявите ефектни нишки в кекса.
Ако желаете да са по изразени нишките поръсете върху отделните пластове повечко и по плътно какао, като внимавате да не остава излишно количество по стените на формата.
Разпределете си така тестото, че за последния, покривен слой да имате достатъчно тесто, за да покриете поръсеното какао, защото в противен случай непокритото какао ще изгори при печенето.
Печете в предварително загряна на 175 °C фурна за около 40-50 минути до готовност, до суха клечка.
Оставете кекса да изстине за около 10 минути във формата.
След това го обърнете в поднос или голяма чиния и го поръсете по желание с пудра захар или го глазирайте с разтопен шоколад.
Да ви е сладко!



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Mittwoch, 18. November 2015

Schneller Lebkuchen-Kuchen - Бърз кекс с меденки

Schneller Lebkuchen-Kuchen

Бърз кекс с меденки

Resteverwertung und perfekt für die Weihnachtszeit
много пухкав - просто разкош



 Zutaten für eine Springform 26 cm Ø:

160 g
Lebkuchen - alle Varianten
3 Stck.
Eier, Größe M
170 g
Zucker
1 Prise
Salz
½ Tasse (100 ml)
Rapsöl
150 g
Joghurt
200 g
gesiebtes Mehl
10 g
Backpulver
1 Zitrone
davon nur die Schale
2 EL
Butter
Zum Bestreuen:
geriebene Lebkuchen (40 g) oder Kokosflocken

Zubereitung:

Den Backofen auf 180 °C vorheizen.
Die Lebkuchen grob in eine große Schüssel reiben, davon 40 g beiseite Stellen zum späteren Bestreuen.
Den Boden der Form mit Backpapier auslegen und die Ränder einfetten und bemehlen.
Mit dem Mixer die Eier zusammen mit dem Zucker und einer Prise Salz schaumig rühren.
Unter Weiterrühren das Joghurt und das Rapsöl dazugeben.
Nach und nach das gesiebte, mit dem Backpulver vermischte, Mehl unterheben, bis ein glatter Kuchenteig entsteht.
Die geriebene Zitronenschale sowie die 120 g der geriebenen Lebkuchen noch dazu unterheben.
Den Teig in die vorbereitete Springform geben und im vorgeheizten Backofen ca. 30 Minuten backen (Zahnstocherprobe!)
Nach dem Backen den Kuchen auf ein Kuchengitter stürzen, mit Butter bestreichen und mit den restlichen, geriebenen Lebkuchen bestreuen (alternativ kann man auch Kokosflocken oder jedem anderen Lieblingsprodukt bestreuen - auch eine Glasur wäre möglich).
Lasst es euch schmecken.
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Необходими продукти за форма с 26 см Ø:

160 г
меденки
3 средни
яйца
170 г
захар
1 щипка
сол
½ ч. ч. (100 мл.)
олио от рапица
150 г
кисело мляко
200 г
пресято брашно
10 г
бакпулвер

настъргана лимонова кора от 1 лимон
2 с. л.
масло
за поръсване:
по желание настъргана меденка (40 г) или кокосови стърготини
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 °C.
Настържете меденките в купа и отделете 40 г настрани за поръсване на кекса, след като се изпече.
Покрийте дъното на формата за кекс с хартия за печене, а стените намажете с мазнина и ги поръсете с малко брашно.
Разбийте с миксер яйцата със захарта и щипка сол, докато сместа побелее.
След това прибавете киселото мляко и олиото като продължавате да разбивате.
Добавете постепенно пресятото заедно с бакпулвера брашно, разбъркайте със силиконова бълкалка или дървена лъжица, до получаването на гладко кексово тесто.
Накрая прибавете настърганите меденки и настърганата лимонова кора, разбъркайте.
Изсипете сместа във формата и печете в загрятата фурна за около 30 минути или до суха клечка.
Обърнете изпечния кекс в поднос и докато е още топъл го намажете с масло, поръсете го със настърганите меденки или с кокосови стърготини.

Да ви е сладко!

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Samstag, 7. November 2015

Kürbis-Crème-Caramel - Крем карамел с тиква


Ein herrliches Herbst-Gedicht
невероятно вкусно есенно изкушение





Zutaten für eine Backform 24-26 cm Ø:

Für die Creme:
1 L
lauwarme Milch
6 Stck.
Eier - Zimmertemperatur
150 g
Zucker
1 Prise
gemahlene Bourbon Vanilleschoten oder Vanillemark
ca. 800 g
Butternut oder Hokkaido Kürbisfleisch
Für das Karamell:
100 g
Zucker
1 EL
Wasser

Zubereitung:
Den Backofen auf 200 °C Ober/Unterhitze vorheizen.
Das Kürbis waschen, schälen, Fasern und Kerne herauskratzen und dann das Kürbisfleisch in grobe Würfel schneiden.
Auf ein Backblech legen und im vorgeheiztem Backofen ca. eine Stunde lang garen, bis der Kürbis weich und das Wasser entwichen ist.
Danach wird das Karamell zubereitet.
Dazu den Zucker in einem kleinen Topf zusammen mit 1 EL Wasser bei schwacher Hitze schmelzen lassen (aufpassen, dass er nicht verbrennt und schwarz wird). Nicht mit einem Löffel rühren, sondern nur schwenken, bis er bräunlich ist. Dann sofort vom Herd nehmen und zügig (er wird sonst zu fest) gleichmäßig in die Backform verteilen.
Für die Creme die Milch zusammen mit dem Zucker erhitzen und so lange rühren, bis sich der Zucker aufgelöst hat.
Die Eier in einer Schüssel mit dem Hand-Schneebesen verquirlen (mit einem Elektromixer schäumt sie auf und Sie müssen dann warten, bis der Schaum wieder zusammenfällt).
Dann zu den verquirlten Eiern, unter ständigem Rühren, die lauwarme Milch hinzufügen.
Die ganze Milch-Eiermasse durch ein Sieb laufen lassen, um eine garantiert glatte Creme zu bekommen.
Anschließend noch die gemahlene Bourbon Vanilleschoten oder das Vanillemark dazugeben.
Die bereits vorbereiteten Backform mit dem Karamell mit den gebratenen Kürbiswürfeln gleichmäßig belegen.
Die Eier-Milchmischung darüber gießen.
Die gefüllte Backform auf ein tiefes Backblech stellen und in den vorgeheizten (150 - 160 °C) schieben.
Nun noch das Backblech mit kaltem Wasser füllen, bis die Hälfte die Form im Wasser stehen.
Bei 150 - 160 °C ° etwa 1½ - 2 Stunden stocken lassen, bis die Creme oben fest geworden ist und eine goldgelbe Farbe hat.
Den Ofen abschalten und mit dem Backform abkühlen lassen (geht am Schönsten über Nacht).
Die fertige Creme nun noch ca. 4 - 5 Stunden im Kühlschrank aufbewahren (je kühler, desto besser).
Zum Servieren in „Kuchenstücke“ teilen und, je nach Geschmack, mit etwas Karamellsoße servieren.
Lasst es euch schmecken

Tipp:

  • Das Wasser im Blech sollte nicht Kochen, damit keine Bläschen auf der Creme entstehen. Deshalb immer wieder mal beobachten und ggf. mit kaltem Wasser oder Eiswürfeln auffüllen oder die Temperatur etwas runterdrehen.



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Необходими продукти за форма с 24-26 см Ø:

За крема:
1 л
топло прясно мляко
6 бр.
яйца със стайна температура
150 г
захар
2 прахчета или 1 шушулка
ванилия
около 800 г
тиква без кората
За карамела:
100 г.
захар
1 с.л.
вода

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на на 200 ° C.
Нарежете обелената и почистена от семки тиква на едри кубчета.
Сложете нарязаната тиква в тава, покрита с пергаментова хартия и печете за около един час, до готовност.
В това време си пригответе карамела:
Изсипете захарта за кармелизиране в малка тенджера заедно с 1 с. л. вода и е сложете на умерен огън (като внимавате да не загори).
След като захарта (по време на карамелизиране на захарта може да разклатите леко тенджерката, но не трябва да разбърквате с лъжица!) промени цвета си до златисто е отстранете от котлона и облейте дъното на формата или тавичката за печене.
Затоплете прясното мляко заедно със захарта, разбъркайте за да се разтвори напълно захарта.
Разбийте яйцата за съвсем кратко с телена бъркалка, защото с миксера се образува пяна и трябва да я изчакате да спадне.
Към разбърканите яйца изсипете на тънка струйка и при непрекъснато бъркане затопленото подсладено прясно мляко.
По желание прецедете сместа, за да получите гладък крем карамел.
Накрая добавете ванилията към сместа и разбъркайте.
Разпределете изпечената и леко охладена тиква върху карамела на дъното на формата, а върху нея изсипете млечната смес.
Сложете формата в още по голяма тава, пъхнете е във фурната и тогава налейте студена вода в по голямата тава, до средата на формата.
Крем карамелът се пече в загряна на 150 - 160 °C фурна за около 90-120 минути.
След това фурната се изключва, крем-карамела се оставя да се охлади в нея, а след това го приберете за 4-5 часа в хладилника.
Преди сервиране нарежете крем карамела като сладкиш, поднесете на вкус със карамелен сос или без сос и се насладете на уникалния и страхотен вкус.
Да ви е сладко!

Съвет:

  • Най-важната тънкост при приготвянето на крем карамел е водата в тавата да не завира, за да не се образуват шупли.
    Наблюдавайте крем-карамела и ако водата започне да завира, допълнете с чаша студена вода, сложете няколко кубчета лед или намалете фурната.

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Sonntag, 1. November 2015

Klausenburger Kraut – Sauerkrautauflauf und Hackfleisch - Кисело зеле с кайма и ориз по румънски


Klausenburger Kraut – Sauerkrautauflauf und Hackfleisch

Кисело зеле с кайма и ориз по румънски

ein richtiges Winterrezept zum „Reinsetzen" und sattessen

уникална зимна вкусотия "да си оближеш пръстите"



Zutaten:

750 g
Sauerkraut
150 g
Langkornreis oder Shirataki-Reis (Reis ohne Kohlenhydrate und kaum Kalorien)
1 große
Zwiebel
500 g
Schweinehackfleisch
200 g
Schmand oder saure Sahne (alternativ: Crème fraîche)
1 Stck.
Ei
100 g
geriebenen Hartkäse
1 TL
Butterschmalz oder Butter
nach Geschmack
Salz, frisch gemahlener Pfeffer und scharfen, roten Paprika

Zubereitung:
Den Reis mit Wasser und etwas Salz garen, nicht zu weich kochen (bei schwacher Hitze mit Deckel etwa 15 Min.).

Den Shirtaki-Reis vor dem Kochen ausspülen (ganz wichtig beim Shirtaki-Reis! - der riecht sonst nach Fisch).
Den Reis auf ein Sieb geben und abtropfen lassen.
Die Zwiebel fein würfeln und glasig in Butterschmalz unter Rühren kurz andünsten.
Das Hackfleisch in einer extra Pfanne scharf anbraten und dann mit den Zwiebeln vermengen. Mit Pfeffer und Salz abschmecken.
Das Sauerkraut bei schwacher Hitze etwa 25 Minuten mit Deckel andünsten, es sollte weich sein.
Eine feuerfeste Form mit etwas Butter einfetten und die Hälfte des Sauerkrauts darin verteilen.
Danach die Hackfleisch-Zwiebel-Masse und den Reis darüber schichten und mit dem restlichen Sauerkraut bedecken.
Die oberste Schicht sollte aus Sauerkraut bestehen und nach Wunsch, mit rotem, scharfen Paprika bestreut werden.
Das Ei und den Schmand verquirlen, den geriebenen Käse dazugeben und über den Auflauf gießen.
Den Backofen auf 180°C Umluft oder 200°C Ober-/Unterhitze vorheizen.
Im vorgeheizten Backofen auf der mittleren Schiene 30 Minuten backen.
Lasst es euch schmecken!

Aus dem Buch „Und am Tisch war immer Platz

Empfohlene Produkte zu diesem Rezept:



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Необходими продукти:

750 г
кисело зеле
150 г
ориз
1 голяма глава
кромид лук
500 г
свинска кайма
200 г
заквасена сметана
1 бр.
яйце
100 г
настъргано твърд кашкавал или пармезан
1 ч. л.
мас или масло
на вкус
сол, черен пипер и лют червен пипер


Начин на приготвяне:
Ориза се сварява на слаб огън под капак в леко подсолена вода за около 15 минути (не трябва да е напълно сварен!). Изсипва се в сито и се оставя да се отцеди.
Лукът се нарязва на ситно и се задушава за кратко в маслото, докато стане стъклен при непрекъснато разбъркване.
B друг тиган се запържва каймата, докато получи кафяв цвят и стане на „трохи“, а след това се смесва със задушения лук.
Сместа се овкусява със сол и черен пипер на вкус.
Нарязаното на тънки ивички кисело зеле се задушава под капак на слаб огън за около 25 минути, докато омекне.
Тавичката за печене се намазва с малко масло и се разпределя в нея половината от задушенето кисело зеле.
След това се разстила каймата с лука, а върху каймата се разстила равномерно сварения ориз.
Най отгоре се покрива с останалото задушено кисело зеле (последния слой е винаги със кисело зеле!) и се поръсва по желание с лют червен пипер.
Яйцето и заквасента сметана се смесват, добавя се настъргания кашкавал, разбърква се добре и се разпределя равномерно върху киселото зеле.
Пече се в предварително загряна с вентилатор на 180 °C или на 200 °C горен/долен реотан фурна, на средната шина, за около 30 минути или докато заливката се зачерви.
Добър апетит!



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