Samstag, 25. Mai 2013

Bulgarischer Milchreis - Мляко с ориз - Сутляш

Ein Genuss für alle Schleckermäuler.
Sehr cremig, brennt garantiert nicht an!


Rezept für 6 Personen:
1L
Milch
250 g
Milchreis
1L
Wasser
250 g
Zucker
5 g
Zimt zum Bestreuen
1 Prise
Salz
Nach Geschmack:
Vanillezucker

Zubereitung:
Den Milchr
eis gründlich unter fließendem Wasser waschen (am besten in einem Sieb) und abtropfen lassen.
Den abgetropften Reis in kochendes Salzwasser geben
und anschließend bei kleiner Flamme so lange garen, bis der Reis weich ist.
Dann wird die Milch dazugegeben und
zum Kochen gebracht.
Dann den Zucker zugeben
Rühren Sie den Milchreis ab und zu um.
Die Masse wird gekocht, bis es eine dicke und cremige Konsistenz wird.
Beachten Sie, dass der Zucker den Reis verdickt. Deshalb sollte die Milchreisemasse von der Platte genommen werden, so lange der Reis noch flüssig ist. Im Abkühlprozess verdickt die Reisstärke den Reis von selbst.
Nach Belieben könnten Sie auch Vanillezucker
zum fertigen Reis geben, umrühren und vom Herd nehmen.
Den noch warmen Milchreis verteilen sie in kleinen Schälchen,
Zimt drüber streuen und erkalten lassen.
Viel Vergnügen und guten Appetit!



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Необходими продукти за 6 порции:

1 л
прясно мляко
250 г
ориз
1 л
вода
250 г
захар
5 г
канела за поръсване
1 щипка
сол
на вкус:
ванилия
Начин на приготвяне:
Измивате оризът под обилно течаща вода (най-добре в гевгир) и отцеждате.
Изсипете отцеденият ориз във врящата подсолена вода и го варете на умерена температура .до омекване.
Прибавете млякото, а след завирането му прибавете захарта.
Разбърквайте сместа от време на време.
Варете сместа до сгъстяване и получаване на кремообразна консистенция.
Имайте предвид, че като се сипе захарта леко се втечнява ориза, затова е добре да свалите сместа от котлона по рядка, защото впоследствие след изстиване се сгъстява от оризовото нишесте допълнително.
По желание можете да сложите ванилията, разбъркайте и отстранете от огъня.
Докато е още топъл сутляшът го разпределете в подходящи купички, поръсeте го с канелата и като се охлади, го поднесете.

Да ви е сладко!

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Mittwoch, 22. Mai 2013

Fränkischer Spargelsalat - Салата с Аспержи

 Fränkischer Spargelsalat
Салата с Аспержи

Superlecker, erfrischend und leicht!
М
ного вкусна, освежаваща и лесна!

 

Zutaten für 4 Portionen:

Sud:
1kg
frischer Spargel
20 Gramm
Butter
1 TL
Salz
½ TL
Zucker oder Erythritol
Salat:
500 ml
Spargelsud (vom Kochen)
3 EL
Weinessig
3 EL
Pflanzenöl
1 TL
Zucker oder Erythritol
1/2 TL
Salz
1 Prise
Pfeffer (frisch gemahlen)
1 Bund
Schnittlauch frisch
2
hart gekochte Eier

Zubereitung:
Den Spargel waschen und unterhalb vom Kopf nach unten hin großzügig schälen.
Anschließend vom unteren Ende ca. 1,5 cm abschneiden.
Einen ausreichend großen Topf mit Wasser füllen und zum Kochen bringen.
1 Teelöffel Salz, ½ Teelöffel Zucker und
20 Gramm Butter ins Wasser geben.
Den Spargel hineingeben und je nach Dicke ca. 15-20 Minuten zugedeckt garen lassen.
Zum Testen ob der Spargel durch ist, den dicksten Spargel herausnehmen und am Ende ein Stück abschneiden, es muss ganz einfach gehen und es dürfen keine Fäden weghängen. Sie sollte schön leicht gehen.
Im Anschluss Spargel aus dem Sud heben und in eine längliche Form mit Deckel legen.
Vom Spargelsud 500ml in eine Schüssel geben.
3 EL Weinessig, 3 EL Pflanzenöl, 1 TL Zucker, 1/2 TL Salz und 1 Prise frisch gemahlenen Pfeffer dazugeben.
Alles gut vermengen und noch warm über den Spargel geben und alles mindestens ca. 1-2 Stunden durchziehen lassen.
Den intensivsten Geschmack bekommt der Salat, wenn er über Nacht an einem kühlen Ort ziehen kann.
Vor dem Servieren gekochte Eier schälen, Eigelb und Eiweiß getrennt in feine Würfel hacken.Schnittlauch waschen und in Ringe schneiden.
Den marinierten Spargel portionsweise auf flachen Tellern anrichten und über jede Portion Eier und Schnittlauchröllchen streuen.
Schmeckt toll als Beilage zu Gegrilltem, Schnitzeln oder traditionell zu Fränkischen Bratwürste. Auch möglich als vegetarisches Gericht zusammen mit angebratenen Pellkartoffeln.
Noch ein fränkischer Tipp:
Aus der zweiten Hälfte des Suds kann man entweder eine Suppe kochen oder ihn einfach trinken - ist gut zum Entschlacken.

Lasst es Euch schmecken!

Es lohnt sich einen Blick auf diese Produkte zu werfen:


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Продукти за 4 порции:

Бульон:
1 кг.
пресни Аспержи
20 г
масло
1 ч. л.
сол
½ ч. л.
захар
Салата:
500 мл.
аспежи-бульон (от варенето)
3 с. л.
винен оцет
3 с. л.
олио
1 ч.л.
захар
½ ч. л.
сол
1 щипка
чер пипер (прясно смлян)
1 връзка
пресен див лук
2 бр.
твърдо сварени яйца
Начин на приготвяне:
Измийте аспержите, започвате от горе под върха надолу към стеблото да ги обелите. След това изрежете от долната част още около 1.5 cm., за да отстраните изсъхналите стебла.
Напълнете тенджера с достатъчно вода и оставете да заври.
Добавете 1 ч. лъж. сол, ½ ч. лъж. захар и 20 гр. масло във водата.Прибавете аспержите и в зависимост от тяхната дебелината, ги варите покрити за около 15-20 минути.
За да тествате дали аспержите са готови , извадете най- дебелият асперж и отрежете в края на стеблото едно парче, то трябва да бъде крехко за рязане и да не оставя никакви конци.
Изкарайте аспержите от бульона и ги сложете в продълговата форма с капак.
В една купа отделете 500 мл. от свареният бульон и добавете към него 3 с.л. винен оцет 3 суп. лъж. олио 1 ч. лъж. захар, 1/2 ч. лъж. сол и 1 щипка прясно смлян черен пипер.
Разбъркайте добре сместа и докато е все още топла я изсипете върху аспержите като ги захлупите и оставете да отлежат най-малко за 1-2 часа.
Но салатата получава интензивен аромат и е по -вкусна,ако се прготви 1 ден по-рано и се остави да престои една нощ на хладно място.
Преди да сервирате аспержите, обелете сварените яйца и ги нарежете, яйчен жълтък и белтък по отделно на малки кубчета.
Измийте дивият лук и го нарежете на кръгчета .
Маринованите аспержи разпределете в плоски чиний и ги украсете с нарязаните яйца и див лук.
Салатата е много подходяща като гарнитура към скара, шнитцел или наденички. Също така като вегетарианско ястие с пържени картофи.
Още един Съвет:
Остатъка на бульон можете да използвате за супа или просто да го изпиете - добре е за детоксикация.

Да ви е сладко!

 
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Sonntag, 19. Mai 2013

Patatnik im Herd - Пататник във фурна

Sehr köstlich.Unglaublich einfach zuzubereiten.
Много вкусен. Невероятно лесен за приготвяне.


Patatnik ist ein typisches bulgarisches, aus der Region Rhodopi, Gericht,aber es gibt unterschiedliche Variationen je nachdem in welchem Wohnort man gerade ist.
Deswegen stelle ich jetzt eine schnelle Zubereitung vor, wenn man nicht zu viel Zeit hat, aber trotzdem ein leckeres Essen auf dem Tisch haben möchte.
Später erkläre ich euch auch die anderen Varianten.

Rezept für 1 Form :
1 kg - 1200 g
Kartoffeln
200 g
Fetakäse, in kleine Stücke zerbröckelt
120 g.
Butter
3 St.
Eier
1 St.
Zwiebel
1 TL
trockene oder frische Minze
1 TL
Frisch gemahlenen schwarzen Pfeffer
Nach Belieben:
geriebenen Käse

Zubereitung:
Die Kartoffeln schälen, waschen und reiben mit einer groben Reibe.
In ein Sieb geben und das Wasser ausdrücken.
Die Zwiebel in kleine Stücke schneiden oder mit einer groben Reibe reiben,
Die Butter schmelzen.
Hälfte der geschmolzenen Butter in eine geeignete Auflaufform geben und gut auf dem Boden und an den Seiten verteilen.
Die ausgedrückte Kartoffelraspeln, Zwiebeln, Eier, Fetakäse, Gewürze in die Auflaufform geben und die Mischung gut verrühren.
Die Mischung sollte nicht höher als 2-2,5 cm sein, damit sie gut gebacken wird.
Die Kartoffel-Mischung sanft an die Seiten der Auflaufform drücken und die Oberfläche der Kartoffelmischung glätten.
Dann die verbleibende Butter darauf verteilen.
Im vorgeheizten Backofen bei 180 ° C für 60 min, oder bei 220 ° C für ca. 20 min., backen bis eine knusprige Kruste entsteht.

Die Kruste nach Belieben, mit geriebenem Käse bestreuen und noch für ein paar Minuten backen lassen.
Vor dem Servieren für etwa 10 min. abkühlen lassen, so ist es viel schmackhafter.
Mit einem Getränk aus Ayran oder Joghurt, Dill, Knoblauch und Salz servieren - oder doch vielleicht mit einem kalten Bier.



Lasst es euch schmecken.
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Пататника е типично родопско ястие,но има различни варианти в зависимост от населеното място,затова сега ще ви предложа най-мързеливият вариант,а по-нататък другите варианти.

Продукти:
1-1,200 гр
картофи
200 гр.
сирене натрошено на ситно
120 гр.
масло
3 бр.
яйца
1 гл.
кромид лук
1 ч.л.
сух или пресен джоджен
1 ч.л.
сол
1 щипка
смлян черен пипер
На вкус:
настърган кашкавал
Начин на приготвяне:
Обелете картофите, измийте ги и настържете на най-едрото ренде.
Прехвърлете ги в гевгир и ги притиснете с ръце, за да се отцедят.
Нарежете лукът на ситно или го настържете на едро ренде.
Разтопете маслото.
В подходяща тавичка за печене излейте половината масло и го разнесете добре по дъното и стените.
Изсипете в тавичката настърганите и добре отцедени картофи, лука, яйцата, сиренето, подправките и разбъркайте сместа много добре.
Сместа не трябва да е по-висока от 2-2,5 см , за да може да се изпече добре.
Притиснете картофената смес леко към стените на тавичката и я загладeте отгоре за да се оформи,след което е поливате от горе равномерно с останалото масло.
Печете в предварително загрята фурна на 180 °С около 60 мин. или на 220 °С около 20 мин. до зачервяване и получаване на хрупкава коричка.
Когато е почти готов, по желание поръсете с настърган кашкавал и запечете още няколко минути.
Преди да го сервирате, оставете да се охлади за около10 минути.
Така е много по-вкусен.
Поднесете го с айрян или кисело мляко с копър, чесън и сол, а може и с бира.
Да ви е сладко :)

 
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Freitag, 17. Mai 2013

Süße Eier zum Dessert - Сладки яйца за десерт

Süße Eier zum Dessert
Сладки яйца за десерт

Schmeckt lecker und ist ein Hingucker.
много вкусен и ефектен десерт


Rezept:
Je Portion wird ein Ei (entweder Kinder-Überraschungs-Ei oder ein echtes Ei) benötigt
Zubereitung:
Ich gebe Ihnen eine Idee für 2 verschiedene Varianten – einmal mit Schokoladeneiern und einmal mit Hühnereiern.
Variante Schokoladeneier:
Die Schokoladeneier entpacken und vorsichtig mit einem scharfen Messer die Kappe abschneiden.
Die geköpften Eier für ca. 20 – 30 Minuten im Gefrierschrank kalt stellen, sonst läuft später die Creme durch die Schokoladenhülle.
Wenn die Eier gekühlt sind, mit Joghurt-Creme (s. Link, in diesem Fall die Creme aber ohne Obst zubereiten) füllen und im Kühlschrank aufbewahren bis die Creme fest geworden ist.
Vor dem Servieren, einen Teelöffel Lemon-Curd (als Imitation für das Eigelb) auf die Creme geben.
 
Variante Hühnereier:
Schlagen Sie mit einem scharfen Messer ein Stück des Eibodens ab (nicht die Spitze, da wird die Öffnung zu klein).
Das flüssige Ei ausgießen und die Schale gut mit warmen Wasser auswaschen und trocknen lassen.
Nach dem Trocknen so weiter verfahren wie mit den Schokoladeneiern.
Guten Appetit.
 
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Продукти:Колкото порций искате,толкова яйца ще приготвите!
Начин на приготвяне:
Искам да ви предложа един ефектен, бърз и вкусен десерт.

Единият вариант е с шоколадови яйца,а другият с черупките от истински яйца.
Кухите шоколадови яйца или празните черупки от истински яйца се пълнят с крем и един жълтък от Lemon Curd.

Първи вариант:
Развивате шоколадовото яйце и внимателно режете с остър нож върха му като дооформяте още съвсем малко надолу до широкото на яйцето.
Изрязаните яйца ги слагате в хладилника за около 20-30 мин ,след което ги пълните с крема и ги поставяте отново в хладилника докато стегне крема.
Преди сервиране слагате от горе 1 ч.л. Lemon Curd (жълтъка на яйцето).
Така тези шоколадови яйчица могат да са чудесен завършек на празничната ви трапеза.

Другият вариант:

Счупвате суровите яйца от тъпия край и изливате съдържанието им след което ги измивате добре с топла вода и ги обръщате да се подсушат.
Подготвените черупки напълвте с крема и оставяте на студено да стегне крема.
Преди сервиране поставяте жълтъка на яйцето Lemon Curd.
И отново имате един атрактивен, и вкусен десерт!
Добър апетит!

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